logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei Mate 10 Lite nie włącza się po dwutygodniowym wyłączeniu.

golec2604 01 Wrz 2024 14:58 522 14
  • #1 21211488
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Huawei Mate 10 Lite. Przed pójściem na dwutygodniowy urlop naładowałem telefon do pełna i Wyłączyłem go. Dzisiaj chce go włączyć a on na nic nie reaguje. Podpięłem ładowarkę ładuje kilka minut nawet dioda ładowania się nie świeci i też na ładowarce nie chce się włączyć. Telefon działał dobrze przed wyłączeniem. Macie jakiś pomysł co to może być jak go wyłączyć?
  • #2 21211513
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Zostawić kilka godzin na ładowarce i zobaczyć co się dzieje.
  • #3 21211530
    golec2604
    Poziom 16  
    Przerobiłem w swoim życiu wiele już smartfonów i takiej sytuacji nie miałem A nawet jak miałem coś podobnego to po włączeniu telefonu do ładowarki przynajmniej dioda ładowania się świeciła. Nawet mi leżą stare Xiaomi w szufladzie Bóg wie kiedy były włączane podłączane do ładowarki podpinałem dzisiaj i odstrzała szły.
    Ten Huawei To jest mój pierwszy telefon tej marki nigdy wcześniej nie miałem i martwi mnie to że ładowanie się nie świeci po podłączeniu do ładowarki. Czy ktoś wie coś na ten temat a może ten typ tak ma?
  • #4 21211563
    madamsz1
    Poziom 42  
    Dwa tygodnie to nie dużo, ale wystarczy że był ustawiony jakiś alarm telefon się włączył, całkiem rozładował i teraz potrzebuje chwilę (czasami kilkanaście/kilkadziesiąt minut) posiedzieć na ładowarce i rusza, możesz tez przytrzymać przycisk on/off kilkanaście sekund i zobaczyć reakcje.
  • #5 21211759
    golec2604
    Poziom 16  
    Po trzech godzinach na ładowarce i zero reakcji
  • #6 21211778
    madamsz1
    Poziom 42  
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk włącznika i przycisk zmniejszenia głośności (dłużej niż 10sekund). Jeżeli na nic nie zareaguje, a potrafisz, to można rozebrać odłączyć baterie, pomierzyć podłączyć na nowo jak ma napięcie i zobaczyć czy będzie reakcja. W innym wypadku może być potrzebny serwis. Ładowarka sprawna :)
  • #7 21211806
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    Podlacz do komputera i zobacz czy jak jest wykrywany. Jesli jako USB_SER badz COM 1.0 to spora szansa, ze to kwestia padnietej pamieci. Te modele juz swoje lata maja, a kosci pamieci wieczne nie sa. Co prawda 2 tygodnie bez zasilania nie to duzo, ale nieszczesliwy zbieg okolicznosci mogl akurat tutaj miec miejsce, tym bardziej, ze te problemy w tym modelu sa dosc powszechne.
  • #8 21211868
    golec2604
    Poziom 16  
    madamsz1 napisał:
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk włącznika i przycisk zmniejszenia głośności (dłużej niż 10sekund). Jeżeli na nic nie zareaguje, a potrafisz, to można rozebrać odłączyć baterie, pomierzyć podłączyć na nowo jak ma napięcie i zobaczyć czy będzie reakcja. W innym wypadku może być potrzebny serwis. Ładowarka sprawna :)

Baterie kupiłem i wymieniałem samodzielnie w czerwcu. Co ja tam mogę pomierzyć jak tam są tak bardzo malenkie piny/styki. Ja mam zwykły miernik elektryczny (przy szafach elektrycznych pracuje) moja sonda z miernika to zetknie za jednym razem wszystkie piny na tej malenkiej wtyczce od baterii. Trzymałem dużo dłużej niż 10 sekund i nic, rozebrałem odpiąłem baterie wpiołem powtórnie i nic dalej.

Dodano po 2 [minuty]:

blahfff napisał:
    Podlacz do komputera i zobacz czy jak jest wykrywany. Jesli jako USB_SER badz COM 1.0 to spora szansa, ze to kwestia padnietej pamieci. Te modele juz swoje lata maja, a kosci pamieci wieczne nie sa. Co prawda 2 tygodnie bez zasilania nie to duzo, ale nieszczesliwy zbieg okolicznosci mogl akurat tutaj miec miejsce, tym bardziej, ze te problemy w tym modelu sa dosc powszechne.

Podłaczyłem telefon do komputera zarówno z baterią i bez podłączonej baterii i za każdym razem jest wykrywany jako USB_SER .
    1. Co robić dalej??
    2. Czy da sie chociaż dane ściągnąć z tego telefonu? bo na nich mi najbardziej zależy.

=======================
    Dodam również że pod ładowarke podpoiłem miernik USB i telefon pobiera czasami 0.02 A
  • #9 21212187
    madamsz1
    Poziom 42  
    Nie masz starej baterii na próbę ? tak dla upewnienia się czy padła płyta.
  • #10 21212348
    blahfff
    Poziom 42  
    golec2604 napisał:
    Podłaczyłem telefon do komputera zarówno z baterią i bez podłączonej baterii i za każdym razem jest wykrywany jako USB_SER .
    1. Co robić dalej??
    2. Czy da sie chociaż dane ściągnąć z tego telefonu? bo na nich mi najbardziej zależy.

Z doswiadczenia, to najczesciej uszk pamiec, i danych nie odzyskasz. Oczywyscie jesli ma sprzet to warto by sprobowac ja odczytac, najpierw korzystajac z ISP (czyli lutujac sie do plyty programatorem), pozniej ew wylutowujac kosc z plyty i sprawdzajac w czytniku, ale z mojego doswiadczenia najczesciej kosci nie da sie w ogole zrzucic.

Dane oczywiscie sa szyfrowane, wiec telefon tak czy inaczej musi sie uruchomic zeby odszyfrowac dane.

Istnieje jakas mala szansa, ze to np problem z zasilananiem pamieci, czy zimne luty pod koscia albo pod CPU i brak komunikacji, ale nie trafilem nigdy na taki przypadek w tym modelu.
  • #11 21212744
    golec2604
    Poziom 16  
    Wlasniw nie mam starej baterii na podmiane. Chyba ja wyzucilem

1.Czy ten telefon (i ogolnie telefony) maja tylko jedna pamiec na
    system/dane? Nie maja pamieci dublowanej?

2. Jest sens oddawac do serwisu? (moga cos z tym zrobic).

Dodano po 24 [minuty]:

blahfff napisał:
    ....Co prawda 2 tygodnie bez zasilania nie to duzo, ale nieszczesliwy zbieg okolicznosci mogl akurat tutaj miec miejsce, tym bardziej, ze te problemy w tym modelu sa dosc powszechne.

3. Nie wiem czy dobrze zrozumialem to zdanie. Wnioskuje po nim ze co nie wolno wylaczac telefonu na dluzszy czas?

4.Ja naladowalwm baterie do pelna i wylaczylem tel a bateria byla w nim przeciez. Tak samo jak wylacze laptopa, jest wylaczony ale do podczymania ustawien wykorzystywana jest bateria lub bateryjka wewnetrzna na plycie glownej.
    Czy w telefonach nie jest tam samo?
  • #12 21212807
    blahfff
    Poziom 42  
    golec2604 napisał:
    wyzucilem

golec2604 napisał:
    1.Czy ten telefon (i ogolnie telefony) maja tylko jedna pamiec na
    system/dane? Nie maja pamieci dublowanej?

Tylko jedna. Dodatkowo, masz opcjonalna zewnetrzna karte pamieci, ale to glownie na media typu zdjecia, filmy itp.

golec2604 napisał:
    2. Jest sens oddawac do serwisu? (moga cos z tym zrobic).

Sprobowac mozesz, podkreslajac ze wazne sa dane. W zalenosci od tego na kogo trafisz, jaki sprzet ma i na jakie koszty sie zgodzisz, to pewnie moga sprobowac zczytac kosc po ISP, czy nawet ja zdjac badz przelutowac.

Moga tez sprobowac odczytac dane po USB, przy okazji potwierdzajac czy jest jakas komunikacja z pamieci itp.

golec2604 napisał:
    3. Nie wiem czy dobrze zrozumialem to zdanie. Wnioskuje po nim ze co nie wolno wylaczac telefonu na dluzszy czas?

Pamiec typu eMMC, UFS, czy nawet dyski SSD nie nadaja sie na dlugotrwaly magazyn danych, i z biegiem czasu, bez zasilania dane beda z nich znikac. Telefony generalnie nie maja dodatkowych baterii do podtrzymania ustawien czy zegara (choc kiedys mialy), wiec uzywaja tego samego akumulatora co do calej reszty. Tak czy inaczej 2 tygodnie to zbyt krotki okres czasu zeby dane zaczely znikac.

Wyglada wiec to na zwyczajnie zbieg okoliczonosci + po prostu zuzycie pamieci. Tel model juz swoje lata ma, i to nie pierwszy taki przypadek.
  • #13 21218114
    golec2604
    Poziom 16  
    blahfff napisał:
    golec2604 napisał:
    1. Co robić dalej??

Z doswiadczenia, to najczesciej uszk pamiec, i danych nie odzyskasz. Oczywyscie jesli ma sprzet to warto by sprobowac ja odczytac, najpierw korzystajac z ISP (czyli lutujac sie do plyty programatorem), pozniej ew wylutowujac kosc z plyty i sprawdzajac w czytniku, ale z mojego doswiadczenia najczesciej kosci nie da sie w ogole zrzucic.

Dane oczywiscie sa szyfrowane, wiec telefon tak czy inaczej musi sie uruchomic zeby odszyfrowac dane.

Istnieje jakas mala szansa, ze to np problem z zasilananiem pamieci, czy zimne luty pod koscia albo pod CPU i brak komunikacji, ale nie trafilem nigdy na taki przypadek w tym modelu.

1.To jaki jest sens na powyższe zabawy (skoro dane sa zaszyfrowane i w czytniku prosto z pamięci danych nie odczyta)?

2. Jak mi padnie komputer to wyciągam dysk twardy podpinam do innego kompa i dane mogę z czytać z pamieciami z komórki jest inaczej?

3. Tak jak wspomniałem wczesniej po podlaczeniu telefonu do kompa (z baterią lub po odłaczonej baterii) system wykrywał telefon jako USB SER poszukałem na necie sterowników i teraz wykrywa ten telefon jako COM 1.0. Co to oznacza i czy to lepiej czy gorzej?

blahfff napisał:

golec2604 napisał:

Pamiec typu eMMC, UFS, czy nawet dyski SSD nie nadaja sie na dlugotrwaly magazyn danych, i z biegiem czasu, bez zasilania dane beda z nich znikac. Telefony generalnie nie maja dodatkowych baterii do podtrzymania ustawien czy zegara (choc kiedys mialy), wiec uzywaja tego samego akumulatora co do calej reszty. Tak czy inaczej 2 tygodnie to zbyt krotki okres czasu zeby dane zaczely znikac.

Wyglada wiec to na zwyczajnie zbieg okoliczonosci + po prostu zuzycie pamieci. Tel model juz swoje lata ma, i to nie pierwszy taki przypadek.

Dodam że udało mi sie baterie pomierzyć i ma 4.24V wiec bateria ok.

4. Mam rozumieć że "wyłączenie telefonu" całkowicie odcina zasilanie w całej elektronice wewnętrznej telefonu (skoro ma w sobie baterie i to w całości naładowaną)?

W takim razie nowy telefon który długo leży na magazynie po wyprodukowaniu powinien sie w ogóle od razu nie uruchomić. Tak było właśnie w przypadku tego telefonu. Jak przyjąłem sie do pracy w czerwcu 2020 roku i dostałem właśnie ten telefon który mi sie teraz zepsuł to już to był telefon 2 letni leżał sobie na półce w firmie jako zapas. Ja pierwszy raz w czerwcu 2020 roku go uruchomiłem był w stanie nowym (wszystkie folie z niego i jego pudełka zdejmowałem)

5. Pamiec typu eMMC, UFS, czy nawet dyski SSD - Jaki jest mniej więcej czas kiedy te dyski bez zasilania mogą zaczą tracić dane?

6. Dużo jeżdżę samochodem służył mi jako nawigacja. Ten telefon troszkę u mnie przeżył katorgi zwłaszcza latem ponieważ były upały wiec klima ustawiona była prosto na mnie a on biedny zawieszony na szybie i cały żar szedł na niego i przegrzałem go kilkakrotnie, komunikaty na nim o przegrzaniu sie pokazywały i ekran sie ściemniał. Musiałem go potem chłodzić, gorący był.
    Mogła by sie pamieć lub jakaś inna kostka sie odkleić/odlutować (popuszczać luty) ?
  • #14 21218129
    blahfff
    Poziom 42  
    golec2604 napisał:
    1.To jaki jest sens na powyższe zabawy (skoro dane sa zaszyfrowane i w czytniku prosto z pamięci danych nie odczyta)?

Tylko w celu testu czy kosc faktycznie jest w ogole sprawna.

golec2604 napisał:
    2. Jak mi padnie komputer to wyciągam dysk twardy podpinam do innego kompa i dane mogę z czytać z pamieciami z komórki jest inaczej?

To zalezy od usterki, dysku i tego czy aktywne bylo szyfrowanie. Przelozenie dysku np z komputera z bitlockerem (w przypadku Windowsa) do innego komputera tez nie pozwoli na odczyt danych, bo beda zaszyrowane. Potrzebny bedzie specjalny klucz.

W przypadku urzadzen mobilnych, szyfrowanie jest powiazane z kluczem ktory "zna" tylko CPU, wiec ogolna zasada w przypadku odzysku danych z takich urzadzen jest taka, ze telefon trzeba doprowadzic do takego stanu, ze musi sie poprawnie uruchomic i sam odszyfrowac dane.

golec2604 napisał:
    3. Tak jak wspomniałem wczesniej po podlaczeniu telefonu do kompa (z baterią lub po odłaczonej baterii) system wykrywał telefon jako USB SER poszukałem na necie sterowników i teraz wykrywa ten telefon jako COM 1.0. Co to oznacza i czy to lepiej czy gorzej?

To to samo, tylko teraz po prostu masz zainstalowane poprawne sterowniki.

golec2604 napisał:
    4. Mam rozumieć że "wyłączenie telefonu" całkowicie odcina zasilanie w całej elektronice wewnętrznej telefonu (skoro ma w sobie baterie i to w całości naładowaną)?

Nie. Telefon nadal jest zasilany.

golec2604 napisał:
    W takim razie nowy telefon który długo leży na magazynie po wyprodukowaniu powinien sie w ogóle od razu nie uruchomić. Tak było właśnie w przypadku tego telefonu. Jak przyjąłem sie do pracy w czerwcu 2020 roku i dostałem właśnie ten telefon który mi sie teraz zepsuł to już to był telefon 2 letni leżał sobie na półce w firmie jako zapas. Ja pierwszy raz w czerwcu 2020 roku go uruchomiłem był w stanie nowym (wszystkie folie z niego i jego pudełka zdejmowałem)

To kwestia zuzycia, i w urzadzeniach mobilnych caly czas masz jednak zasilanie z wbudowanego akumulatora, dopoki ten nie rozladuje sie zbyt mocno (co tez w przypadku sprawnego urzadzenia nie powinno nastapic nawet w ciagu tych 2 lat).

golec2604 napisał:
    5. Pamiec typu eMMC, UFS, czy nawet dyski SSD - Jaki jest mniej więcej czas kiedy te dyski bez zasilania mogą zaczą tracić dane?

Nie da sie okreslic, bo to zalezy od konstrukcji urzadzenia, temperatury, zuzycia itp. W przypadku dyskow SSD ktore sa odlaczone od zasilania, i przechowywane w wysokich temperaturach potrafia gubic dane juz po 4 miesiach. Srednio jest to okres miedzy 2-5 lat bez zasilania.

golec2604 napisał:
    6. Dużo jeżdżę samochodem służył mi jako nawigacja. Ten telefon troszkę u mnie przeżył katorgi zwłaszcza latem ponieważ były upały wiec klima ustawiona była prosto na mnie a on biedny zawieszony na szybie i cały żar szedł na niego i przegrzałem go kilkakrotnie, komunikaty na nim o przegrzaniu sie pokazywały i ekran sie ściemniał. Musiałem go potem chłodzić, gorący był.
    Mogła by sie pamieć lub jakaś inna kostka sie odkleić/odlutować (popuszczać luty) ?

Malo prawdopodobne, masz tam cyne bezolowiowa i tel musialby sie nagrzac do ponad 300c zeby uklad sie "odlutowal". Oczywiscie mozliwe, ze polaczenia pod nim zaczely pekac i powstaly tzw zimne luty, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze to po prostu kosci pamieci padaja (czy to kontroler ze wzgledu na zbyt duza ilosc wariuje, czy z innego powodu), i po wylutowaniu kosci i probie odczycie w czytniku zwyczajnie nie jest to w ogole mozliwe.
  • #15 21218318
    golec2604
    Poziom 16  
    Dzięki za cenne informacje.
    1. Komórkach mamy pamięc UFS czy eMMC?
    2. Teraz pytanie trochę z innej beczki.
    Jaką pamięć wybrać do swojego prywatnego domowego archiwum (pomijając chmurę online) dla takich danych jak:
    - masa zdjęć (jak również filmików z komórki) rodzinnych z kilkunastu lat z przeszłości.
    Tak aby zachowały sie na długi długi czas. ???

Mam takie archiwum zrobione na płytach DVD ale przeglądanie zdjęć z takiego nośnika jest uciążliwe bo bardzo powolne a w dodatku mam masę nowych zdjęć które musze zgrać do archiwum.

Rozumiem po twoich informacjach że przenośne dyski SSD, pendrive odpadają, wiec co będzie najlepsze?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Huawei Mate 10 Lite, który nie włącza się po dwutygodniowym wyłączeniu. Po podłączeniu do ładowarki nie reaguje, a dioda ładowania się nie świeci. Użytkownicy sugerują, aby pozostawić telefon na ładowarce przez kilka godzin oraz spróbować przytrzymać przycisk włącznika i zmniejszenia głośności przez ponad 10 sekund. Wskazują również na możliwość uszkodzenia pamięci, co może uniemożliwić odzyskanie danych. Użytkownik podłączył telefon do komputera, gdzie był wykrywany jako USB_SER, co sugeruje problemy z pamięcią. Wskazano, że telefon nie ma dodatkowej pamięci do podtrzymywania ustawień, a dane mogą być szyfrowane, co utrudnia ich odzyskanie. Użytkownik pyta o sens oddania telefonu do serwisu oraz o najlepsze metody archiwizacji danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA