logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BECKER Mexico dziwne znaki na wyświetlaczu, brak reakcji na klawiaturę

kortyleski 05 Wrz 2024 15:55 528 9
  • #1 21216125
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Kłopot jest z radiem z tematu. Grało normalnie aż nagle zamilkło. Na wyświetlaczu pojawiły się dziwne krzaczki. W takim stanie zostało wyjęte z auta i trafiło do mnie. Po podłączeniu zasilania radio daje się włączyć przyciskiem "EIN" i na tym koniec. Krzaczki jak były tak są, radio albo samo się wyłączy po kilkudziesięciu sekundach albo da się wyłączyć przyciskiem "EIN". Na resztę klawiatury nie reaguje. Pobór prądu po włączeniu 0,38A ( gołe radio podłączone tylko do zasilania) termowizji chwilowo nie mam ale " na palec " nic się nadmiernie nie grzeje. Oględziny też nie wykazały nic niepokojącego.
    Oczywiście zgłębię się bardziej ale na razie pytam czy to nie jakaś typowa usterka dla tego sprzętu.
    Załączniki:
    • BECKER Mexico dziwne znaki na wyświetlaczu, brak reakcji na klawiaturę IMG_20240905_145240.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21216775
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Hasło Mexico i nawet informacja, że to CD to trochę mało. Pod to podchodzi co najmniej kilka modeli BE...
    Generalnie to były dwie części - 1 to sterownik i napęd a 2 tuner i wzmacniacz.

Zestaw (dokładnie to sterownik) jest kodowany. Oczywiście nie znam i nie spotkałem wszystkich modeli Beckera ale jak robiłem kody, to poprawność mogłem sprawdzić na stole mając tylko sterownik. Po podłączeniu na wyświetlaczu był napis CODE a po wpisaniu poprawnego kodu napis znikał i było puste pole - sterownik nie znajdował tunera.... I się wyłączał.

Powyższe informacje to po to, by Pan wiedział, jak to poprawnie działało.

Co do krzaczków - Becker stosował w swoich radiach pamięci równoległe EPROM (soft) - np. 2764. Nie można wykluczyć, że pamięć się kończy. Jest też jeszcze szeregowa pamięć EEPROM I2C (m.in. kod) i - tu nie jestem pewien ale możliwe, że szeregowy RAM PCF8571 też po I2C.

Ale zanim zacznie Pan szukać wsadów sprawdziłbym zasilanie 5V na elementach systemu mikroprocesorowego i ścieżki magistrali I2C.
    Stare Beckery mają wredną przypadłość - wylewające się kondensatory elektrolityczne, najczęściej te najmniejsze.
  • #3 21216992
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 444
    Jeśli to jest Becker BE 0876, to bez (lub przy uszkodzeniu), segmentu amplitunera ma prawo wyświetlać "krzaki".
    Późniejsze modele np. BE1460 bez dodatkowego modułu wyświetlały CODE, a po wpisaniu i zatwierdzeniu poprawnego kodu zaświecały "Err" lub pusty wyświetlacz i po około 10 sek. wyłączały się.
  • #4 21219979
    kortyleski
    Poziom 43  
    adam white napisał:
    Hasło Mexico i nawet informacja, że to CD to trochę mało

Po numerze mercedesa (0018206589) wychodzi że to BeckerMexico CD BE 0876.

Dodano po 38 [sekundy]:

justka80 napisał:
    Jeśli to jest Becker BE 0876, to bez (lub przy uszkodzeniu), segmentu amplitunera ma prawo wyświetlać "krzaki".

To ważna informacja.

Został podłączony i zasilony zespół tuner/wzmacniacz. Niestety w zachowaniu radia nic się nie zmieniło. Praypominam, radio nie prosi o kod, nie każe czekać. Po prostu wyświetla nieczytelne znaki.
  • #5 21220943
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 444
    A czy jest pewne, że ten amplituner jest sprawny?
  • #6 21223532
    kortyleski
    Poziom 43  
    Aktualizacja. Po poprawieniu kilku podejrzanych lutów radio ożyło i poprosiło o kod. Wbiłem ten, który klasycznie bywa namazany markerem na radiu. I nie pasuje. Wyświetla się WAIT na kilkanaście minut i znowu możliwość wpisania kodu. Więc teraz pytanie jak ustalić kod do tego radia?
  • Pomocny post
    #7 21223904
    adam white
    Spec od car audio
    Można próbować zweryfikować kod po numerze seryjnym (kalkulator 4 digit). Pewność uzyska Pan po odczytaniu pamięci - jak pamiętam, to w starszych Beckerach EEPROM-y I2C miały nietypowe oznaczenie - BAW i jakieś cyferki, ale czytało się je jak 8281 czy 2401 (wielkość 128).

Jeśli mogę zapytać, to czy luty były w sterowniku i czy dotyczyły linii komunikacyjnej czy zasilania?
    Płyty Beckerów uchodziły za "pancerne" - gruby, pocynowany laminat i stosunkowo duża ilość cyny na punktach więc raczej tego się nie szukało i nie pamiętam, bym spotkał (może w 24V z ciężarówki ale też nie jestem pewien). Natomiast wylane elektrolity to już teraz w starych Beckerach norma.
  • #8 21241140
    kortyleski
    Poziom 43  
    adam white napisał:
    Można próbować zweryfikować kod po numerze seryjnym (kalkulator 4 digit)

Darmowe kalkulatory nie poradziły sobie a płatne mnie nie interesują bo to płacenie w ciemno, tym bardziej że nie mam pewności czy ktoś już w nim nie grzebał i np. nie zmienił kodu. Wtedy kod z seriala nie będzie miał nic wspólnego z tym radiem.
    adam white napisał:
    Jeśli mogę zapytać, to czy luty były w sterowniku i czy dotyczyły linii komunikacyjnej czy zasilania?
    Płyty Beckerów uchodziły za "pancerne"

Płyty tak.Ja poprawiłem lutowanie tasiemki do złącza panelu nie wnikając jakie linie lutuję, po prostu pod lupą wyglądało podejrzanie.

adam white napisał:
    Pewność uzyska Pan po odczytaniu pamięci - jak pamiętam, to w starszych Beckerach EEPROM-y I2C miały nietypowe oznaczenie - BAW i jakieś cyferki, ale czytało się je jak 8281 czy 2401

Zgadza się. zakupiłem programator i odczytałem pamięć. wsad załączam poniżej. Jednak co z nim dalej zrobić pojęcia nie mam.
    Załączniki:
    • wsad becker.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21241439
    adam white
    Spec od car audio
    Sekwencja AA AE AE AB - kod 0441

Zapis wydaje się przesunięty w stosunku do tych adresów, które pamiętam, ale jest powtórzony trzykrotnie więc powinno być OK.

Wiele kalkulatorów źle liczy niektóre numery seryjne dla kodu czteropozycyjnego - 4 - digit. Algo seriala, delikatnie mówiąc, korzysta z pokrętnej logiki.
  • #10 21241479
    kortyleski
    Poziom 43  
    Teoretycznie z tabeli prawdy beckera dostępnej tu na elektrodzie AEAB to 0401, chyba że czegoś nie zrozumiałem. Faktycznie kod od Adama pasuje i radio wstało. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z radiem Becker Mexico CD BE 0876, które przestało działać, wyświetlając nieczytelne znaki i nie reagując na klawiaturę. Po podłączeniu zasilania radio włącza się, ale po chwili się wyłącza. Użytkownik sprawdził zasilanie i lutowanie, co doprowadziło do poprawy działania radia, które zaczęło prosić o kod. Po wpisaniu kodu, radio wyświetlało komunikat "WAIT". Użytkownicy zasugerowali, że problem może dotyczyć uszkodzonej pamięci EPROM lub EEPROM, a także podali metody na ustalenie kodu, w tym odczyt pamięci i wykorzystanie kalkulatorów kodów. Ostatecznie, po odczytaniu pamięci, użytkownik uzyskał kod, który umożliwił uruchomienie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA