logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] METABO FSB 36-18 LTX BL 40 - Podkaszarka nie uruchamia się, migają czerwone diody

myrcin 07 Wrz 2024 12:54 660 3
  • #1 21218200
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Cześć. Mam problem z podkaszarką bezszczotkową METABO FSB 36-18 LTX BL 40.
    Podkaszarka nie uruchamia się tj. po wciśnięciu włącznika głowica podkaszarki tylko drgnie na ułamek sekundy i potem słychać tylko "cyklicznie" dwa sygnały z przerwą. Po rozebraniu na sterowniku zgodnie z tymi dwoma sygnałami dźwiękowymi migają też dwie czerwone diody. Nie pomaga wyciąganie i wkładanie innych baterii METABO. Płytka sterownika cała jest zalana "żywicą".
    Macie jakieś sugestie lub podpowiedzi? Z góry dziękuję...
  • #2 21221949
    myrcin
    Poziom 16  
    Mały update: przyjrzałem się dokładnie konstrukcji silnika bezszczotkowego w tej maszynie. Opisze kablologie bo komuś się może przyda:
    do silnika dochodzą trzy (+/- 2.5mm2) przewody "fazowe" do zasilania cewek, poza tym szara taśma 6-cio przewodowa rozdzielona na dwie wtyczki. Wtyczki schowane są już sztycy podkaszarki.

Pierwsze trzy kable z taśmy to kolejno:
    •+5V (czerwony);
    • masa,
    • sygnał z termistora do pomiaru temperatury silnika (u mnie około 10kOhm).

Kolejne trzy kable to sygnały z czujników Halla (20kOhm do masy lub plusa - nie pamiętam dokładnie).
    Rezystancja wszystkich trzech cewek silnika ok. 0.3 Ohm.
    U mnie wszystko wskazuje na to że silnik jest sprawny.

Natomiast elektronika sterownika jest cała zalana żywicą. Pomiar rezystancji faz zasilania silnika na kablach które wychodzą ze sterownika identyczny na wszystkich trzech fazach (ok. 450 Ohm). Brak zwarć na zasilaniu sterownika.
    Sterownik poza serwisem METABO nie do dostania. W serwisie tylko z wymianą (i tylko w Stargardzie Gdańskim). Niestety wysyłkowo. Chyba już się nie zdecyduje. Szkoda bo maszyna jak nowa, bardzo wydajna ale nie naprawialna...
    Załączam dokument ze schematem budowy podkaszarki i schematem połączenia sterownika i silnika.
    Załączniki:
    • FSD 36-18 LTX BL 40 (1610001).pdf (271.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21236806
    myrcin
    Poziom 16  
    Uszkodzony driver silnika, cena w serwisie w cenie nowej podkaszarki.
    Po kilku próbach i testach udało się zamontować sterownik uniwersalny silnika BLDC z czujnikami halla. Sterownik to ZS-X11D1. Uwaga na odpowiednie podłączenie faz i czujników halla. Podkaszarka działa.
    Temat zamykam.
  • #4 21236810
    myrcin
    Poziom 16  
    Temat zamykam (rozwiązanie opisane powyżej)
REKLAMA