logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X53S - Iskry po wymianie gniazda ładowania, zwarty tranzystor W2F, co dalej?

koorii123 01 Wrz 2024 11:53 366 3
REKLAMA
  • #1 21211204
    koorii123
    Poziom 2  
    Witam!
    Posiadam laptopa Asus X53S. Poszedł do serwisu na wymianę gniazda ładowania. Serwisant stwierdził, że po wymianie gniazda i podłączeniu laptopa do zasilacza poszły iskry i dalej nie działa. Odebrałem sprzęt i okolice gniazda wyglądają w ten sposób:
    Zbliżenie na płytę główną laptopa Asus X53S z widocznymi elementami elektronicznymi i uszkodzeniem w pobliżu gniazda ładowania.

Czy tam czegoś nie brakuje?
    Zbliżenie na płytę główną laptopa Asus X53S z zaznaczonym miejscem w pobliżu gniazda zasilania.

Rozlutowałem zworki PJP6000 oraz PJP 6001, aby dokonać pomiarów rezystancji i wyglądają tak:
    • PJP 6001 gniazdo - masa: OL
    • płyta - masa: 92 Ω
    • PJP 6000 gniazdo - masa: OL
    • płyta - masa: 92 Ω

Zauważyłem jeszcze zwarty tranzystor W2F
    Zdjęcie płyty głównej laptopa Asus X53S z zaznaczonym miejscem.

Rewizja płyty:
    Płyta główna laptopa Asus X53S z baterią CMOS.

Czy da się coś z tym zrobić? Nie zależy mi na ładowaniu baterii, wystarczy, że będzie chodził po kablu. Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21211412
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 153
    Sprawdż pin plus w gnieżdzie czy niema zwarcia wzg. masy W ytube wpisz repair laptop ASUS X53S i w czasie odtwarzania sprawdzisz płytę główną ect.
  • REKLAMA
  • #3 21211440
    koorii123
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź! Plus z gniazda zasilania nie ma zwarcia do masy. Przeczytałem i obejrzałem chyba pół internetu na ten temat i nie widzę nic złego więcej, oprócz tego co napisałem. No i najważniejsze pytanie, czy da się coś z tym zrobić bez tych części? Laptop pewnie jest warty cenę złomu, więc nie chcę już zbyt wiele w niego inwestować.
    Po wylutowaniu tranzystora W2F rezystancję na obu zworkach wynoszą OL. To chyba dobry znak. Co mogę dalej zrobić? 
  • #4 21214398
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 153
    Najprościej na znanym portalu oferty płyt PCB Asus X53S Dla sprawdzenia elementów które są uszkodzone
REKLAMA