logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 2.0d M47 - Długi postój, trudności z odpaleniem, biały dym po regeneracji pompy

Hube39rt 24 Lis 2015 20:02 5853 8
REKLAMA
  • #1 15181775
    Hube39rt
    Poziom 2  
    Witam,
    Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc, pacjent to M47.
    W kwietniu miałem problemy z autem tzn. Długo było trzeba kręcić zanim odpali po odpaleniu puściła czarną chmurę. Wiedziałem że mam wyciek z pompy vp44 w związku z czym oddałem ją do regeneracji, koszt 3440zł (pełna regeneracja)
    Po otrzymaniu pompy auto trafiło do mechanika lecz ten powiedział że kąt rzeczywisty nie zgadza się z wymaganym. Pompa trafiła na gwarancję, wróciła ponownie (była rozkalibrowana przez mechanika). Mechanik ponownie ją zamontował ale auto ciężko paliło, od 3 do 5sek niezależnie od temperatury przy czym puszczają duży gęsty biały dymek.
    Niestety teraz problem się pogorszył dość znacznie. Auto odpala po drugim kręceniu. Przy pierwszym montażu pompy był błąd położenia czujnika iglicy, czy jakoś tak, później juz tego nie było. Auto na zimnym silniku jest delikatnie zamulone, po rozgrzaniu jest bardzo dynamiczne jak na ten silnik.
    Kompresja bardzo dobra, świece nowe, rozrusznik sprawdzony - ok, akumulator nowy bosch Silver 100 ah, wymienione wszystkie filtry, olej. Pali w normie około 5-6 l trasa, miasto około 8l także w normie spalanie.
    Auto lekko ciepłe, gorące pali na dotyk. Problem z odpaleniem występuje tylko na zimnym silniku. Na plaka pali od strzała, silnik chodzi równo przez pierwszą minute dymi lekko na biało, później już ani na biało, przy depnieciu w podłogę czasem puści czarny dymek.
    Auto też się nie zapowietrza, sprawdzałem przez podłączenie do butelki z ropą.
    Macie jakieśpropozycje?
    Czy mmożliwe ze kąt wtrysku wymagany z rzeczywistym różni się na zimnym silniku?
  • REKLAMA
  • #2 15182097
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Skoro pali od strzała jak mu prysniesz, a na ciepło pali ok, to wyglada ze brakuje mu paliwa przy dłuzszym postoju? Moze zaworek zwrotny na pompie puszcza?
  • REKLAMA
  • #3 15182139
    Hube39rt
    Poziom 2  
    Zamontowałem zaworek zwrotny między filtrem paliwa a brakiem - brak efektu.
    Auto w czwartek zaprowadzam do mechanika, także podzielę się diagnozą.
    Mimo to dalej liczę na jakieś podpowiedzi
  • #4 15182243
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 889
    Możliwe ze kat wtrysku jest ustawiony niewłaściwe. Kąt ustawia się Mechanicznie. To że taka pompę dostałeś ustawiona, to nie znaczy, że w twoim silniku będzie idealnie. Przerabiam ten temat aktualnie.

Dodano po 43 [sekundy]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3119486.html
  • REKLAMA
  • #5 15182265
    Hube39rt
    Poziom 2  
    To trochę mnie uspokoiłeś, obecnie kąt wtrysku na ciepłym silniku to - 1.5
    Możesz coś więcej powiedzieć jeszcze w tym temacie? Jeśli uda się Ci rozwiązać problem, proszę o informację
  • REKLAMA
  • #6 15182320
    szymon198312
    Poziom 30  
    Pytanie co pokazuje czujnik zegarowy. Na pompie jest podana wartość i taka powinien pokazywać zegar kiedy silnik jest w gmp. Masz to link do narzędzia. Jest to narzędzie nazwane jako zestaw do ustawiania początku tłoczenia. Trochę czytałem o tym i jeśli auto ma złe ustawiony początek tłoczenia, to aby zapalilo komputer z każdym obrotem zwiększa dawkę - wyprzedza kat zapłonu i stad się bierze długie kręcenie rozrusznikiem. Praktyki jako takiej nie mam bo przerabialem jak narazie tylko jeden przypadek vp44 ale zalecam sprawdzenie początku wtrysku. http://www.tesam.pl/s0000068-przyrzad-do-sprawdzania-poczatku-tloczenia-p-5231.html
  • #7 15182642
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1838
    Przecież to jest banalnie proste. Kąt wtrysku masz ustawiony przez pompiarza. Pompa zablokowana. Silnik ustawiony na blokady czyli wał na kołek przy rozruszniku, a wałek na blokadę po odkręceniu pokrywy klawiatury. W tym momencie zakładasz pompę i powoli odkręcasz ściągacz z koła rozrządu pompy wtryskowej. Po wykręceniu ściągacza przykręcasz nakrętkę odpowiednim momentem, i dopiero luzujesz blokadę pompy. Po takim zabiegu kąt wtrysku rzeczywisty musi się zgadzać z żądanym.
  • #8 15182910
    szymon198312
    Poziom 30  
    Tak, o ile nie występują takie czynniki jak rozciągnięty lancuch, wytarty slizg. zaleca się po pewnym przebiegu sprawdzać poprawność jej ustawienia.
  • #9 15182930
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1838
    Jak została ustawiona zgodnie ze sztuka to nic nie trzeba sprawdzać. Co innego tak jak u Ciebie chcesz przełożyć pompę z jednego silnika do drugiego. A sprawdzasz podpinając kompa czy wartość rzeczywista idzie za żądaną. Nikt nie będzie dobierał się do niej i mechanicznie sprawdzał. A tak z innej beczki miałem przypadek w ciągniku rolniczym gdzie pompa tez jest bez klina ze przestawiała się sama na stożku. Pierwsze odpalenia były ok później coraz gorzej. Pomogło kilka kropel niebieskiego kleju do gwintów.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z uruchomieniem BMW M47 po długim postoju związane są z regeneracją pompy VP44. Po regeneracji, auto nadal ma trudności z odpaleniem, co objawia się długim kręceniem rozrusznika oraz wydobywaniem białego dymu. Użytkownik zainstalował zaworek zwrotny, ale to nie przyniosło efektu. Wskazano na możliwość niewłaściwego ustawienia kąta wtrysku, co może powodować problemy z zapłonem. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia początku tłoczenia oraz ustawienia pompy zgodnie z wymaganiami. Dodatkowo, zaleca się monitorowanie stanu łańcucha rozrządu oraz innych komponentów silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA