logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD - układ na biurku działa, w szafie nie działa.

discover01 19 Cze 2007 10:04 1169 4
  • #1 3998719
    discover01
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    Mam problem z wyświetlaczem LCD. Z konieczności jest odsunięty od płytki z procesorem i jest połączony wstążką która ma długość ok 40 cm.
    Na biurku układ działa bea zarzutu ale w szafie jak załączy sią stycznik to wyskakują same krzaki i nie mogę nad tym zapanować.
    LCD jest połączony w trybie pin mode przy 4 bitach danych.
    Czy ktoś miał już taki problem i wie jak temu zaradzić???
    Jeżeli tak to proszę o jaką kolwiek pomoc.
  • Pomocny post
    #2 3998919
    asdek
    Poziom 12  
    witam!
    Też miałem (i nadal mam) taki problem. Rozwiązanie:
    1) przystawki gaszące impuls prądowy na styczniku podczas przełączania (nie pamiętam dokładnie jakie ale legrand ma do swoich styczników takie np.) zamiast szukać przystawek można zastosować warikapy (proste ale nie zawsze skuteczne)
    2) bateria kondensatorów zarówno na procku jak i na lcd
    3) prowadzić przewody siłowe oddzielnie od sterujących
    4) co jakiś czas w programie dokonywać ponownej inicjalizacji lcd, co zapobiegnie krzaczkom.

Dodano po 20 [minuty]:

LA4KE1UG- tłumik przepiec do stycznika 230VAC (Shneider)
  • Pomocny post
    #3 3998999
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Tak problem jest mi znany...
    Nawet przy krótszej taśmie...
    Możesz zacząć od ekranowanych przewodów do komunikacji z LCD...
    Oczywiście może to wymusić wolniejszą transmisję...
    Jak to nie wystarczy to metalowa obudowa za równo do LCD jak i płytki z uC...
    Można by olać ekranowane przewody gdybyś miał możliwość zamknąć obie płytki w jednej metalowej obudowie...
    Można jeszcze zrobić sterownik do LCD (na dodatkowym uC) i komunikację zrobić po rs485...
    Ale kosmicznie szybko to też nie będzie działało...
    W moim przypadku po kilku wariantach skończyło się na wspólnej obudowie i sterowniku do LCD który komunikuje się z główną płytką po SPI...
  • #4 3999135
    discover01
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    też próbowałem i po RS$*% i po SPI ale tam wychodziły mi takie jaja że dałem spokój. Myślę że gaszenie impulsów na stycznikach może przynieść jakiś efekt. Jak nie to jeszcze zaekranuję przewody.
    Dzięki za pomoc
  • #5 3999968
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Cytat:
    komunikację zrobić po rs485

Gość dobrze kombinuje - zastosuj coś takiego tylko do twojego sprzętu = zwiększ prądy sterujące lcd = daj rezystory podciągające/ściągające w granicach 500 ohm i problem się rozwiąże.
REKLAMA