logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć ciśnienie w kotle na gaz ziemny BOSCH JUNKERS?

hkpconsultation 15 Wrz 2024 12:59 7350 11
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21227135
    hkpconsultation
    Poziom 2  
    Zbliżenie panelu sterowania kotła gazowego Bosch Junkers z pokrętłami i wyświetlaczem cyfrowym.

Witam wszystkich
    Posiadam kocioł na gaz ziemny BOSCH JUNKERS jak widać na załączonym obrazku.
    Mój kocioł na gaz ziemny jest zbyt stary. Ciśnienie spada z dnia na dzień, zwłaszcza gdy włączam ogrzewanie.
    Jak mogę zwiększyć ciśnienie wewnątrz systemu?
    Proszę o pomoc bo zbliża się zima :) :).

Hallo liebe Leute
    Ich habe eine Erdgastherme namens BOSCH JUNKERS wie auf dem beigefügten Bild zu sehen ist.
    Mein Erdgaskessel ist zu alt. Der Druck sinkt von Tag zu Tag, besonders wenn ich die Heizung einschalte.
    Wie kann ich den Druck im System erhöhen?
    Bitte helfen Sie mir, denn der Winter steht vor der Tür :) :).
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć ciśnienie w kotle na gaz ziemny BOSCH JUNKERS? 4.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć ciśnienie w kotle na gaz ziemny BOSCH JUNKERS? 3.JPG (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć ciśnienie w kotle na gaz ziemny BOSCH JUNKERS? 2.JPG (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć ciśnienie w kotle na gaz ziemny BOSCH JUNKERS? 1.JPG (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21227199
    hkpconsultation
    Poziom 2  
    >>21227196 Witaj Drogi Jony, Dziękuję bardzo, ale widziałem, że to nie jest to samo combi co moje. Niestety nie mam tego niebieskiego kranu.
  • REKLAMA
  • #4 21227258
    jony202b
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Tak, zdałem sobie sprawę, że to nie jest ten sam model. Chciałem tylko, aby służył jako punkt odniesienia do poszukiwania czegoś podobnego. Zobaczmy to drugie wideo:

https://www.youtube.com/watch?v=KgQXy_6WpWU

Tutaj jest czarny.

Możliwe też, że pokrętło zostało zgubione i dlatego go nie widać. Trzeba będzie spróbować.

Albo to:

https://repuestoscalefaccion.com/es/cerastar-...2236-conjunto-llenado-junkers-zwn24-7mfa.html
    https://www.youtube.com/watch?v=rC8ohFrhDbg

Dodano po 2 [godzinach] 49 [minutach]: .

https://junkers-es-es-c.boschtt-documents.com/download/file/file/6720604285.pdf

strona 4:
    "1.5 Esquema de construcción"
    znak "38"
    strona 9:
    "fig. 7 Placa de conexión"
    znak "38"

Jednak w:

https://www.intec-heizung.de/media/pdf/33/75/...R_ZSR-18-5-24-5-KE-Installationsanleitung.pdf

strona 13:
    "Montage-Anschlußplatte, fertig montiert"
    znak "38"

Przykro mi. Nie mogę osiągnąć więcej.
  • #5 21227758
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Ten model kotła nie posiada wewnętrznego dopust wody. Musisz szukać na zewnątrz (na instalacji) zaworu albo dwóch zaworów które służą do uzupełnienia wymaganego ciśnienia Ok. 1,5. Często instalatorzy stosują też wężyk połączeniowy. W Polsce wg. prawa budowlanego powinno to być połączenie rozłączne (ale nikt w tych czasach tego nie przestrzega). Szukaj pod kotłem albo w pobliżu, dopuszczający wodę powinien obserwować manometr w trakcie napuszczania....Możesz też się podpiąć pod zawór spustowy zaślepiony nakrętką ale potrzebny jest wąż by podpiąć się do wody.
  • #6 21228188
    jony202b
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dobrze. Teraz rozumiem diagram na stronie 13
  • REKLAMA
  • #7 21229570
    hkpconsultation
    Poziom 2  
    >>21227758 Witaj Drogi,
    Dziękuję bardzo.
    Mam wąż do dostarczania wody do kotła w celu zwiększenia ciśnienia, ale nie rozumiem, gdzie powinienem podłączyć mój wąż do kotła na gaz ziemny, dlatego opublikowałem te zdjęcia. Spójrz proszę na moje zdjęcie i jeśli widzisz miejsce, w którym mogę podłączyć mój wąż. Proszę, daj mi znać
  • #8 21230338
    serwisszulborski.pl
    Pod kotłem, z prawj strony masz zawór zamknięty chrmo-niklową zaślepką 3/4" .Służy ona prawdopodobnie do napełniania wody do instalacji. Po odkręceniu zaślepki, należy lekko odkręcić w lewo i sprawdzić czy popłynie woda. Oczywiście lepiej wcześnie przygotować prostokątną miskie i używane ręczniki przeznaczonę do prania by nie zalać wszystkiego. Oczywiście Junkersa wyłączyć z zasilania w trakcie całej operacji. Wąż do napełniania odpowietrzyć i napełnić wodę do wartości 1,5bar na manometrze.
  • #9 21256647
    drackos2
    Poziom 2  
    Mam ten sam model Junkers ZSR 18-5 KE i to samo pytanie dotyczące dodawania wody w celu zwiększenia ciśnienia. Jednak moja konfiguracja obejmuje zbiornik na wodę.

Tabliczka znamionowa podgrzewacza wody Austria Email AG z danymi technicznymi. Panel sterowania pieca Junkers ZSR 18-5 KE z pokrętłem i etykietą informacyjną. Fragment kotła Junkers ZSR 18-5 KE z widocznymi rurami i instalacją. Pompa wodna Vortex BlueOne podłączona do systemu hydraulicznego pod kotłem. . Widok od dołu podgrzewacza wody Junkers ZSR 18-5 KE z widocznymi rurami wodnymi. Zbliżenie na instalację hydrauliczną pod kotłem Junkers ZSR 18-5 KE. Zbliżenie na rurki i przewody w instalacji grzewczej z kotłem Junkers. Podgrzewacz wody Junkers ZSR 18-5 KE z instalacją wodną i nakrętką serwisową Vortex Blue One.
  • #10 21257327
    serwisszulborski.pl
    Na tych zdjęciach brak jest możliwości dopuszczania wody. Dopuszczanie musi być gdzieś obok np przy podłodze albo zupełnie w innym pomieszczeniu, możliwe że połączenie wężykiem.... Ogólnie to podłączenie to tragedia, myślę że nawet w Polsce rzadko instalator wykonuje taką trzodę (ładowanie zasobnika na wężykach 1/2", brak zaworów, zabezpieczeń i porządku).
  • #11 21258194
    drackos2
    Poziom 2  
    Szukałem wszędzie w moim mieszkaniu możliwych zaworów, które mogłyby pomóc zwiększyć ciśnienie. Oto, co znalazłem w grzejnikach.

Zawór przy grzejniku w mieszkaniu. Zawór przy grzejniku z bliska, pokazujący jego zabrudzoną powierzchnię.
  • #12 21258991
    drackos2
    Poziom 2  
    >>21258194 Użyłem drugiego zaworu i wlotu wody, aby zwiększyć ciśnienie. Dzięki wszystkim. Teraz muszę odpowietrzyć chłodnice.

Podsumowanie tematu

Użytkownik posiada kocioł gazowy BOSCH JUNKERS, który ma problem z opadającym ciśnieniem, szczególnie podczas włączania ogrzewania. W odpowiedziach zasugerowano, że model ten nie ma wewnętrznego dopustu wody, co oznacza, że użytkownik musi szukać zewnętrznego zaworu do uzupełnienia ciśnienia, które powinno wynosić około 1,5 bar. Wskazano, że zawór może znajdować się pod kotłem lub w pobliżu, a także że można podłączyć wąż do zaworu spustowego. Użytkownik zidentyfikował zawór z zaślepką 3/4", który służy do napełniania wody, i po odkręceniu zaślepki powinien sprawdzić, czy woda popłynie. Po napełnieniu ciśnienia, użytkownik musi również odpowietrzyć grzejniki. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się swoimi doświadczeniami i wskazówkami, jak znaleźć odpowiednie zawory oraz jak poprawnie podłączyć wąż do napełniania.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA