Cześć. Mam pytanie o wzmacniacz słuchawkowy Behringer P2. W jaki sposób jest on Stereofoniczny skoro wejście xlr jest tylko jedno. W mikserze mam auxy mono (czyli jeden xlr) oraz auxy stereo (czyli dwa xlr)
Nie rozumiem w jaki sposób mam podać sygnał z dwóch xlr na jeden xlr... Od biedy robiąc taką przejściówkę (o ile to wogole ma sens) spowoduje że sygnał nie będzie symetryczny a to też nic dobrego.
Proszę wyjasnijcie mi tą kwestię za co z góry dziękuję.
Większość tanich sprzętów wciskają kit, że mają sygnał zbalansowane i tak na prawdę gniazda XLR to jest na wyrost, udając profesjonalizm. Oczywiście niezależnie jak jest jest wyjście, lecz nie wiem jak zachowa się, jeśli jest to jakaś "tandeta" i szkód sobie nie narobi. Ale tak:
1. Myślę że wzmacniaczu słuchawkowym w trybie stereo w gnieździe XLR (pin1 - masa, 2 - kanał lewy, 3 kanał prawy), w trybie mono kanał COLD pewnie jest zwierany do masy.
2. Aby połączyć mikser 2x XLR (mono) w stereo XLR (3pin), to należy od strony miksera połączyć w wtyczce XLR pin 1 (masa) z pinem 3 (COLD) i to połączyć z masą (pin 1) do wzmacniacza słuchawkowego. Domyślasz się, że pin 2 z XLR (1 i 2) z miksera łączysz odpowiednio do kanału lewego (pin2) i lewego (pin3) przy XLR od strony wzmacniacza słuchawkowego.
Wracając do pierwszych moich zdań, nie wiem jak Twój mikser zachowa przy zworze pinu COLD z masą. Sprawdź w instrukcji czy producent dopuszcza, bo podobny zabieg robi się m.in. dla XLR-RCA.
No może być tak też, że te XLR to atrapa sygnału balansowego, więc nie miałoby znaczenia.
Proszę sprawdź jeszcze piny, bo tak strzelam z łba.
Dziękuję za odpowiedź. Mój mikser to Allan&Heath QU24, to raczej zawodowy sprzęt, myślę że nie ma atrap i wszystkie wyjścia oraz wejścia są zbalansowane. Mam obawy czy mogę podłączyć to w taki sposób jak opisałeś. Chyba wyjdę kanałem mono i po problemie.
Witam,
jeśli już to musisz mieć złącze XLR 5-cio pinowe, 3 pinowe zapewniają tylko jeden sygnał w trybie różnicowym więc stereo się nie da przesłać. Chyba że używamy złącza XLR z innego powodu (może bo wygląda profesjonalnie) ale połączenia są już mniej profesjonalne i niezgodne ze standardem.
Pozdrawiam
Wzmacniacz ma wejście XLR 3piny i niby jest stereo. No cóż...
viayner napisał:
3 pinowe zapewniają tylko jeden sygnał w trybie różnicowym więc stereo się nie da przesłać.
OK. tak, lecz w HOT i COLD jest ten sam sygnał przesunięty w fazie. Po drugiej stronie jest wzmacniacz różnicowy złączy te sygnały w celu tak naprawdę aby zniwelować zniekształcenia, zakłócenia z przesyłu sygnału przez kabel. Wniosek: to czemu nie wykorzystać sam sygnał HOT? Oczywiście za tym idzie kilka niekorzystnych konsekwencji.
MarcinM2020 napisał:
Allan&Heath QU24
Nie znam, więc nie wypowiem. Ale możesz sprawdzić w instrukcji obsługi w kwestii połączeń.
Powtarzam przejrzyj instrukcję, to jest fragment z instrukcji:
Professional equipment provides ‘balanced’ connections for maximum interference rejection over long cable runs. If you are connecting to ‘unbalanced’ equipment then make sure the XLR pin 3 (signal cold) is linked to pin 1 (signal ground).
Dotyczy dla grupy MIX OUT.
MarcinM2020 napisał:
Chyba wyjdę kanałem mono i po problemie.
Rozumiem, w razie wu zrzucisz winę na Behringera .
Behringer P2 jest wzmacniaczem monofonicznym ( czytaj jednokanałowym ) więc żadne inne opcje podłączenia nic nie zmienią. Natomiast Behringer P1 jest już stereofoniczny ( czytaj dwa kanały ). Pozdrawiam.
Nie rozumiem w jaki sposób mam podać sygnał z dwóch xlr na jeden xlr... Od biedy robiąc taką przejściówkę (o ile to wogole ma sens) spowoduje że sygnał nie będzie symetryczny a to też nic dobrego.
Ograniczenia tego wzmacniacza słuchawkowego sprowadzają się do tego że masz albo jedno wejście symetryczne mono, albo jedno wejście niesymetryczne stereo. W zależności od położenia przełącznika mono/stereo. Ostatnimi czasy pojawiło się u kilku marek takie rozwiązanie w podobnych preampach kieszonkowych.
rach_UMK napisał:
to należy od strony miksera połączyć w wtyczce XLR pin 1 (masa) z pinem 3 (COLD)
W mikserach wyjścia są zazwyczaj symetryzowane elektronicznie, czyli robiąc taką niesymetryczną przejściówkę na wyjściu miksera nie łącz pin 3 do niczego. Nie ma potrzeby łączyć go z masą, nic to nie daje poza niepotrzebnym obciążeniem wyjścia opampu. Tylko Pin1 z masą i pin 2 z sygnałem.
Gdyby była symetryzacja transformatorowa, np wychodził byś z pasywnego diboxa, to w tedy trzeba by dać pomiędzy pin1 i 3 zworę lub mały rezystor np 100Ω, albo lepiej kondensator ceramiczny 10µF/100V, lub elektrolit na 63V który odseparował by ewentualną składową stałą (np Phantom czy BIAS w wejściach mikrofonowych). Ale dla konkretnych urządzeń o których piszesz nie ma takiej potrzeby.
rach_UMK napisał:
1. Myślę że wzmacniaczu słuchawkowym w trybie stereo w gnieździe XLR (pin1 - masa, 2 - kanał lewy, 3 kanał prawy), w trybie mono kanał COLD pewnie jest zwierany do masy.
W bardzo podobnym preampie ART HP1 w trybie mono wejście jest symetryczne. COLD nie jest zwierany do masy. A w trybie stereo jest jak piszesz.
It is important to note that P2's XLR input accepts balanced line signals taken directly from your mixer, allowing you to control the volume of the onboard amplifier.
Behringer P2 jest wzmacniaczem monofonicznym ( czytaj jednokanałowym ) więc żadne inne opcje podłączenia nic nie zmienią.
W pseudo-instrukcję znalazłem, to wygląda tak, że
1. @MarcinM2020, że z XLR z miksera nie ma co kombinować, gdyż to jest bez sensu, bo
2. Te stereo jest, jeśli podpięte do Behriger P2 byłoby za pomocą JACK 1,4" stereo.
Sorki, że od razu nie zajrzałem najpierw do tego wzmacniacza słuchawkowego, bo moje wywody choć prawdziwe, lecz nie mają zastosowania z tym wzmacniaczem.
Dodano po 4 [minuty]:
adambyw napisał:
rach_UMK napisał:
W bardzo podobnym preampie ART HP1 w trybie mono wejście jest symetryczne. COLD nie jest zwierany do masy. A w trybie stereo jest jak piszesz.
Były to moje przypuszczenia, bo gdzieś już widziałem takie kwiatki przeszłości, ale po sprawdzeniu wspomnianego wzmacniacza wygląda, że prawdopodobnie nie jest tak i te stereo jest oparte gdy korzystałoby się z JACK stereo 1/4". Stąd, w tym wypadku to raczej wpakowałem się w ślepy zaułek.
Nie wiem o jakim wy STEREO mówicie w kwestii tego Behringera P2, ale..
Podłączenie jack min w P2 jest wyjściem na słuchawki i owszem dwukanałowym "stereo" ale z wzmacniacza słuchawkowego MONO. Więc nie ma żadnego sensu podłączenie do tego P2 miksu stereo ( dwukanałowego ) skoro i tak zostanie on zmonofonizowany w P2, dlatego, że konstrukcyjnie jest to wzmacniacz jednokanałowy ( mono ).
Ponadto aby z miksera QU24 uzyskać na odsłuchy miks stereofoniczny trzeba go wcześniej utworzyć z dwóch kanałów wyjściowych ( AUX ) i dopiero para tych auxów może służyć do odsłuchu stereo. I do tego połączone auxy ( jako para stereo ) może być użyty np. Behringer P1, bo jest dwukanałowy i w słuchawkach wtedy będzie oczekiwane sterero.
W manualu znajduje się taki zapis:
MONO/STEREO przełącznik powinien być ustawiony na
Mono, gdy jest używany z wyjściem Aux miksera lub innym
źródłem mono, i ustawić na stereo, gdy jest podłączony do
wyjścia słuchawkowego lub innego źródła stereo
DjMapet powinieneś doprecyzować, że piszesz o modelu P1, bo autor pisze o P2 o którym już mówiłem, że jest mono i nie ma przełącznika mono/stereo.
@DjMapet napisał o P2
audio-m napisał:
Podłączenie jack 1/4 w P2 jest wyjściem na słuchawki
Ma wyjście na słuchawki przy potencjometrze głośności i raczej ze zdjęć nie wygląda na Jack 1/4.
P2 ma wejście kombo, czyli w te samo gniazdo można XLR - mono albo JACK 1/4 i wówczas jest możliwość w stereo.
Dodano po 2 [minuty]:
@audio-m, chyba nie ma co brnąć w to dalej, podobnie jak ja już wcześniej zrobiłem.
Ma wyjście na słuchawki przy potencjometrze głośności i raczej ze zdjęć nie wygląda na Jack 1/4.
Tak nie 1/4 bo to MINI JACK, poprawiłem, ale też pisałem, że WYJŚCIE na słuchawki.
rach_UMK ale gdzie masz w P2 przełącznik mono/stereo ??
Ponadto wejście w P2 xlr/jack 1/4 - combo NIE JEST WEJŚCIEM STEROFONICZNYM!
Więc proszę nie wprowadzać innych w błąd, że "jest możliwość stereo", bo nie będzie. Nawet jeśli jakimś cudem podłączysz tam dwa kanały (stereo) to i tak po przejściu przez P2 na wyjściu słuchawkowym MINI JACK będzie mono!
FOTO P1 i P2
Po podaniu na wejście P-2 sygnału monofonicznego (czy to symetrycznego, czy niesymetrycznego) z AUX miksera = przełącznik ustawiamy w pozycji MONO. W pozycji stereo odsłuch będzie tylko w jednej słuchawce.
Kabel symetryczny: XLRf - XLRm, XLRf - TRS, TRS - TRS, lub niesymetryczny: XLRf - TS, TS - TS itp.
Po podaniu na wejście P-2 sygnału stereofonicznego np z wyjścia słuchawkowego lub innego wyjścia (np AUX) stereo - przełącznik należy ustawić w pozycji STEREO.
Kabel stereo niesymetryczny: TRS - TRS, 2xXLRf - 1xXLRm itp.
DjMapet to by oznaczało, że w pozycji stereo nie możesz na wejście jack podać z aux sygnału symetrycznego. Sprawdzimy w najbliższym czasie, jak jest faktycznie, bo używam tego P2 z znajomym zespołem i przy najbliższej okazji sprawdzę.
DjMapet to by oznaczało, że w pozycji stereo nie możesz na wejście jack podać z aux sygnału symetrycznego.
Z tego co wyczytałem w komentarzach na stronie Thomanna, w takim wypadku na wyjściu będzie tylko sygnał z jednego kanału, czyli grała będzie jedna słuchawka.
Po przełączeniu w pozycję MONO, sygnał będzie na obu słuchawkach.
Jest tam też taki wpis: " Jeśli zrobisz niestandardowy kabel 2 xlr mono > 1 xlr stereo, będzie on działał bezbłędnie jako wzmacniacz stereo." i prawdopodobnie taki (niesymetryczny) adapter pozwolił by autorowi tego wątku wykorzystać wyjścia AUX STEREO jego miksera.
✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia sygnału stereo do wzmacniacza słuchawkowego Behringer P2, który ma tylko jedno wejście XLR. W odpowiedziach wyjaśniono, że Behringer P2 jest wzmacniaczem monofonicznym, co oznacza, że nie obsługuje sygnału stereo przez pojedyncze wejście XLR. Użytkownicy sugerują, że aby uzyskać sygnał stereo, należy użyć modelu Behringer P1, który obsługuje dwa kanały. W przypadku P2, podłączenie sygnału z miksera AUX w trybie mono jest zalecane, a przełącznik mono/stereo w P2 powinien być ustawiony na mono, aby uzyskać dźwięk na obu słuchawkach. W przypadku podłączenia sygnału stereo, dźwięk będzie słyszalny tylko w jednej słuchawce. Wskazano również, że do podłączenia sygnału stereo można użyć niestandardowego kabla 2 x XLR mono do 1 x XLR stereo. Wygenerowane przez model językowy.