logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaślepiony odcinek instalacji wodnej, a bakterie w wodzie.

Kris1995 11 Wrz 2024 20:04 1137 9
REKLAMA
  • #1 21223126
    Kris1995
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jakiś czas temu przerabiałem hydraulikę, a dokładnie przenosiłem bojler. Wcześniej bojler był podłączony do instalacji razem z cyrkulacją. Teraz po przeniesieniu cyrkulacja nie będzie możliwa do podłączenia. Postanowiłem, że zaślepię rurki zasilania ciepłej wody i cyrkulację. Bojler jest teraz podłączony do rurki zasilania ciepłej wody od innej strony. Po pewnym czasie coś mnie natknęło, że w zaślepionych rurkach woda będzie stagnująca, czyli nie będzie miała ruchu i mogą namnażać się bakterie.
    Najlepiej byłoby usunąć te odcinki, ale musiałbym rozkuwać trochę posadzki i ścian, niszczyć płytki. Jedyne co przyszło mi do głowy to połączyć te dwie rurki ze sobą. Pytanie moje takie, czy w ten sposób będzie jakiś ruch tej wody, aby w wodzie nie rozmnażały się bakterie? Oto uproszczony schemat tej instalacji.

Schemat instalacji hydraulicznej z nowym i starym zasilaniem bojlera.
  • REKLAMA
  • #2 21223167
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    A odłączyć tych dwóch rurek nie możesz? Rozumiem, że nie chcesz rozkuwać. Które z tych rurek mają być nieczynne?
  • #3 21223172
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Większość instalacji starego typu jest w ten sposób (zakręcona). Coś ktoś przerabiał, dorabiał, ktoś coś urwał i jakoś się prowizorką ratował. No i ludzie nie narzekają na bakterie w wodzie i ich skutki. Więc ja bym się nie przejmował.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21223179
    Kris1995
    Poziom 9  
    @stanislaw1954
    Niestety nie ma możliwości odłączenia, bo stare zasilanie i cyrkulacja, które zaślepiłem, są w ziemi, ponieważ kotłownia jest oddalona od budynku. Aby pozbyć się tych rurek, musiałbym rozkuwać posadzkę przy pierwszym kranie, tam zaślepić rurkę od zasilania, a przy ostatnim kranie, czyli tak jakby nowe zasilanie od bojlera, musiałbym rozciąć trójnik i zaślepić rurkę od cyrkulacji. Podsumowując, odcinek od starego zasilania do pierwszego kranu oraz cała rurka z cyrkulacją musi zostać. Może to źle wyjaśniłem, ale te rurki mam zaślepione w ziemi, jak najbliżej budynku mieszkalnego, nie w kotłowni. Już bliżej się nie da tego zaślepić.
    Chciałbym, aby w tym odcinku, czyli od zaślepki starego zasilania do pierwszego kranu i w rurce od cyrkulacji, która też jest zaślepiona i podąża do ostatniego kranu, był jakiś ruch wody. Podobno w wodzie, która nie ma ruchu, mogą wytwarzać się bakterie. Tak więc moim pomysłem jest to, aby połączyć te dwie rurki i może wtedy jakieś krążenie by było.

Dodano po 6 [minuty]:

@W0jtek92
    Czyli połączenie tych dwóch rurek byłoby lepszym rozwiązaniem niż zaślepienie, tak jak to zrobiłem do tej pory? Analizując to fizycznie, to chyba jak odkręcę wodę w którymś z kranów, to woda zaczęłaby lecieć od strony zasilania i od strony cyrkulacji, więc ruch wody byłby w obydwu rurkach. Ale to mi się tak wydaje, dlatego piszę na forum o pomoc w wyjaśnieniu :D
    Można powiedzieć, że skutkiem ubocznym byłoby to, że ciepła woda dłużej by dochodziła do kranów, bo by musiała przegonić wodę w rurce od cyrkulacji.
  • REKLAMA
  • #5 21223336
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    W0jtek92 napisał:
    ...ja bym się nie przejmował
    A ja jednak bym się przejmował, bo tak zwane ślepe odcinki instalacji wodnej generują ogromne zagrożenia. Szczególnie, jeśli są to rury metalowe, brak przepływu sprzyja ich wewnętrznej korozji. A to tworzy środowisko, gdzie bakterie te namnażają się najszybciej. Tego typu odcinek jest więc naturalnym czynnikiem nie tylko sprzyjającym zwiększonej koncentracji substancji rozpuszczonych lub zawiesin, ale przede wszystkim prowadzi do powstania złogów groźnego filmu biologicznego. To główne i najbardziej realne źródło zakażeń powodowanych przez "bakterie instalacyjne" w naszych domach. Dlatego, w takich miejscach należy bezwzględnie przeprowadzić działania zmierzające do likwidacji ślepych odcinków lub ich trwałego izolowania od reszty instalacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21223480
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Jeśli są tam rury stalowe, to odciął bym je ze względu na możliwość korozji, by po iluś latach nie szukać przecieku, zwłaszcza jak będą schowane w posadce.
  • #7 21223705
    Kris1995
    Poziom 9  
    Dzięki Panowie za odpowiedzi. Są tam rurki PP. Ciężko będzie je usunąć z instalacji. Może jednak połączenie ich w jeden obieg zda egzamin? To tak jakby do jednego kranu prowadziły podwójne rurki. Bojler będzie pchał wodę na obydwie rurki, więc jak otworzę kran, to woda powinna lecieć z tych dwóch rurek. Skutkiem ubocznym według mnie będzie dłuższy czas oczekiwania na ciepłą wodę, bo stojąca zimna woda będzie musiała przejść dłuższy obieg przez dwie rury.
  • #8 21224116
    Mobali
    Poziom 43  
    Kris1995 napisał:
    Może jednak połączenie ich w jeden obieg zda egzamin?
    Nawet jeśli, to nie rozwiązuje problemu. Zresztą taka kombinacja nie jest potrzebna. Szczególnie jeśli to rury PCV, to odcięcie nieużywanego odcinka jest bardzo proste.
    Kris1995 napisał:
    Skutkiem ubocznym według mnie będzie dłuższy czas oczekiwania na ciepłą wodę...
    A to oznacza spore straty energii, co może być istotne biorąc pod uwagę drastyczny wzrost kosztów w najbliższym okresie. Warto więc zwrócić uwagę także na ten skutek uboczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21224475
    Kris1995
    Poziom 9  
    @Mobali
    Odcięcie tego odcinka byłoby proste, gdybym nie musiał kuć posadzki, a tak to musiałbym wykuć posadzkę przy pierwszym kranie i ostatnim, czyli w dwóch miejscach. Może jednak przenieść bojler do kotłowni oddalonej o 15 m, wtedy by nie było problemu z tymi rurkami. Tylko wtedy byłyby straty energii na ogrzanie rurek w ziemi i jeszcze pobór prądu pompki od cyrkulacji.
  • #10 21224674
    Mobali
    Poziom 43  
    Głupa sytuacja - jedno i drugie nie jest korzystne. Chyba zdecydowałbym się jednak na kucie. Dostęp do instalacji wymagający odcięcia tego odcinka to nie jest spora destrukcja. Stosunkowo niewiele kucia, a będzie bezpiecznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł bojler i zaślepił rurki zasilania ciepłej wody oraz cyrkulacji, co może prowadzić do stagnacji wody i namnażania się bakterii. W odpowiedziach podkreślono, że ślepe odcinki instalacji wodnej, zwłaszcza w przypadku rur metalowych, mogą sprzyjać korozji i rozwojowi bakterii. Użytkownik rozważał połączenie zaślepionych rurek, aby zapewnić ruch wody, jednak eksperci sugerowali, że lepszym rozwiązaniem byłoby usunięcie tych odcinków, mimo konieczności kucia posadzki. Wskazano również na potencjalne straty energii związane z dłuższym obiegiem wody oraz na ryzyko związane z ukrytymi przeciekami w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA