logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 49UB850V - brak sygnału po skanowaniu kanałów i z HDMI

groob 13 Wrz 2024 00:40 1485 37
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego LG 49UB850V po skanowaniu kanałów pokazuje czarny ekran, a z HDMI nie ma obrazu, mimo że telewizor znajduje kanały?

Najbardziej prawdopodobna jest usterka sprzętowa tunera lub płyty głównej, a nie samo ustawienie menu: w tym modelu LG brak działania HDMI bywa pierwszym objawem awarii main board [#21227439] Warto jeszcze sprawdzić, czy problem nie wynika z odbioru DVB-T2/HEVC: przetestować kanał MUX-8 na k. 8, ewentualnie zrobić strojenie z ustawieniem kraju na Czechy, bo ten model z 2014 r. może wyszukać programy, ale nie wyświetlać ich poprawnie [#21228194][#21226817] Jeśli HDMI nie działa na każdym porcie, podłącz dekoder do innego gniazda HDMI i wybierz je pilotem z menu wejść, żeby wykluczyć zwykłą pomyłkę źródła [#21228045]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21224503
    groob
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pacjent: wiekowy telewizor LG 49UB850V
    Stary, ale na sypialnię starczał. Ostatnio pojawiła się usterka, wydaje mi się - nietypowa, ale się nie znam.
    Dla uproszczenia scenariusza - TV po resecie do ustawień fabrycznych, podłączone tylko zasilanie i kabel antenowy, wybieram język i kraj, ustawiam WiFi, źródło sygnału - antena.
    Telewizor przeprowadza skanowanie, znajduje 55 kanałów cyfrowych, kończy się procedura inicjalizująca i nic. Czarny ekran. Żadnych kanałów nie ma. Czy wybieranie numeru kanału czy przyciski P /P- do żadnego źródła sygnału nie prowadzą.
    Bardzo podobnie jest, gdy startuję z dekoderem podpiętym podczas startu. W trakcie inicjalizacji widzę obraz z dekodera (podczas konfiguracji pilota), a potem po wybraniu źródła HDMI znowu brak obrazu.

Przedziwne jest to, że widzę obraz z dekodera podczas konfiguracji pilota (wtedy próbowane jest skonfigurowanie Magic Remote tak, by obsługiwał dekoder), a potem z tego źródła nie ma sygnału.

W innych scenariuszach zdarza się, że widzę tylko "Live TV" jako źródło, choć oczywiście nie ma żadnych kanałów, a pozostałych portów (HDMI 1-3) nawet nie listuje.

Czy ktokolwiek z czymś takim się już spotkał?
  • REKLAMA
  • #2 21225799
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Tak - spotkałem się z czymś takim po zabawie pilotem przez wnuczka - pół nocy spędziłem na ustaleniu przyczyny i leży ona w jakimś tam całkiem innym ustawieniu w menu - szkoda tylko, że mam sklerozę i nie pamiętam oraz nie mam dostępu teraz do telewizora syna na którym się to stało bo bym sobie może przypomniał i ustalił, ale myślę jak podrzucisz tu instrukcję obsługi do swego telewizora a zwłaszcza rozpiski słupka menu to dojdę do tego gdzie to przywracałem? Coś mi świta, że była to opcja reagowania kursora pilota MAGIC na coś tam (widoczny lub nie) i to miało wpływ na niedostępność kanałów (Live TV) czy też niektórych opcji potem co zresztą w wyjaśnieniu na obrazie TV znajdowało wyraz bo nie miałem dostępu do instrukcji ale jednak mi się udało przywrócić kanały? Kto by przypuszczał, że tak odległa opcja dot kursora wpływa na widoczność kanałów?
  • REKLAMA
  • #3 21226258
    groob
    Poziom 10  
    >>21225799 Jestem tyleż zaskoczony, co zaciekawiony. Instrukcję znajdziesz tutaj: https://www.lg.com/pl/wsparcie/informacje-o-gwarancji/cs-49UB850V.ADR/ A ja idę patrzeć w menu.

edit: Po chwili namysłu - to nie może być to. Ja już TV resetowałem do ustawień fabrycznych, czyli wszystkie takie durne przełączniki powinny się wyzerować.
  • REKLAMA
  • #4 21226290
    elktrod
    Poziom 41  
    U Ciebie nie widzę tak na szybko tej opcji o jakiej pisałem wyżej ale może tu masz źródło sygnału wejściowego zablokowane i reset na na to nie działa choć powinien:?

Zrzut ekranu opcji blokady na telewizorze LG
  • #5 21226299
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Skoro telewizor nie obsługuje Dvbt2 to nie podpinaj anteny naziemnej do telewizora bo i po co.
    Podepnij tylko hdmi do tunera a kabel antenowy też do tunera.
    Wtedy zrób reset, WiFi też nie musisz konfigurować.
  • #6 21226389
    groob
    Poziom 10  
    >>21226299 Panowie, bardzo doceniam Wasze rady, ale chyba mamy tu jakieś nieporozumienie. Telewizor mam od 10 lat, w obecnym domu mieszkam 7, a telewizję w tej konfiguracji mam z 5 lat. Wszystko do ubiegłej niedzieli działało bez zarzutu.

@elktrod Blokady mam wyłączone. @Lukas6432 Obraz z HDMI mam tylko podczas podglądu na sygnał z dekodera w trakcie próby (nie potrzebuję tego) skonfigurowania Magic Remote do zmiany kanałów w dekoderze. Później albo w ogóle nie ma wejścia HDMI, albo po przełączeniu na nie nie ma żadnego obrazu.
  • #7 21226404
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    groob napisał:
    wiekowy telewizor LG 49UB850V
    groob napisał:
    Telewizor przeprowadza skanowanie, znajduje 55 kanałów cyfrowych, kończy się procedura inicjalizująca i nic. Czarny ekran. Żadnych kanałów nie ma.

Spróbuj reset i ponowną konfigurację z wyborem kraju Czechy. O ile dobrze pamiętam, odpaliłem tak dvb-t2 na jakimś modelu LG z tego okresu produkcji. Tylko LCN nie działa.
  • #8 21226425
    Lukas6432
    Poziom 32  
    _kli_ napisał:
    Tylko LCN nie działa.
    LCN nie jest żadnym argumentem, ustawia się kanały po swojemu, a jak ktoś pedant to bierze wykaz kanałów ze strony Emitela i ręcznie ustawi według LCN choć to bezsens totalny. W LG jeśli jest na WebOS to jest problem z usuwaniem kanałów trzeba ustawić kod a gdy się zapomni to problem. Tutaj samsung ze swoim Tizenem to jednak inna liga.
  • #9 21226436
    _kli_
    Poziom 41  
    "Polski" LCN nie ma prawa działać przy ustawieniu odbiornika na inny kraj. Jeżeli komuś to przeszkadza, to edycja listy kanałów w tym modelu LG jest dosyć uciążliwa.
  • #10 21226509
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    groob napisał:
    Telewizor mam od 10 lat, w obecnym domu mieszkam 7, a telewizję w tej konfiguracji mam z 5 lat. Wszystko do ubiegłej niedzieli działało bez zarzutu.
    Co jest źródłem sygnału dla tego telewizora? Antena naziemna, czy może jakaś kablówka?
  • #11 21226624
    groob
    Poziom 10  
    >>21226509 To jest dom z dwoma mieszkaniami. Na dachu jest antena satelitarna i naziemna, które do jakiegoś tam splittera (czy jak to się nazywa) sygnał przekazują i stamtąd trafia on do kilku odbiorników w mieszkaniach. Dekoder ma z tego sygnał satelitarny, a TV kanały naziemne.

Dodano po 30 [minuty]:

Ekran telewizora z procedurą konfiguracji dekodera, pokazujący listę kanałów.
    Ekran telewizora z menu strojenia kanałów.
    Ekran telewizora z wyświetlonym menu wyboru źródeł sygnału, na którym zaznaczone są Live TV, HDMI1 i HDMI4.

Wrzucam zdjęcie z procedury konfiguracji po resecie do ustawień fabrycznych. Widać na nich, że jest sygnał z dekodera, a tuner znajduje 55 kanałów cyfrowych. Po zakończeniu widzę źródła sygnału - Live TV i HDMI1 - ale po ich wybraniu ekran jest czarny.
  • #12 21226682
    _kli_
    Poziom 41  
    groob napisał:

Ekran telewizora z menu strojenia kanałów.

Po co skanujesz wszystkie programy, skoro w tv naziemnej sygnał analogowy nie jest nadawany? Może po zakończeniu skanowania telewizor przełącza się w tryb ATV i stąd czarny ekran.:?:
    Przed strojeniem zaznacz opcję "Wyszukaj tylko programy cyfrowe".
    Zmieniłeś "Kraj/Lokalizację"?
  • #13 21226714
    groob
    Poziom 10  
    >>21226682 Poprzednio skanowałem tylko cyfrowe i efekt był ten sam. Po prostu zapomniałem wstawić ptaszka. Co ma zmiana lokalizacji do braku sygnału z HDMI?
  • #14 21226787
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Kliknij opcję wszystkie wejścia co się pokazuje.
    W LG wejście w którym jest sygnał jest podświetlone.
    Podepnij kabel hdmi pod inne gniazdo.
    Wciąż tajemnica co to za dekoder satelitarny jest podpięty.
  • #15 21226794
    elktrod
    Poziom 41  
    Wiele tajemnic, skoro TV nie przystosowany do odbioru DVBT2 to po co wyszukiwanie w TV a nie w dekoderze?
    Ale skoro TV może współpracować z dekoderem (jakim?) to może tu coś namieszane:
    Instrukcja konfiguracji połączenia z dekoderem na ekranie telewizora LG
    A w drugim mieszkaniu wszystko jest OK?
  • #16 21226817
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    TV jest z 2014r i w opisach ma DVB-T2-??. Nie ma jednak HEVC/H.265 więc może znaleźć ale brak obrazu, czarny ekran.
    Cytat:
    LG Seria 8 / 2014

Po co był ten RESET?
  • #17 21226894
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    groob napisał:
    Co ma zmiana lokalizacji do braku sygnału z HDMI?

To w końcu napisz co masz podpięte pod HDMI i daj zdjęcie ekranu z wybranymi wejściami.
  • #18 21226925
    Lukas6432
    Poziom 32  
    LeDy napisał:
    Po co był ten RESET?
    Czasem taki reset jest konieczny, WebOS nie ma opcji usunięcia kanału bez założenia kodu a u kogoś kodu nie założę, zapomni i co wtedy.
    Robię reset nie podpinam anteny naziemnej, wyszukuję automatycznie nic nie znajdzie(bo odpięta antena) wtedy włączam wyszukiwanie reczne podpinam antenę i programuję. Potem blokada niepotrzebnych kanałów(world, Bielsat, i kanaly z dwójką historia 2 itd.
    Na koniec układa się kanaly tak jak komuś pasuje ale to żmudna robota.
    Ustawienie po resecie samego Dvbt2 to dobra godzina roboty, albo i ciut więcej.

Dodano po 2 [minuty]:

elktrod napisał:
    Wiele tajemnic, skoro TV nie przystosowany do odbioru DVBT2 to po co wyszukiwanie w TV
    To nie są tajemnice tylko arogancja albo tym podobne.
  • #19 21226977
    LeDy
    Poziom 43  
    Lukas6432 napisał:
    LeDy napisał:
    Po co był ten RESET?
    Czasem taki reset jest konieczny, WebOS nie ma opcji usunięcia kanału bez założenia kodu a u kogoś kodu nie założę, zapomni i co wtedy.
    Robię reset nie podpinam anteny naziemnej, wyszukuję automatycznie nic nie znajdzie(bo odpięta antena) wtedy włączam wyszukiwanie reczne podpinam antenę i programuję. Potem blokada niepotrzebnych kanałów(world, Bielsat, i kanaly z dwójką historia 2 itd.
    Na koniec układa się kanaly tak jak komuś pasuje ale to żmudna robota.
    Ustawienie po resecie samego Dvbt2 to dobra godzina roboty, albo i ciut więcej.

To jest u ciebie reset? To jest tylko usuwanie wszystkich programów. Dla mnie to wyłączenie z prądu, ustawienia fabryczne są resetem
  • #20 21227125
    Lukas6432
    Poziom 32  
    [/quote]To jest u ciebie reset? To jest tylko usuwanie wszystkich programów. Dla mnie to wyłączenie z prądu, ustawienia fabryczne są resetem[/quote]Bez urazy ale znowu coś źle zrozumiałeś. Oczywiście odnajduję opcję "przywróć ustawienia fabryczne" klikam tak telewizor uruchamia się ponownie i jest jak w pierwszej konfiguracji, wybór języka regionu i inne rzeczy.
    Zawsze odpinam antenę naziemną podczas przywracania ustawień fabrycznych.
    Przywróć ustawienia fabryczne=reset, zawsze tak uważałem, uważam i będę uważał.
    Nie tylko w telewizorze w telefonie też.
  • #22 21227394
    groob
    Poziom 10  
    >>21226787 >>21227126

Dekoder VU+ Duo 4K SE.
    Zrzuty ekranu, o które prosiliście wrzucę później.

Być może faktycznie przegapiłem ostatnią rewolucję w standardzie nadawanej tv naziemnej - tv służył przede wszystkim do wyświetlania obrazu z dekodera i z Google TV (oba po HDMI). Zaś port HDMI-ARC służył do wyprowadzenia dźwięku do Sonosa. Stąd fakt, że uszkodzony TV znajduje 55 kanałów, ale ich nie jest w stanie zdekodować.

Wszyscy ignorujecie najistotniejszą informację - jeszcze tydzień temu sygnał z HDMI był, w zeszłą niedzielę oglądałem tam żużel! :) Nikt niczego nie dotykał i nie zmieniał (nie mam zdolnego do tego dziecka czy innego szkodnika). TV nie wisi na dedykowanym uchwycie na ścianie z podpiętym Sonosem dlatego, że nie działał. :)

Sygnał satelitarny w przynajmniej dwóch innych telewizorach jest bez zarzutu. Naziemny pewnie też, tam gdzie DVB-T2 jest obsługiwane.
  • #23 21227423
    Lukas6432
    Poziom 32  
    To podepnij na próbę kabel hdmi pod inne gniazdo w telewizorze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #24 21227439
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Tv ma już trochę lat i może uszkodziła się płyta główna, a pierwszym objawem jest brak działania wejść HDMI.
  • #25 21227678
    elktrod
    Poziom 41  
    Czy to panel tylny i opis Twojego tunera (dekodera):
    LG 49UB850V - brak sygnału po skanowaniu kanałów i z HDMI
    Może w tym problem że DVB-T2(MTSIF) jakie oferuje w/w tuner to nie to samo co DVB-T2/HEVC ?
    Skoro tuner obsługuje jeszcze satelitę czyli system DVB-S/S2X to trzeba się przypiąć również do tego tematu z jakiej anteny brałeś TV naziemną do tej pory i czy dostawca lub przekaźnik nie zakończył jej nadawania właśnie tydzień temu w jednym z tych systemów?
    groob napisał:
    Sygnał satelitarny w przynajmniej dwóch innych telewizorach jest bez zarzutu. Naziemny pewnie też, tam gdzie DVB-T2 jest obsługiwane.

Sprawdź czy pozostałe TV odbierają kanały TV naziemnej na pewno a nie w formie przypuszczającej?
  • #26 21227776
    groob
    Poziom 10  
    >>21227439 I to brzmi najrozsądniej. :) Choć oczywiście źle, bo oznacza wydatki.
  • #27 21227811
    elktrod
    Poziom 41  
    Czyli jednak wejście HDMI nie działa żadne w TV? A serwisu nie masz na uwadze? Może to jednak nie będzie jakiś znaczny wydatek?
  • #28 21228045
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21227776
    W LG często uszkadza się HDMI ale sprawdź na innych wejściach HDMI. Pilotem TV trzeba wtedy wybrać to drugie wejście.(Input, Prostokąt ze strzałką)
  • Pomocny post
    #29 21228194
    _kli_
    Poziom 41  
    Ewentualnej usterki nie można wykluczyć, ale zanim podejmiesz jakieś kroki, warto jeszcze trochę potestować ...
    groob napisał:
    Być może faktycznie przegapiłem ostatnią rewolucję w standardzie nadawanej tv naziemnej
    groob napisał:
    skanowałem tylko cyfrowe i efekt był ten sam

Nawet jeżeli nie śledziłeś tematu zmiany standardu, to o ile antena odbiera sygnał w paśmie VHF, telewizor powinien zestroić i wyświetlić 7 programów nadawanych jeszcze w standardzie dvb-T w mux-8. Jeżeli twoja lokalizacja to Bydgoszcz, więc odbierasz z Trzeciewca, skąd mux-8 nadawany jest na k.8. Sprawdź zatem w opcji diagnostyki sygnału lub wyszukiwania ręcznego, czy na tym kanale masz sygnał. Jeżeli tak i ma on wystarczające parametry, a telewizor nie wyświetla zeskanowanych na nim kanałów, to wygląda na uszkodzenie.:?:
    groob napisał:
    Co ma zmiana lokalizacji do braku sygnału z HDMI?

Nie ma nic Ale gdyby miała ona odblokować T2/HEVC, to możesz sprawdzić sprawność telewizora pod względem odbioru tv naziemnej i uniknąć zakupu nowego tv. Poniżej cytat z tematu dotyczącego "odblokowania" dvb-T2/HEVC na innym modelu LG z tego samego roku co twój tv (2014) ...
    zaku_zuk napisał:
    Sprawdziłem mój tv: LG 42LB670V-ZA z FW 05.05.70 i faktycznie po zmianie kraju nadawania na Czechy, wszystkie programy odbiera w nowym systemie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3669197.html
  • #30 21228410
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Mój LG zachowywał się trochę podobnie po strojeniu na naziemną, a nawet gorzej, bo przestawał reagować na komendy z pilota (tego zwykłego, bo drugim nie testowałem)Wcześniej nie było problemów z HDMI. Poradziłem sobie z tym, że włączyłem pilotem serwisowym, tryb serwisowy i tu przywróciłem telewizor do ustawień początkowych. Telewizor zaczął pracować poprawnie dopóki nie zrobiłem ponownego strojenia na naziemnej. Oczywiście telewizor zablokowało. Potem tryb serwisowy, przywrócenie nastaw początkowych i jest ponownie ok. Nie próbowałem jeszcze po wgraniu najnowszego oprogramowania. Wejście w tryb serwisowy ze specjalnym pilotem też jest problematyczne. Trzeba wyłączyć wtyczkę z zasilania, włączasz zasilanie i naciskasz wielokrotnie na pilocie serwisowym in-start aż załapie. Mi udawało się to za drugim, trzecim podejściem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LG 49UB850V po resecie do ustawień fabrycznych i skanowaniu kanałów cyfrowych wykrywa listę programów, lecz po zakończeniu procedury wyświetla czarny ekran zarówno na sygnale naziemnym (Live TV), jak i na wejściach HDMI. Problem dotyczy również braku obrazu z podłączonego dekodera satelitarnego VU+ Duo 4K SE, mimo że podczas konfiguracji pilota Magic Remote obraz z dekodera jest widoczny. Dyskusja wskazuje, że telewizor nie obsługuje kodeka HEVC/H.265, co może powodować brak obrazu na kanałach DVB-T2. Sugerowano sprawdzenie ustawień kraju, ręczne strojenie kanałów cyfrowych, wyłączenie blokad oraz testowanie różnych wejść HDMI. Wskazano również możliwość uszkodzenia płyty głównej telewizora, co objawia się brakiem działania wejść HDMI. Próby rozwiązania obejmowały reset do ustawień fabrycznych, testy z różnymi źródłami sygnału oraz sugestie użycia trybu serwisowego do przywrócenia funkcjonalności. Ostatecznie problem nie został naprawiony, a telewizor został sprzedany jako uszkodzony, z diagnozą uszkodzenia tunera TV lub płyty głównej, co wiązałoby się z kosztowną naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA