logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strojenie odbiornika AT9010 - brak odbioru na falach długich i średnich

szod 16 Wrz 2024 13:12 672 9
REKLAMA
  • #1 21228311
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Witam,

Robię sobie remont AT9010. Nadszedł etap strojenia odbiornika i mam dziwny problem. Otóż postanowiłem sobie zestroić odbiornik na fale długie i średnie tak, aby działał, i dla własnego doświadczenia. Nie pamiętam, czy w ogóle kiedyś działał, ale obecnie nie działa. Zestroiłem obwód wzmacniacza p.cz. 465 kHz na maksymalną i symetryczną krzywą. Heterodyna też się zestroiła w całym zakresie średnich i długich, i ładnie pracuje. Sprawdziłem nawet współbieżność częstotliwości heterodyny z obwodami wejściowymi i zgadza się prawie idealnie. Wszystko ładnie i pięknie, ale radio nie działa, jak powinno. Program pierwszy na 225 kHz jest ledwo słyszalny w szumach. Radio, można powiedzieć, kompletnie nic nie odbiera na długich i średnich oprócz mocno zaszumionego programu pierwszego. Sprawdziłem już chyba wszystko w obrębie układu UL1203. Nawet podmieniłem go na TCA440. Potem też na nowy UL1203. Podmieniłem też tranzystor T5 - BF245. Bez zmian. Obwody wejściowe się stroją, agregat sprawny. Pomiary cewek anteny ferrytowej w połączeniu z agregatem też dają w obliczeniach zakres częstotliwości obsługiwany przez radio. Dziwne jest to, że wszystkie obwody się stroją, a radio nie działa. Pierwszy raz próbuję stroić radio na tych zakresach, więc możliwe, że nie zwracam na coś uwagi albo popełniam jakiś błąd. Instrukcja serwisowa opisuje strojenie tego odbiornika, ale nic nie ma tam na temat poziomów sygnałów i bardziej szczegółowych informacji. Nie mam więc za bardzo na czym się oprzeć. Może ktoś ma jakiś pomysł albo doświadczenie, jak zrobić pomiary, żeby znaleźć przyczynę? Dołączam fragment schematu tej części radia. Dodam, że nie kontaktujące Isostaty nie wchodzą w grę. Wszystko rozbierane, czyszczone i sprawdzone.
    Załączniki:
    • Strojenie odbiornika AT9010 - brak odbioru na falach długich i średnich AT9100_c.gif (158.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21228372
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Wyjście UL1203 sprawdzone? Masz tam diodę, tranzystor i cewkę. PO 40 latach od produkcji mogą szwankować. Pomiary robiłeś czym? Oscyloskopem, miernikiem napięcia szczytowego czy na słuch (organoleptycznie)?
  • #3 21228400
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Strojenie pośredniej robiłem generatorem FY6900, oscyloskopem i sondą. Powstał, że tak powiem, domowej roboty wobuloskop. Cewki L20 bym się nie czepiał, bo przy strojeniu reaguje. Dioda przy pomiarze miernikiem sprawna. Tranzystor T6 na wyjściu wzmacnia już praktycznie wszystko, więc działa. Słychać to po zakłóceniach i szumach z radia. Nie ma za to poprawnego odbioru. Blok rezonatorów też podmieniałem. Efekt ten sam. Jak ustawiłem ten ledwo słyszalny program pierwszy, to na heterodynie miałem około 690 kHz. Czyli 690 - 225 = 465. Wychodzi, że mniej więcej współbieżność jest. Pewnie jakieś niedoskonałości są, ale myślę, że przy odchyle 1 czy 2 kHz powinno i tak działać dużo lepiej.

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Temat na razie uważam za zamknięty. Okazało się, że po przeniesieniu odbiornika do innego pomieszczenia zaczyna on odbierać w miarę sensownie. Nie jest to może jeszcze rewelacja, ale jest dużo lepiej. Prawdopodobną przyczyną jest duży poziom zakłóceń tam, gdzie stroiłem radio.
  • REKLAMA
  • #4 21236871
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Obecnie większość stacji przeszła do pracy lokalnej UKF i zmniejszyła moce nadajników AM. Do odbioru potrzeba kilku metrów drutu na zewnątrz.
  • #5 21238555
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    bogi napisał:
    Obecnie większość stacji przeszła do pracy lokalnej UKF i zmniejszyła moce nadajników AM. Do odbioru potrzeba kilku metrów drutu na zewnątrz.

Mylisz się. PR1 na 225 kHz bez problemu odbiera w budynkach na antenie ferrytowej.
  • REKLAMA
  • #6 21238605
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    sp4olh napisał:
    bogi napisał:

Mylisz się. PR1 na 255 kHz bez problemu odbiera w budynkach na antenie ferrytowej.

Mylisz się, 225 kHz.
  • #7 21264138
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Czeski błąd; Warszawa 1 to 225 kHz , a nie 255 kHz. Zobacz, czy tam, gdzie stroiłeś, nie jest to "klatka Faradaya", no i czy dobrze wlutowałeś T5, choć patrząc na Twój poziom (32) pewnie tak. A Warszawa na antenie ferrytowej daje radę.
  • #8 21265430
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Coś sobie przypomniałem; w odbiornikach diorowskich w okolicach układu UL1211 jest PR, którym można regulować wielkość sygnału. Więc może tutaj ten PR R56 trzeba podregulować. Może poszukaj opisu tego układu scalonego?
  • #9 21265512
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    W mieście jest dużo zakłóceń. Część tanich ładowarek zakłóca nawet radio na UKF. Fale długie, średnie i krótkie znacznie łatwiej zakłócić. Przetwornice do świetlówek w telewizorach i laptopach też potrafią nieźle siać.
  • REKLAMA
  • #10 21265747
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    DIORADIO napisał:
    Coś sobie przypomniałem; w odbiornikach diorowskich w okolicach układu UL1211 jest PR, którym można regulować wielkość sygnału. Więc może tutaj ten PR R56 trzeba podregulować. Może poszukaj opisu tego układu scalonego?

W AT 9010 i podobnych były w p.cz. TDA 1200, UL1200 i HA1137 i podobno CA3089E.
    W torze AM TCA440, UL1203 lub A 244D.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik remontuje odbiornik AT9010 i napotyka problemy z odbiorem fal długich i średnich. Po zestrojeniu obwodu wzmacniacza p.cz. na 465 kHz oraz heterodyny, radio odbiera jedynie słabo program na 225 kHz. Sprawdzono układ UL1203, podmieniono tranzystor T5 (BF245) oraz inne komponenty, ale problem pozostał. Po przeniesieniu odbiornika do innego pomieszczenia odbiór poprawił się, co sugeruje, że zakłócenia w pierwotnej lokalizacji mogły być przyczyną problemów. Wskazano również na zmiany w nadawaniu stacji radiowych oraz na potrzebę użycia zewnętrznej anteny dla lepszego odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA