Ostatnio został włączony nowy darmowy kanał Polsatu - Polsat Film. Niestety dla mojego telewizora jest emitowany w DVB T2 z kodowaniem obrazu HEVC. Tak więc nie zobaczyłem obrazu tylko głos. Ale w specyfikacji na wielu stronach jest informacja ze ten TV LG 55LB671V / 55LB670V obsługuje DVB T2 z HEVC. Zacząłem dociekać o co chodzi. Gdzieś w sieci spotkałem informacje ze należy przestawić kraj na Francję, ale to niestety nie zadziałało w moim przypadku. Ale już ustawienie na Niemcy dało pozytywny skutek i teraz mogę oglądać także obraz. Niestety minus jest taki, że w Smart TV nie ma polskich programów typu Ipla, TVN player itd. Ale ja je miałem zainstalowane wcześniej tak więc nadal są i działają. Zapewne problemem będzie ich aktualizacja, bo nie są oczywiście widoczne w zakładce LG.
Tak więc mój przepis:
1. Ustawiamy kraj na Polska (General->Location->Broadcast Country)
2. Instalujemy wszystkie aplikacje które będziemy używać
3. Przełączamy kraj na Niemcy - niestety wyzerują się wszystkie zaprogramowane programy
4. Puszczamy automatyczne wyszukiwanie programów - niestety automatyczna numeracja programów jest chyba inna lub nie działa, bo np: TVP1 nie jest na 1 pozycji - ale to można zmienić manualnie
5. Cieszymy się z oglądania Polsat Film
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mój TV 55LB671V-ZB ma FW 05.05.70
Tak więc mój przepis:
1. Ustawiamy kraj na Polska (General->Location->Broadcast Country)
2. Instalujemy wszystkie aplikacje które będziemy używać
3. Przełączamy kraj na Niemcy - niestety wyzerują się wszystkie zaprogramowane programy
4. Puszczamy automatyczne wyszukiwanie programów - niestety automatyczna numeracja programów jest chyba inna lub nie działa, bo np: TVP1 nie jest na 1 pozycji - ale to można zmienić manualnie
5. Cieszymy się z oglądania Polsat Film
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mój TV 55LB671V-ZB ma FW 05.05.70