logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu do radia Alan 87 do użytku mobilnego - opinie i sugestie

epiotr2 08 Gru 2005 23:43 5343 19
REKLAMA
  • #1 2066937
    epiotr2
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    witam,planuje zakup Alana 87 oraz jakiegos dobrego mikrofonu do niego,całość będzie jeździła ze mną w mobilu.Co powiecie o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76080182 czy warto???
  • REKLAMA
  • #2 2067027
    tajo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja bym go nie kupil, nie wiem dlaczego tyle osob sie podnieca tego typu mikrofonami...
    Najladniejsza modulacja to czysta modulacja bez zadnych wodotryskow. Jak juz ktos kiedys powiedzial najlepszym rozwiazaniem jest wkladka W66 i jakas obudowa do tego, nawet mydelniczka :)
  • #3 2067174
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Sadelty to bardzo dobre mikrofony . Sam używałem przez jakiś czas na bazie alana 87 z sadeltą echo master pro . Wodotryski ( echo ) można sobie zawsze skręcić i nie używać ... ale kompresja się czasami przydaje .
    Jedyne co mógłbym zarzucić "czekoladce" , to to że obudowa jest niespecjalnie wygodna , jak się toto dłużej trzyma w ręku .
    Świetnie spisuje się mikrofonik PAN k 40 . Nie ma echa , tylko komprechę .
    A wygląda tak , znalazłem gdzieś na e bayu :
    Załączniki:
    • Wybór mikrofonu do radia Alan 87 do użytku mobilnego - opinie i sugestie a1_1_b.jpg (22.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2067310
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1682
    tajo napisał:
    Jak juz ktos kiedys powiedzial najlepszym rozwiazaniem jest wkladka W66

Chyba ten, kto tego nie testował. Z W66 audio jest nędzne. Zupełnie jak ze starego wrzutowego automatu telefonicznego. Jeśli taki jest ideał...Hmm.

A co do mikrofonu do 87 to ponad 150 za tą Sadelcinę to gruba przesada.
    Chcesz mieć dobre audio? Zrób sobie mikrofon na układzie SSM2165 lub 2166. Koszt zamknie ci się w 20zł. Będziesz miał wzmocnienie, kompresję, i najlepsze w tym scalaku: bramkę szumów :)
    Robiłem, używałem, działa elegancko.
    Uprzedzając ewentualne pytanie: schematy publikowałem na elektrodzie - poszukaj. Lub ściągnij note katalogową tego układu i tam jest schemat aplikacji.
    Michał
  • #5 2068993
    epiotr2
    Poziom 13  
    dzieki wszystkim za info,sadelte podałem tylko jako przyklad,proszę tez o opinie na temat innych,a co do zrobienia sobie samemu mikrofonu to raczej odpada bo jestem zielony w te klocki ale dzieki za pomysł,
  • REKLAMA
  • #6 2069172
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    SP5IT napisał:
    [Chcesz mieć dobre audio? Zrób sobie mikrofon na układzie SSM2165 lub 2166.

Albo na NE571,NE572 - niejaki Pan Wiesio z wrocka robił takie płytki z tymi scalakami , które po wsadzeniu do oryginalnej puszki mikrofonu od CB działały cuda (deiksmeni CB byli zachwyceni - ich tak zwany niedosyt ze sprzętowym aspektem łączności uległ zmniejszeniu).
    Aplikacje Pan Wiesio zerżnął z Radioelektronika i coś tam ponoć "udoskonalił".
  • REKLAMA
  • #8 2069968
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    witam ,a ja polecam ci niesamowicie prosty do wykonania wzmacniacz mikrofonowy na tranzystorze BC550 (oczywiście jeśli miałbyś ochote coś samemu zmajstrować) schemat znajdziesz chyba tu na forum,skorzystaj z przeglądarki. jest to konstrukcja niesamowicie prosta.ja zmieniłem wartości kilku elemętów a efekt jest niesamowity ,bo cena elemętów potrzebnych do wykonania wzmocnienia, w sklepie nie przekracza 5zł ! ,a mikrofon (jego wzmocnienie )rozkłada na łopatki wiele fabrycznych mikrofonów ,depcząc po piętach stacjonarnym SADELTOM. kilka lat temu wiele okolicznych stacji CB przeszło na moją "konstrukcje"rzucając w kąt popularne densej ec2023 czy pan 432.powstała u nas wtedy moda na stacjonarne mikrofony wykonywane własnoręcznie (obudowa najczęściej była zaczerpnieta z jakiegoś ciekawego użądzenia np.sekretarka telefoniczna)w których wnętrzu siedziała sobie skromniutka płytka z BC550. jeśli ktoś bedzie zainteresowany to postaram się tu umieścić schemat i fotke płytki . pozdrawiam
  • #9 2070948
    epiotr2
    Poziom 13  
    poproszę o ten schemacik i fotki jeśli nie będzie to problemem,pojadę z tym do kolegi to napewno sobie poradzi
  • #10 2072781
    SITO79
    Poziom 27  
    tylko prosze wszystkich o nie smianie się z mojej "płytki" nie jestem elektronikiem.ja mam 2 kondensatory wejściowe +przełącznik co zmienia barwe głosu. przy uruchomieniu układu radze zaopatrzyć się w kilka mikrofonów elektretowych ,poto aby dobrać jak najlepszy(bo niektóre przenoszą fatalnie),na wyjściu oczywiście należy dać potencjoetr 10-47k aby na bieżąco można było rególować wzmocnienie
    Załączniki:
    • Wybór mikrofonu do radia Alan 87 do użytku mobilnego - opinie i sugestie PICT1883.JPG (108.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór mikrofonu do radia Alan 87 do użytku mobilnego - opinie i sugestie PICT1887.JPG (100.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2078838
    saintman
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    epiotr2 napisał:
    co sądzicie o tym mikrofonie???

Kiedys uwazalem, ze Sadelty na najlepsze mikrofony na swiecie :D Pierwsza ME-3 kupilem chyba w 1990r a rok pozniej EM Classic. Podniecalem sie akcjami typu zablokowanie PTT i udanie sie do toalety na oddanie moczu - slychac bylo wysmienicie - te mikrofony sciagaja wszystko z kilkunastu metrow. Potem doroslem i zadalem sobie pytanie... czy o to naprawde chodzi w mikrofonach? Podsumawujac, to jedne z najmocniejszych mikrofonow w handlu ale jak rozkrecisz wsyzstko na maxa to lepiej zebys pozamykal okna bo bedzie slychac psa w domu obok :) Pozatym tak mocny mikrofon + emisja AM = wysmienite zrodlo wszelkiego rodzaju zaklocen. Mozna oczywiscie drastycznie skrecic kompresor ale wtedy modulacja z Sadelty jest taka jakas... płaska. Zaznaczam, ze jestem juz moze troche przewrazliwiony na punkcie modulacji i niewprawiony korespondent tego nie odczuje ale taka jest wlasnie moja opinia.
  • REKLAMA
  • #13 2078882
    Fla
    Poziom 12  
    do mobila mikrofony z mocną kompresją są nie wskazane ,ponieważ będzie słychać lepiej silnik auta niż ciebie

pozdrawiam Fla
  • #14 2079217
    saintman
    Poziom 12  
    Fla napisał:
    do mobila mikrofony z mocną kompresją są nie wskazane ,ponieważ będzie słychać lepiej silnik auta niż ciebie
    pozdrawiam Fla

Dokladnie. Potezne wzmocnienie Sadelty w mobilu przestaje byc zaletą a staje się wadą. Przerabialem temat wielu mikrofonow w aucie i moim skromnym zdaniem najlepiej (z fabrycznych z bajerami typu echo, dostepnych w handlu) spisywal sie Densei 20203. Silna i ostra modulacja ale trzeba do niego mowic z bliska. Wtedy jest OK. Calkiem przyzwoicie spisuje sie rowniez Pan DM 432 MT ale tu juz nalezy przykrecic nieco kompresor. Sadelte mozna reozkrecic max. na 30% - potem efekt jest taki jakby nadawca siedzial pod maska silnika a nie w kabinie.
  • #15 2080569
    epiotr2
    Poziom 13  
    dzieki za info.jak pojadę w trasę to wypróbuję,jeśli okaże się za bardzo sciąga smieci z kabiny to sprzedam i nabędę oryginał.pozdr.
  • #16 2081403
    Fla
    Poziom 12  
    DM 510 jest dosyć dobry do takich zadań , jest silniejszy niż zwykły dynamik niema żadnych wodotrysków , przystępna cena jakieś 45zł za nowy. ja stosuje go do presidenta jacksona i kilku innych podobnych moich radyjek i jestem zadowolony.
    pozdrawiam Fla
  • #17 2081545
    saintman
    Poziom 12  
    Fla napisał:
    DM 510 jest dosyć dobry do takich zadań , jest silniejszy niż zwykły dynamik niema żadnych wodotrysków , przystępna cena jakieś 45zł za nowy. ja stosuje go do presidenta jacksona i kilku innych podobnych moich radyjek i jestem zadowolony.
    pozdrawiam Fla

DM 510 pracuje porownywalnie do zwyklej (aczkolwiek dobrej jakosci) wkladki pojemnosciowej (a cena wkladki 10 x nizsza). Praktycznie nie czuc tam zadnego wzmocnienia. Moim zdaniem szkoda kasy na taki mikrofon, no... chyba ze dla obudowy bo jest wygodna i mozna tam upchnac jakis kompresor "home-made'.

Dodano po 4 [minuty]:

epiotr2 napisał:
    jeśli okaże się za bardzo sciąga smieci z kabiny to sprzedam i nabędę oryginał.pozdr.

Oryginalu 87 nie wspominam najlepiej. Ogromnny dynamik (w porownaniu np. z Presidentowymi) do ktorego trzeba prawie pluc zeby byc glosno slyszalnym. Na SSB ciezko jest wycisnac z radia chocby polowe mozliwej mocy. Lepiej zostaw juz Sadelte :)
  • #18 2081628
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Saintman , mam złe doświadczenia z DM 510 . Przy zasilaniu z baterii jeszcze ok , ale przy zasilaniu podciągniętym z radia ( oczywiście stabilizowanym i odfiltrowanym z wcz , na AM dzieją się jaja ... po prostu dochodzi do sprzężenia . Modulacja amplitudowa z wyjścia TXa włazi sobie w ten mikrofon dość swobodnie . Przy SWR powyżej 1,5 trzeba było gaina skręcać ... żeby ubić wszystkie "świerszcze" mieszkające w mikrofonie :D

Nie wiem , może taki egzemplarz mi się trafił ...

Co do tego prostego schematu wzmacniaczyka na jednym tranzystorze , który przedstawił SITO79 , dołożyłbym jeszcze kondensatorek z 10 nf , równolegle z elektrolitem 470 µ , tak na wszelki wypadek .
    Można też popróbować z orginalnym mikrofonem dymamicznym , zamiast tej pojemnościówki . Oczywiście wywalić wtedy trzeba ten rezystorek 10 kΩ , przez który zasilana jest wkładka pojemnościowa .
  • #19 2081763
    SITO79
    Poziom 27  
    układ ten nigdy się nie sprzęgał, a był montowany w radiach różnej maści,wstęgowych rzecz jasna.natomiast z dynamikiem pracuje raczej tępo(mikrofon elektretowy posiada większą czółość) natomiast do mobila gdzie jest sporo chałasu,polecam na wejście wstawić mniejszą wartość kondensatora poto aby obciąć pasmo przenoszenia (nie będzie słychać tła)

Dodano po 41 [minuty]:

a tak przy okazji .jeśli ktoś wykona to proste jedno tranzystorowe wzmocnienie ,to ciekaw jestem waszych opinji pod wzgledem ceny (5zł)do jakości tego wzmocnienia ?mam tu na myśli oczywiście DOPIESZCZONE egzęplaże oraz z jakim radiem to pracuje
  • #20 2087805
    saintman
    Poziom 12  
    Spiritchaser napisał:
    Saintman , mam złe doświadczenia z DM 510 . Przy zasilaniu z baterii jeszcze ok , ale przy zasilaniu podciągniętym z radia ( oczywiście stabilizowanym i odfiltrowanym z wcz , na AM dzieją się jaja ... po prostu dochodzi do sprzężenia . Modulacja amplitudowa z wyjścia TXa włazi sobie w ten mikrofon dość swobodnie . Przy SWR powyżej 1,5 trzeba było gaina skręcać ... żeby ubić wszystkie "świerszcze" mieszkające w mikrofonie :D

Totez absolutnie nie polecalem tego mikrofonu w mojej poprzedniej wypowiedzi.

Co do wzbudzania sie ukladu zasilanego z radia to standard. Ja w takich przypadkach zawsze eksperymentuje z obnizeniem napiecia za posrednictwem stabilizatora ponizej 9V. Pomaga. Zalezy oczywiscie od konstrukcji ale wiekszosc mikrofonow pracuje calkiem poprawnie nawet przy 5V a granica wzbudzania jest znaaaaaacznie przesunieta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mikrofonu do radia Alan 87 do użytku mobilnego. Użytkownicy zwracają uwagę, że mikrofony z silną kompresją, takie jak Sadelty, mogą być problematyczne w samochodzie, gdyż zbierają zbyt dużo szumów i zakłóceń z otoczenia, np. silnika. Zalecane jest stosowanie mikrofonów o czystej modulacji bez efektów typu echo, np. z wkładką W66 lub prostych mikrofonów elektretowych z własnym wzmacniaczem na tranzystorze BC550 lub układach scalonych SSM2165/2166, NE571, NE572. Wzmacniacze te można wykonać samodzielnie, co jest tańszą i często lepszą alternatywą niż drogie mikrofony fabryczne. Wśród mikrofonów fabrycznych polecane są modele Densei EC2023 i Pan DM 432 MT, które dobrze sprawdzają się w warunkach mobilnych, wymagając jednak odpowiedniego ustawienia kompresji. Mikrofon DM 510 jest również wymieniany jako dobry i tani wybór, choć niektórzy mają z nim złe doświadczenia związane ze sprzężeniami przy zasilaniu z radia. Oryginalny mikrofon do Alana 87 jest krytykowany za dużą dynamikę i trudności z uzyskaniem dobrej modulacji, zwłaszcza na SSB. Wskazane jest eksperymentowanie z napięciem zasilania mikrofonu, aby uniknąć wzbudzeń i sprzężeń. W dyskusji pojawiły się linki do aukcji Allegro z różnymi mikrofonami, a także propozycje samodzielnego wykonania prostego wzmacniacza mikrofonowego, co może znacząco poprawić jakość dźwięku i komfort pracy w mobilu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA