logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW awaryjność silników diesla

user_0200 06 Wrz 2024 21:53 582 6
REKLAMA
  • #1 21217717
    user_0200
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam, czy BMW ma dobre silniki diesla? Jestem ciekaw jak z awaryjnością M47,N47 i nowszych z kodem B.
  • REKLAMA
  • #2 21217837
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    A co uważasz za "dobry silnik"?
    Awaryjność... Nie jest to lider rankingu konstrukcji bezawaryjnych.
    Jest pełno opinii użytkowników i specjalistów o tej konstrukcji. Poczytaj sobie.
  • REKLAMA
  • #3 21219144
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    M47? Z racji wieku i faktu, że nigdy nie był jakąś super jednostką, będzie generował problemy. Jakie? Wg. for internetowych - pompy - wysokiego ciśnienia, pompy wstępne/wtryski w wersjach z common rail, padajace koła dwumasowe, pękające wały. Zo doświadczenia bezpośredniego (mowa o latach 2016 - 2018 - od tego czasu kondycji im nie przybyło) - ładnie się odpycha i mało pali a jednocześnie może być skarbonką bez dna. Dwa lata walki znajomego z osprzętem (a nie żałował pieniędzy) i co chwila coś. I to nie tylko pierdoły ale np: awarie takie jak rozpadnięcie się koła pasowego na wale korbowym (z tłumikiem drgań). Aczkolwiek dla mnie to ostatnia 4 cyl jednostka Diesel w BMW warta rozważenia.
    N47? Rozrząd z gumolitu, napęd rozrządu od skrzyni biegów i wał korbowy zintegrowany z zębatką rozrządu. Jak jesteś bogaty i nie przeszkadza Ci co jakiś czas podwajanie wartości auta to można brać.
    B47? Pali się niczym Tesla i nie łatwo go ugasić (gaśnicami od osobówek, nawet kilkoma, nie ma szans), ma rozrząd z gumolitu. Chwalony za osiągi.

Ja miałem benzynę. Świetne auto. Z duszą. Tym się nie jechało tylko płynęło. I co? Wyleczyło mnie z BMW. To znaczy nie auto, bo było świetne i wcale nie tak awaryjne, tylko mechanicy tejże marki i cała tak zwana "grupa wsparcia", fora, fani. To jest oderwane od rzeczywistości kółko wzajemnej adoracji i stan umysłu do granic absurdu, a może nawet przekracza granicę, a nie wsparcie.
  • #4 21219254
    user_0200
    Poziom 9  
    Czyli wszystkie silniki złe. Celowałem w N47, ale jednak nie będę zawracał sobie tym głowy.
  • REKLAMA
  • #5 21219419
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Kup sobie Pandę 1.1 z gazem. Może nie zap...la 180 po A1, ale tania, prosta, niezawodna... ;)
    Nawet części z ASO tanie...

Ostatnio Chińczycy walnęli bombę w segment silników elektrycznych.
    Silniki z magnesami z ciekłego metalu. Wydajność 13kW/kg masy, sprawność 98,5%.
    Już nie mówią o supersamochodach tylko o hipersamochodach... Wyobrażacie sobie 500 KM z 30-to kilogramowego silnika?
    Jak to jeszcze będzie w znośnej cenie, to zapomnimy faktycznie o spalinówkach.
  • REKLAMA
  • #6 21219437
    user_0200
    Poziom 9  
    Właśnie potrzebuje diesla, żeby po niemieckich autostradach osiągać takie prędkości, myślałem też o E90 z M57, ale to bardzo drogie auta. Szczególnie M57 3.0d z oznaczneiem 25d 197KM produkowanym bodajże do 2010 roku…
  • #7 21219854
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Madrik napisał:

Ostatnio Chińczycy walnęli bombę w segment silników elektrycznych.
    Silniki z magnesami z ciekłego metalu. Wydajność 13kW/kg masy, sprawność 98,5%.
    Już nie mówią o supersamochodach tylko o hipersamochodach... Wyobrażacie sobie 500 KM z 30-to kilogramowego silnika?
    Jak to jeszcze będzie w znośnej cenie, to zapomnimy faktycznie o spalinówkach.

Niezależnie od ceny fabryki się nie utrzymają. Chiny to jest inna rzeczywistość. I nie chodzi o kulturę czy tradycję tylko o realia komunizmu. Rząd wrzuca dotacje, powstaje firma żeby te dotacje zdobyć, natłuką tego od groma, potem się to sprzedaje po taniości albo i odstawia na praking, gdzie sobie już tak będą stały. Dotacje się kończą, firma się zwija. Poza tym nie wiem czy to nie fake news, bo bardzo podobne rozwiązania z bardzo podobnymi parametrami ma amerykańskie, a nie chińskie H3X. O chińskim wynalazku z kolei nie znalazłem nic więc prośba o jakiś konkret.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat awaryjności silników diesla BMW, w szczególności modeli M47, N47 i B47, wskazuje na różne problemy związane z ich konstrukcją. Użytkownicy zauważają, że M47, ze względu na swój wiek, może generować liczne awarie, takie jak problemy z pompami wysokiego ciśnienia, wtryskiwaczami oraz kołami dwumasowymi. N47 jest krytykowany za słaby napęd rozrządu i wysokie koszty napraw, co czyni go ryzykownym wyborem. B47, choć nowocześniejszy, również budzi obawy, zwłaszcza w kontekście trudności w gaszeniu pożarów. Użytkownicy sugerują rozważenie alternatywnych modeli, takich jak E90 z silnikiem M57, mimo że są one drogie.
REKLAMA