logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD800JB - BIOS nie wykrywa, jak odzyskać dane przed serwisem?

Deacon 09 Gru 2005 15:55 2440 8
  • #1 2068389
    Deacon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    mam taki problem z moim dyskiem Caviara. zostawilem kompa wlaczonego na pare godzin a jak wrocilem do domu to ladniie sobie wisial w dosie na tescie pamieci :) zaczalem kombinowac i bios mi go nie wykrywa. na drugim kompie z autodetekcja IDE po bardzo dluuuuuuuuugim namysle komp go wykrywa ale nic pozatym. pokazuje co to za dysk, stoi i dalej mysli w nieskonczonosc. silnik pracuje. jak go dotknac i sie przysluchac to czuc i slychac jak dysk co jakis czas "tyka" tak jakby glowica cos robila. dodam, ze dysk od samego poczatku byl glosny (piszczal) i sie sam wylaczal/zalaczal. chodzil tak jednak prawie 2,5 roku. zostalo mi jeszcze 8 miesiecy gwarancji ale chcialbym odzyskac dane przed oddaniem do serwisu. dowiedzialem sie, ze to prawdopodobnie padla elektronika. co o tym myslicie??

WD800JB - 00DUA3
  • #2 2068413
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jeśli to faktycznie elektronika to można wypożyczyc,jest firma która wypozycza,musisz poszukać w sieci.Lub kupić na Allegro identyczny dysk ze sprawną elektroniką.Jesli ten dysk piszczał to niekoniecznie musi być elektronika,równie dobrze może być mechanika.
  • #3 2068416
    Mariusz81
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    tak ale jak zmienisz elektronikę to po gwarancji więc raczej bym się zastanowił
  • #4 2068437
    Deacon
    Poziom 11  
    pozyczenie elektroniki jest troszke drogie :( a dostac taki sam dysk na allegro to graniczy z cudem :( jak umiejetnie zamienie elektronike, zgram dane i zamienie spowrotem to sie nie kapna :)
  • #5 2069559
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Deacon napisał:
    jak umiejetnie zamienie elektronike, zgram dane i zamienie spowrotem to sie nie kapna

1. Skąd weźmiesz elektronikę (dla takiego samego firmware)?
    2. jeżeli tego nigdy nie robiłeś, to masz szansę uwalić drugą elektronikę też.
    3. Jesteś pewien, że nikt się w serwisie dysków nie połapie?
  • #6 2070526
    Deacon
    Poziom 11  
    1. no trzeba poszukac, z tym jest troche trudno ale mam na to ok 7 miesiecy (tyle jeszcze mam gwarancji) allegro, gielda elektroniczna itp
    2. sam tego nie bede robil, nie mam odpowiednich narzedzi ani wiedzy, pojde do kogos kto sie tym zajmuje :)
    3. nie mam zadnej plomby na elektronice, przeciez jak odkreci sie 3 srubki i wyjmie plytke, potem wlozy nowa, zgra dane, zamieni spowrotem to nie powinno byc nic widac.
  • #8 2071522
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    @Deacon

Cytat:

...3. nie mam zadnej plomby na elektronice, przeciez jak odkreci sie 3 srubki i wyjmie plytke, potem wlozy nowa, zgra dane, zamieni spowrotem to nie powinno byc nic widac.....

no i nic nie widać ale dysk sobie to odnotowuje.
    tak jak SMART notuje max temperature dysku tak i SA odnotowuje zmiane numeru seryjnego oraz zmiane PCB.
    nie pamietam jak to było dla WD ale dla Seagate to chyba komenda z poziomu 2> W oraz F pokazywała zmiany pcb oraz s/n.
    z WDC jest lepiej bo trzeba miec odpowiedni soft. Panowie ale kto to sprawdza ja, serwis ...
  • #9 2074637
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,
    Powiem jako ciekawostke, ze odsylalem kiedys dysk Seagate (uszkodzona mechanika) do hurtowni gdzie, wczesniej zamienilem elektroniki z innej sztuki (orgnialna byla sprawna ale miala pekniety plastik - hurtownia- producent odrzucili byreklamacje), ta zamieniona eletronika byla od tego samego modelu, ale z innej fabryki !!! , roznila sie nieco wizualnie - tzn. inny byl producent pamieci na elektronice.

Po dwoch tygodniach dostalem nowy dysk z nowa gwarancja.

Pisze o tym poniewaz, wiem ze nie jest to w 100% uczciwe wobec producenta, ale z drugiej strony kiedy producent, hurtownia odrzuca reklamacje dysku ktory ma np. pekniety kawalek plastiku od wkladania, wyciagania kabla sygnalowego i nie wplywa to w zaden sposob na dzialanie dysku rowniez nie jest w porzadku wobec kupującego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk WD Caviar WD800JB przestał być wykrywany przez BIOS po długim czasie pracy, mimo że silnik działa i dysk wydaje charakterystyczne "tykanie" głowicy. Objawy wskazują na możliwą awarię elektroniki, choć nie można wykluczyć uszkodzenia mechaniki, zwłaszcza że dysk był głośny i sam się wyłączał/załączał. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę elektroniki na identyczną z tego samego modelu, co może być trudne do znalezienia i kosztowne. Wymiana elektroniki może skutkować utratą gwarancji, a także wymaga specjalistycznej wiedzy i narzędzi, dlatego zaleca się skorzystanie z usług fachowca. Dyskusja porusza także kwestie wykrywania zmian elektroniki przez systemy SMART i SA oraz ryzyko wykrycia ingerencji przez serwis. W przypadku ważnej gwarancji sugerowane jest sprawdzenie statusu na stronie producenta, co może umożliwić bezpłatną wymianę dysku. Przykład z dyskiem Seagate pokazuje, że czasem możliwa jest wymiana elektroniki między różnymi wersjami tego samego modelu, choć nie jest to w pełni zgodne z polityką producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA