logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Western Digital WD800JB - 00CRA1 - jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku?

marsanin 12 Lut 2006 00:10 2148 16
REKLAMA
  • #1 2291652
    marsanin
    Poziom 11  
    Witam wszystkich serdecznie [pierwszy post :)],

Mam taki problem - padł mi jeden dysk.
    Jest to Western Digital WD800JB - 00CRA1.

Komputer nie przechodzi wykrywania w BIOSie urządzeń podłączonych na ATA, gdy dysk jest podłączony jako master, gdy podłączam go jako slave Windows się ładuje ale dysku nie widzi.

Z dysku słychać takie "tyk" i dźwięk jakby się zaczynał rozkręcać, poczym drugie "tyk" i od początku. Zaczyna się jakby rozkręcać, wyłącza się i tak w kółko...

Przeczytałem wiele postów na forum i uznałem, że padła elektronika. Zdobyłem niemal taki sam dysk [zdjęcia obu poniżej], podmieniłem elektronikę, jednak nic to nie pomogło. Te same objawy.

Moje pytanie wydaję się chyba oczywiste: co, jeśli to nie elektronika, mogło się zepsuć i co ważniejsze - czy da się go naprawić? [oczywiście głównie chodziłoby mi o odzyskanie danych z tego dysku]

Naprawdę będę wdzięczny za wszelkie sugestie;

Pozdrawiam ms
  • REKLAMA
  • #2 2291686
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jersli nie elektronika to mechanika a tego to juz raczej nie podmienisz

na wzrokmi chyba padlo bo cos nie widze zdjec .

sproboj jeszcze oprogramowaniem diagnostycznym ze strony producenta go potraktowac moze ono go zauwazy choc watpie
  • #3 2291772
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam

Jesli druga elektronika nie jest od takiego samego modelu lub jej firmware jest inne moze rowniez wystepowac "stukanie".
    Wtedy pozostaje znalezienie dokladnie takiej samej elktroniki, zmiana firmware (jesli tylko w nim tkwi roznica) lub naprawa uszkodzonej posilkujac sie elementami ze sprawnej

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2292349
    bubu321
    Poziom 24  
    sprawdz dysk z poziomu DOS-a programem check_WD, adres by ł podawany na forum.
    ten program sprawdzi ci stan przestrzeni SA w dysku.
    czasami pada przedwzmacniacz w mechanice lub głowice ale tego to juz nie naprawisz.
  • #5 2292599
    marsanin
    Poziom 11  
    oleq_30: oczywiście mój błąd - zdjęcia na dole.
    [po lewej działający, po prawej uszkodzony]

Może dla większej jasności sytuacji dokładniej spróbuje ją opisać.
    W kompie mam dwa dyski. Jeden na SATA [nie o niego chodzi, na nim jest Windows]. Drugi na ATA [podłączony jako master na kanale IDE2 – ten uszkodzony].

Teraz okoliczności które doprowadziły do uszkodzenia: mam taką przejściówkę molex=>3pin do której podłączam wentylatory. Normalnie te końcówki są dobrze zabezpieczone, jednak ostatnio gdy chciałem podłączyć jeden wentylator, żeby sprawdzić czy działa [przy włączonym komputerze :/ ] ta końcówka 3pin wypadła mi z ręki i dotknęła obudowy. Komputer się wyłączył. Gdy włączyłem go ponownie, jeden dysk już nie działał. Tak jak to już opisałem – zatrzymuje się w Biosie gdy jest „detecting IDE driver…”.

Tutaj jeszcze wrócę do tego „tyk”, gdyż być może niezbyt trafnie to opisałem.
    Jest to mniej więcej taki dźwięk jaki wydaje działający dysk gdy się włącza. Tyle że później po jakiś 2 sekundach znowu. I tak w kółko. Zaczyna się rozkręcać i wyłącza… Jeśli to w czymś pomoże mogę później spróbowac to nagrać i zamieścić plik do posłuchania :)

Tak więc nie mam chyba jak użyć też tego programu Check_WD . Ani chkdsk’a.

No i zdjęcia dysków.
    Działający . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .uszkodzony
    [kupiłem żeby wykorzystać jego elektronikę]

http://img153.imageshack.us/img153/300/lastscan19qt.jpg
  • #6 2292842
    bubu321
    Poziom 24  
    check_Wd to bym spróbował uruchomić , ale w DOS-ie.
    te programy omijają podprogramy BIOS-u i czytają bezpośrednio z kontrolera.
  • #7 2293134
    marsanin
    Poziom 11  
    hmm, zrobiłem tak:
    - wyłączyłem w biosie ten kanał, na którym jest uszkodzony dysk
    - uruchomiłem komputer z dyskietki startowej ms-dos
    - podmieniłem na dyskietkę z check_wd
    - wpisałem check_wd.com
    cos się uruchomiło, a po chwili dostałem komunikat:
    "Error: !!! Drive Busy Time Out Expired !!!"

więc chyba nic z tego...

a jakby ktoś chciał posłuchać jakie dźwięki wydaje dysk to zamieszczam plik
    Załączniki:
    • V001 [V96Kbps].rar (156.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2294358
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    glowica dysku wali moim zdaniem mechanika poszla papa
  • #9 2295394
    radko_
    Poziom 17  
    dokladnie takiesame doglosy sa na obu elektronikach?
  • #10 2314229
    marsanin
    Poziom 11  
    tak, dysk tak samo zachowuje się na obu...
    ----

czyli, podsumowując, jeśli dobrze rozumie niewiele [nic?] da się zrobić i dysk jest do wyrzucenia, tak?
  • REKLAMA
  • #11 2315611
    radko_
    Poziom 17  
    Zajmuje sie naprawa miedzy innymi dyskow wiec jesli zalezy ci na dysku mozesz wyslac oba, sa spore szanse ze bede w stanie to naprawic. Ekspertyza i oszacowanie kosztow ew. naprawy nic nie kosztuje.

pozdrawiam
  • #12 2316504
    marsanin
    Poziom 11  
    hmm, a ile kosztowałaby ewentualna naprawa?
    zdaje sobie ze dokładne koszty byłyby zapewne znane dopiero po oglądnięciu dysku ale chodzi mi chociaż o przybliżenie jakiego rzędu kwoty należałoby się spodziewać.
  • #13 2316726
    radko_
    Poziom 17  
    naprawa podobnych uszkodzen to 50-80zl
  • #14 2316862
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Propozycja jest interesująca ale dla mnie więcej niż mało prawdopodobna. HDD po włączeniu zasilania robi test elektroniki i gdy jest sprawna to uruchamia silnik i czeka na odpowiedz z talerzy i jak jej nie dostanie wcale to postuka pozycjonerem i wyłącza silnik a jak dostanie nie poprawną to w tym typie HDD talerze będą się kręcić ale dysk nie zgłosi gotowości i w prosty sposób z poziomu PC żadnym programem go nie naprawisz.
  • #15 2317179
    radko_
    Poziom 17  
    A ja wcale nie mysle o naprawie programowej, raczej jstem za tym ze elektronika jest uszkodzona. I mam juz pewne doswiadczenie w naprawie dyskow.
  • #16 2317993
    pikor
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sorki że zbaczam z tematu ale też mam problemy z dyskiem tej samej firmy model WD600BB-00CAA1 60 GB . Podpowiedzcie koledzy jakie macie sposoby na sprawdzanie elektroniki jakieś pomiary napięcia czy coś w tym rodzaju.
    Dysk przy pierwszym podłączeniu ruszył (czuć było wibracje że coś sie kręci w środku) ale bios go nie wykrył. Po ponownym podłączeniu już nic nie reagował nie ruszał.
    Ja stawiam na elektronike bo dysk leżał w garażu pare tygodni jak te mrozy były ale pewien nie jestem wiec chce sie upewnić czy to elektronika i czy coś z niego jeszcze będzie.
  • #17 2347089
    marsanin
    Poziom 11  
    radko_ napisał:
    naprawa podobnych uszkodzen to 50-80zl

radko_ napisał:
    A ja wcale nie mysle o naprawie programowej, raczej jstem za tym ze elektronika jest uszkodzona. I mam juz pewne doswiadczenie w naprawie dyskow.

no ok, tylko że wygląda na to, że elektronika jest w porządku - wiec tu raczej chodziłoby o naprawę mechaniki...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Western Digital WD800JB - 00CRA1 wykazuje objawy uszkodzenia mechanicznego, mimo podmiany elektroniki na identyczny model. Komputer nie wykrywa dysku w BIOS-ie na kanale ATA jako master, a przy podłączeniu jako slave system nie widzi dysku. Słychać charakterystyczne "tykanie" – próby rozruchu silnika i natychmiastowe zatrzymanie, co wskazuje na uszkodzenie mechaniki, najprawdopodobniej głowicy lub przedwzmacniacza. Próby diagnostyki programowej narzędziem check_WD w DOS-ie kończą się błędem "Drive Busy Time Out Expired", co potwierdza brak komunikacji z dyskiem. Wymiana elektroniki nie przyniosła efektu, a różnice w firmware mogą powodować podobne objawy, dlatego ważne jest użycie dokładnie takiej samej elektroniki. Naprawa mechaniczna jest trudna i wymaga specjalistycznego serwisu, który może zaoferować ekspertyzę i wycenę kosztów (orientacyjnie 50-80 zł). Dysk prawdopodobnie wymaga wymiany głowic lub innych elementów mechanicznych, co jest poza zasięgiem standardowych napraw użytkownika. W dyskusji pojawił się także model WD600BB-00CAA1 z podobnymi problemami, gdzie podejrzewa się uszkodzenie elektroniki. Ogólnie, w przypadku takich objawów, odzyskanie danych wymaga profesjonalnej interwencji serwisowej, gdyż standardowe metody i wymiana elektroniki często nie wystarczają.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA