logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia na LCD w sterowniku pieca CO - jak je wyeliminować?

plp 09 Gru 2005 11:01 2290 23
  • #1 2067598
    plp
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam !

Zrobiłem sterownik do pieca CO. Wszystko działa jak należy, tylko co jakiś czas pojawiają mi się na LCD "hieroglify". Wygląda to dokładanie tak samo jak znaczki które pojawiają się na LCD, jak sie go odłączy od procesora i podłączy.

Być może jest to skutek jakiegoś zakłócenia przy uruchamianiu pomp lub dmuchawy, ale nie udało mi się tego potwierdzić.
    W sterowniku mam dość słaby zasilacz i przy załączeniu wszystkich przekaźników napięcie spada do 4,05 V. Wtedy LCD gaśnie, ale pow wyłączeniu przekaźników wszystko wraca do normy. Podczas normalnej pracy nie występuje taka sytuacja, aby wszystkie rpzekaźniki były załączone, dletwego wydaje mi się, że nie wynika to ze spadku napięcia.

Może ktoś się z tym już spotkał i co najważniejsze, może sobie z tym poradził.

Pozdrawiam !

PL
  • #2 2067682
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    ODPOWIEDZIAŁEŚ SOBIE SAM...daj lepszy zasilacz/ o lepszej wydajności prądowej/ i napisz czy się poprawiło
  • #3 2067688
    plp
    Poziom 15  
    No nie do końca, bo tak jak napisałem, przy testach LCD wytrzymuje spadek do 4 V, bez skutków ubocznych.
    Jak się pojawia problem LCD nie przygasa. Wtedy nie spada napięcie tak nisko.

PL
  • #4 2067738
    maxiu25
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    mialem podobny problem z wyświetlaczem
    u mnie iskrzenie przekaźników zakłucało prace wyświetlacza układ pracował poprawnie a wyświetlacz dalej swoje dopiero po resecie wszystko wracalo do normy
  • #5 2067876
    olmek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Nie wiem , czy sam pisałeś program , czy korzystałeś z gotowego sprawdzonego. Często może to być błąd w programie obsługi LCD .Brak umieszczenia czegośtam na stosie i późniejszego odtworzenia skutkuje wysłaniem do wyświetlacza przypadkowych danych i wyświetleniem "krzaczków".
    Przede wszystkim zrób porządne zasilanie jak Ci wcześniej poradzono , bo na wyjściu stabilizatora 5V ( zakładam ,że go użyłeś) pojawiają się różne "cuda" , kiedy zasilasz go napięciem niższym od 7,5V.

Pozdrawiam

olmek
  • #6 2068009
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Miałem kiedyś problem z hieroglifami na LCD gdy używałem magistrali 4 bit i wskutek "czegoś" zamieniał się młodszy półbajt ze starszym. Pokombinowałem z timeoutami, zacząłem sprawdzać flagę zajętości i zaczęło śmigać:)
  • #7 2068104
    plp
    Poziom 15  
    Program jest mój, ale w Bascomie, więc procedury obsługi LCD były gotowe.

Nie wygląda mi to na problem programowy ponieważ normalnie pracuje całymi dniami i nic. Problem się pojawia jak już pracuje w swoim docelowym środowisku.
    Myślę, że to jakieś zakłócenie.
    Spróbuję zwiększyć zasilacz.

PL
  • #8 2069940
    hunterhouse
    Poziom 26  
    jak masz mocno zapętlony program to spróbuj zwiększyć stosy w opcjach.
  • #9 2076339
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    najprawd\opodobniej jest to od zakłóceń - resetuje Ci się LCD, a np. główny procek już nie. Wtedy LCD nie jest już zainicjowany i wysyłanie danych skutkuje wyświetleniem krzaczków. Ekranowanie lub stabilizator impulsowy do zasilania bym proponował. Również co jakiś czas można mu robić odświerzanie (konfig i wyśw. tekstu)
  • #10 2076812
    genetix
    Poziom 24  
    Ewentualnie można zastosować układ BOD (jeśli kontroler to AVR) i w przypadku wykrycia spadku zasilania ponownie zainicjować LCD-ka.

pozdrawiam,
    Genetix
  • #11 2079627
    plp
    Poziom 15  
    Dzisiaj wypróbuje układ z większym transformatorem, żeby nie przysiadało napięcie.

Inicjalizacje powtórną już zrobiłem. Rzecz w tym, że po jak to nazwaliście zresetowaniu LCD powinien być efekt taki jak po jego odpięciu od procesora i ponownym podłączeniu. Wtedy wyświetla bzdury, ale z zakresu zdefiniowanych znaków. W moim przypadku wyświetla wręcz chińszczyznę. Nie wiem, ale wydaje mi się, że takich znaków LCD zdefiniowanych nie ma.

PL
  • #12 2079733
    olmek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    plp napisał:
    Dzisiaj wypróbuje układ z większym transformatorem, żeby nie przysiadało napięcie.

Inicjalizacje powtórną już zrobiłem. Rzecz w tym, że po jak to nazwaliście zresetowaniu LCD powinien być efekt taki jak po jego odpięciu od procesora i ponownym podłączeniu. Wtedy wyświetla bzdury, ale z zakresu zdefiniowanych znaków. W moim przypadku wyświetla wręcz chińszczyznę. Nie wiem, ale wydaje mi się, że takich znaków LCD zdefiniowanych nie ma.

PL

Przejrzyj sobie tablicę zdefiniowanych znaków , jest tam trochę "chińszczyzny". Może się zdarzyć sytuacja , kiedy podczas transmisji przypadkowych danych do wyswietlacza wysyłamy przypadkowo "zdefiniowany" przez program znak. Proponuję przyjrzeć się dokładnie procedurom zapisu i odczytu stosu. Miałem kiedyś podobny problem i to właśnie było przyczyną. Program napisany w asemblerze jest pod tym kątem łatwo sprawdzić , w bascomie nie wiem , ale podejrzewam,że wymaga to trochę zachodu.

pozdrawiam

olmek
  • #13 2079761
    hunterhouse
    Poziom 26  
    wiem co jeszcze może być nie tak.
    jeśli używasz trybu 4bit'owego to spróbuj podłaczyć nieużywane linie data do masy.
  • #14 2079791
    plp
    Poziom 15  
    Dzięki za sugestie. Wypróbuje.

PL
  • #15 2092987
    plp
    Poziom 15  
    Wypróbowałem i niestety, problem dalej jest.

Wymieniłem transformator na większy, napięcie już nie spada poniżej 4.96 V.
    Podłączyłem pozostałe niewykorzystywane cztery linie danych z LCD do masy.

W jednym sterowniku problem zupełnie zniknął, a przynajmniej jesacz esię nie objawił.
    Natomiast w drugim przypadku przy przełączaniu przekaźników sterujących pompami i piecem gazowym na LCD pojawiają się wspomniane hieroglify.

Jedyna koncepcja na jaką wpadłem to dołożenie drugiego stabilizatora do zasilania przekaźników, choć nie wydaje mi się, żeby zakłocenie brtało się z ich cewek. Raczej chodzi o sterowane elementy.

A czy wogóle ktoś z forumowiczów miał już taki problem ? Może jestem jakimś szczególnym przypadkiem.

PL
  • #16 2096909
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Tak jak ja już to pisałem - spotkałem się z takim problemem i rozwiązaniem jest zastosowanie stabilizatora impulsowego oraz ekranowanie urządzenia z podłączeniem do PE.
  • #17 2100028
    jotu22
    Poziom 21  
    A próbowałeś zastosować snubbery na cewkach przekaźnika? Chodzi o rezystor połączony szeregowo z kondensatorem i wpięte razem między wyprowadzenia każdej z cewek przekaźnika. Układ taki eliminuje przepięcia i powinien być jedną z pierwszych rzeczy wrzucaną w układy gdzie przekaźnik jest sterowany z procesora
  • #18 2100041
    plp
    Poziom 15  
    Do przekaźników mam podpięte diody w przeciwnym kierunku.
    Problem nie występuje gdy sterowane są same przekaźniki. Pojawia się dopiero gdy do przekaźnika jest podłączony odbiornik po stronie napięcia sieci.

PL
  • #19 2101050
    jotu22
    Poziom 21  
    Moim zdaniem najlepszą metodą rozwiązania twojego problemu jest monitorowanie zasilania na oscyloskopie. Dowiesz się dzięki temu co tak naprawdę zakłóca wyśiwetlacz: spadki napięcia czy jakieś śmieci chodzące po zasilaniu. Możesz ew. podłączyć zamiast normalnego zasilania akumulator -jeśli będzie OK to sprawa jest po stronie zasilacza i jego spadków napięcia. Jeśli nie to pozostają tylko zakłócenia z przekaźników. Pozdrawiam
  • #20 2102252
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    plp napisał:
    Do przekaźników mam podpięte diody w przeciwnym kierunku.
    Problem nie występuje gdy sterowane są same przekaźniki. Pojawia się dopiero gdy do przekaźnika jest podłączony odbiornik po stronie napięcia sieci.

PL

Popularny objaw, w skrajnych przypadkach urządznie w ogóle nie działało przy podłaczeniu obciązenai (220V) do przekąźników. Był to masakrystyczny pająk.
    Aby z tym wygrać, musisz dobrze to wszytsko wyfiltrować, pozakładać układy gasikowe na przekaźniki i ich obciążenia. Niekiedy nawet pomagało wpiecie kond. 6800uF na wtórną strone 7805 (choć zalecane jest kilka uF). Najlepiej dać stabilizator impulsowy. Przekaźników nigdy nie zasilam z tego napiećia co procek. Efekt jest taki że mój sterownik do pieca (7 przekaźników) pracuje bez zwisu od momentu gdy go założyłem- czyli jakieś 2 miesiące.

Czy ty czasem nie masz procka 10...4051?
  • #21 2106118
    plp
    Poziom 15  
    Mój procesor to AtMega32.

Myślałem o rozdzieleniu zasilania do przekaźników. Dołoże drugi 7805 i z niego będę zasilał przekaźniki.

Najgorsze jest to, że nie mogę tego efektu uzyskać na biurku. Podłączałem pompy, dmuchawe i nic. Na jednym piecu też nic. Na innym w innym miejscu się to dzieje.

Teraz sobie tak pomyślałem. W tym przypadku gdzie to nadal występuje, są dołożone dwa dodatkowe przekaźniki. Są podłączone do płytki na przewodach, o długości ponad 0,5 m. Może na nich się coś indukuje przy załączaniu się pomp.

PL
  • #22 2107380
    hEx
    Poziom 13  
    Witam
    Mialem kiedys podobny problem, atmega8 poprzez buz11 sterowal pompką. Jesli np. ustawilem pompowanie co minute przez 5 s to lcd padal w losowych odstepach czasu od ok. 1 - 30 min. Dodalem mase kondensatorow, probowalem powiekszac moc transforamtora ale nic nie pomagalo. W koncu poczytalem tego http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1619.pdf pfdka o zakloceniach, zaprojektowalem plytke od poczatku i uklad przez ponad miesiac ciaglej pracy ani razu nie pokazal na lcdku robaczkow.
  • #23 2107515
    plp
    Poziom 15  
    Zaraz przeglądne tego pdf'a. Stoi to jednak w sprzeczności z faktem, że na kilku identycznych płytkach nic takiego się nie dzieje.

Cały czas mam wrażenie, że to przychodzi przez zasilanie, od strony napięcia sieci.

PL
  • #24 2510121
    Witkacy8
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam. Mam taki sam problem z Atmegą32. Układ w domu może pracować godzinami, i wszystko ok, ale przy podłaczeniu obciążeń, w warunkach przemysłowych procek się resetuje,wyświetlacz wyświetla hieroglify. Mam zasilanie przekażnik.ów na odzielnym stabilizatorze, zasilanie procka na innym. Pozakładałem diody na cewkach przekażników,kondensatory 100n, na zasilaniu przed stabilizatorem elektrolit 4700 uF +100n , za kondensator 100uF i 100n ,rezystor obciązający układ,próbowałem dławików róznej wartości, i wyświetlacz nadal wyświetla cuda. Wstawiłem rezystor i MKSE 1uF przed transformatorem i to samo. Nie mam już pomysłów.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są zakłócenia powodujące wyświetlanie "hieroglifów" na LCD sterownika pieca CO, szczególnie podczas załączania przekaźników sterujących pompami i dmuchawą. Spadki napięcia zasilania do około 4 V nie powodują zaniku wyświetlacza, a problem pojawia się mimo stabilnego napięcia powyżej 4,9 V. Przyczyną mogą być zakłócenia elektromagnetyczne indukowane przez długie przewody do przekaźników lub odbiorniki podłączone do sieci 230 V. Sugerowane rozwiązania to: zastosowanie lepszego, stabilnego zasilacza (najlepiej impulsowego), ekranowanie układu z uziemieniem, stosowanie snubberów (rezystor + kondensator) na cewkach przekaźników, separacja zasilania procesora i przekaźników (np. osobne stabilizatory 7805), podłączenie niewykorzystanych linii danych LCD do masy w trybie 4-bitowym, monitorowanie zasilania oscyloskopem w celu identyfikacji zakłóceń, oraz powtarzanie inicjalizacji LCD. Wskazano również na konieczność poprawnej obsługi stosu w programie, choć problem nie występuje podczas pracy na biurku, a jedynie w docelowym środowisku przemysłowym. Przykłady z praktyki potwierdzają, że odpowiednie filtrowanie, ekranowanie i stabilizacja zasilania eliminują problem. Procesor używany w projekcie to AtMega32.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA