logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens EQ6 s700 – młynek do kawy nie działa, brak napięcia na wyjściu X12

Sambor2000 29 Sie 2024 14:08 2850 6
REKLAMA
  • #1 21208233
    Sambor2000
    Poziom 7  
    Szanowni,

mam problem z ekspresem do kawy Siemens EQ6 s700, a mianowicie problem polega na tym, że przestał działać młynek do kawy.
    Wszystko inne działa - pompka, podgrzewanie wody, zaparzacz. We ferworze walki stwierdziłem, że to młynek i kupiłem inny, po montażu nadal był problem - brak napięcia na wyjściu do młynka.

W załączeniu przesyłam schemat tego ekspresu, sprawdziłem wszystkie elementy na tyle, na ile umiałem, które odpowiadają za przepływ prądu do młynka.
    Wyjście na schemacie to X12, napięcie jakie na nim ciągle występuje to 0,7V

Według schematu sprawdziłem multimetrem:

- mostek prostowniczy D6 - diody ok
    - kondensatory filtrujące C64 i C 51 - multimetrem i na chwilę rezystancja spadała, a potem rosła, stąd oceniłem, że są ok
    - przetwornica impulsowa IC10 - nie sprawdzałem, bo pracuje też z innymi elementami ekspresu, a reszta działa
    - dioda Zenera D17 - jest ok
    - Mosfet Q17 - wymieniłem na wszelki wypadek, bo tu problemu upatrywałem
    - rezystory R106 i R107 - ok

Potrzebuję pomocy Asa od elektroniki lub kogoś, kto naprawia płyty młynków do kawy, a nie mówi, że płyta główna do wymiany
    Co jeszcze mogę sprawdzić lub gdzie szukać przyczyny takiego napięcia 0,7V lub jego braku, jakąś podstawową wiedzę posiadam, ale jak widać za małą
    Załączniki:
    • Schaltungsunterlagen-EQ6-Serie-4.-Änderung-vom-01.02.2023.pdf (6.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21208585
    Sambor2000
    Poziom 7  
    >>21208497 hmmm... wszystkie inne elementy ekspresu dzialaja, a ten przekaźnik bierze w nich udział. Ten trackfuse z opisu jest ok
    Dlatego nie wiem za bardzo gdzie znalezc - co mam sprawdzic?
    O ile można prosić o taka wskazowke
  • REKLAMA
  • #4 21233059
    kazekgula
    Poziom 1  
    Witam,
    U mnie również na serii 7 jest to samo. Jeszcze nie rozbierałem, korzystam z kawy mielonej, bo reszta działa. Kupiłem na wszelki wypadek młynek używany za 120 zł, dużo się mówi o zawieszonej szczotce, zablokowanym młynku przez ziarna.
    Proszę, odpowiedz, czy sobie z tym poradziłeś i co było przyczyną u Ciebie.
    Pozdrawiam
    Kazek
  • #5 21247309
    Sambor2000
    Poziom 7  
    >>21233059 to nie mlynek bo sprawdzilem na baterii 18v i sie normalnie kreci. U Ciebie moze to byc ten mosfet i to jest najbardziej logiczne.
    Probowalem zrobic jak Ty, ze mielic gdzie indziej i tylko wsypywac do zaparzania, ale po ktoryms razie pojawil sie blad za wysokiego napiecia i dym polecial ze srodka.... i na razie rece mi opadly - nawet nie rozkrecilem, zeby sprawdzic co to moze byc
  • REKLAMA
  • #6 21249184
    zbych9999
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21247309 cześć naprawiam trochę tego, zobaczyć trzeba u źródła. Sprawdź wyjście z uC, mogło się uszkodzić. Zobacz, czy się wysterowuje poprawnie, często jest tak, że w ogóle nie działa albo kręci cały czas.
  • #7 21285126
    Sambor2000
    Poziom 7  
    Wysłałem płytę do naprawy i pan powiedział, że jakiś rezystor pomiarowy był uszkodzony, bo płyta była zalana...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem do kawy Siemens EQ6 s700, w którym młynek do kawy przestał działać, mimo że inne funkcje ekspresu działają poprawnie. Po wymianie młynka problem nadal występuje, a na wyjściu X12 nie ma napięcia. Użytkownik sprawdził kilka komponentów, w tym mostek prostowniczy, kondensatory, diodę Zenera oraz Mosfet, ale nie znalazł przyczyny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przekaźnika K1 oraz wyjścia z mikroprocesora, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia rezystora pomiarowego na płycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA