golec2604 napisał: 1.To jaki jest sens na powyższe zabawy (skoro dane sa zaszyfrowane i w czytniku prosto z pamięci danych nie odczyta)?
Tylko w celu testu czy kosc faktycznie jest w ogole sprawna.
golec2604 napisał: 2. Jak mi padnie komputer to wyciągam dysk twardy podpinam do innego kompa i dane mogę z czytać z pamieciami z komórki jest inaczej?
To zalezy od usterki, dysku i tego czy aktywne bylo szyfrowanie. Przelozenie dysku np z komputera z bitlockerem (w przypadku Windowsa) do innego komputera tez nie pozwoli na odczyt danych, bo beda zaszyrowane. Potrzebny bedzie specjalny klucz.
W przypadku urzadzen mobilnych, szyfrowanie jest powiazane z kluczem ktory "zna" tylko CPU, wiec ogolna zasada w przypadku odzysku danych z takich urzadzen jest taka, ze telefon trzeba doprowadzic do takego stanu, ze musi sie poprawnie uruchomic i sam odszyfrowac dane.
golec2604 napisał: 3. Tak jak wspomniałem wczesniej po podlaczeniu telefonu do kompa (z baterią lub po odłaczonej baterii) system wykrywał telefon jako USB SER poszukałem na necie sterowników i teraz wykrywa ten telefon jako COM 1.0. Co to oznacza i czy to lepiej czy gorzej?
To to samo, tylko teraz po prostu masz zainstalowane poprawne sterowniki.
golec2604 napisał: 4. Mam rozumieć że "wyłączenie telefonu" całkowicie odcina zasilanie w całej elektronice wewnętrznej telefonu (skoro ma w sobie baterie i to w całości naładowaną)?
Nie. Telefon nadal jest zasilany.
golec2604 napisał: W takim razie nowy telefon który długo leży na magazynie po wyprodukowaniu powinien sie w ogóle od razu nie uruchomić. Tak było właśnie w przypadku tego telefonu. Jak przyjąłem sie do pracy w czerwcu 2020 roku i dostałem właśnie ten telefon który mi sie teraz zepsuł to już to był telefon 2 letni leżał sobie na półce w firmie jako zapas. Ja pierwszy raz w czerwcu 2020 roku go uruchomiłem był w stanie nowym (wszystkie folie z niego i jego pudełka zdejmowałem)
To kwestia zuzycia, i w urzadzeniach mobilnych caly czas masz jednak zasilanie z wbudowanego akumulatora, dopoki ten nie rozladuje sie zbyt mocno (co tez w przypadku sprawnego urzadzenia nie powinno nastapic nawet w ciagu tych 2 lat).
golec2604 napisał: 5. Pamiec typu eMMC, UFS, czy nawet dyski SSD - Jaki jest mniej więcej czas kiedy te dyski bez zasilania mogą zaczą tracić dane?
Nie da sie okreslic, bo to zalezy od konstrukcji urzadzenia, temperatury, zuzycia itp. W przypadku dyskow SSD ktore sa odlaczone od zasilania, i przechowywane w wysokich temperaturach potrafia gubic dane juz po 4 miesiach. Srednio jest to okres miedzy 2-5 lat bez zasilania.
golec2604 napisał: 6. Dużo jeżdżę samochodem służył mi jako nawigacja. Ten telefon troszkę u mnie przeżył katorgi zwłaszcza latem ponieważ były upały wiec klima ustawiona była prosto na mnie a on biedny zawieszony na szybie i cały żar szedł na niego i przegrzałem go kilkakrotnie, komunikaty na nim o przegrzaniu sie pokazywały i ekran sie ściemniał. Musiałem go potem chłodzić, gorący był.
Mogła by sie pamieć lub jakaś inna kostka sie odkleić/odlutować (popuszczać luty) ?
Malo prawdopodobne, masz tam cyne bezolowiowa i tel musialby sie nagrzac do ponad 300c zeby uklad sie "odlutowal". Oczywiscie mozliwe, ze polaczenia pod nim zaczely pekac i powstaly tzw zimne luty, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze to po prostu kosci pamieci padaja (czy to kontroler ze wzgledu na zbyt duza ilosc wariuje, czy z innego powodu), i po wylutowaniu kosci i probie odczycie w czytniku zwyczajnie nie jest to w ogole mozliwe.