logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax Mita - jakie elementy szklane wymienić przy komunikacie call serviceman H?

neutralizator 08 Gru 2005 23:07 1095 6
REKLAMA
  • #1 2066800
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    nie wiem co to za elementy na dołączonym zdjęciu...gdzieś na jakimś forum zachodnim wyczytałem że pono je trzeba wymieni aby faks ruszył po komunikacie "call serviceman H"
    Załączniki:
    • Fax Mita - jakie elementy szklane wymienić przy komunikacie call serviceman H? elementy.jpg (44.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2066960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2066978
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Chyba to są odgromniki ( warystory ) -należy na próbe odlutować przynajmniej jednym końcem i powinno ruszyć , omomierzem sprawdzić czy nie mają zwarcia. jednak potem należy to coś zamontować- chroni od przepięć zwłaszcza w czasie burzy. Te elementy są praktycznie w każdym telefonie.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2067327
    neutralizator
    Poziom 19  
    jeszcze jedno pytanko...gdzie w takim faksie należy szukac zabezpieczeń termicznych ? Jak ten nieszczęsny termistor wygląda ? Przejrzałem elektronikę, ale nie mogę znaleźc tego draństwa...
  • REKLAMA
  • #5 2069661
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Najlepsze jest to że z kawałkiem zdjęcia płyty dodałeś to i owo (chyba przez przypadek).
    Jak masz możliwość zrobienia fotki to ja i inni koledzy pomogą na 100%
  • #6 2070071
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Zapytam-nieśmiało : jaki termistor jakie jeszcze masz nie pewne elementy-pomyśl chociaż 1s a na elektrodzie będzie troche lużniej!?!?!?!
  • #7 2076413
    neutralizator
    Poziom 19  
    Kolego ! Sam pomyśl zanim coś napiszesz !!!

Laser error CALL SERVICEMAN H: Cycle the power. If the error recurs, replace both the thermal fuse and the thermister on the fuser. Clean the thermister if a replacement is unavailable.

chodzi mi o uruchomienie maszyny, ale nie wiem gdzie tego szukać...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej komunikatu "call serviceman H" w faksie Mita wyjaśniono, że elementy szklane widoczne na zdjęciu to warystory (lub rzadziej transile) o oznaczeniu V, pracujące przy napięciu 60-100V, służące do ochrony układu przed przepięciami z linii abonenckiej. Są one umieszczone w szklanej obudowie, która zabezpiecza przed rozpryskami i pożarem w przypadku uszkodzenia. Zaleca się sprawdzenie ich ciągłości omomierzem i ewentualne odlutowanie jednego końca, aby przetestować działanie faksu. Elementy te są istotne do ochrony przed przepięciami, zwłaszcza podczas burzy, i występują powszechnie w telefonach. Ponadto, przy komunikacie "call serviceman H" wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana bezpiecznika termicznego oraz termistora na fuserze. Termistor może wymagać oczyszczenia, jeśli nie jest dostępny zamiennik. Lokalizacja zabezpieczeń termicznych w urządzeniu nie została jednoznacznie określona, co sugeruje konieczność dokładniejszej inspekcji elektroniki faksu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA