logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika elektrycznego do bieżni mechanicznej z pasem ze sklejki 20mm

Krystianabc 17 Wrz 2024 18:38 411 3
REKLAMA
  • #1 21229812
    Krystianabc
    Poziom 2  
    Dzień dobry

Zrobiłem sobie bieżnie mechaniczna do biegania, chodzenia na zewnątrz w każdych warunkach pogodowych. Niestety pas tej bieżni jest dość ciężki bo jest on zrobiony ze sklejki 20mm i moja żona jak i córka mają problem z chodzeniem na niej przez dłuższy czas, w związku z tym pomysłami o zamontowaniu do bieżni silnika elektrycznego na baterie, żeby można go było używać w również w zimie.

Bieżnia wygląda jak na filmie. Uprzedzając komentarze nie jestem elektronikiem i posiadam tylko podstawową wiedzę z zakresu elektroniki stąd moja prośba o pomoc w doborze komponentów do zbudowania takiego napędu, Dodam tylko że napęd nie musi być ekstremalnie mocny bo ma on służyć raczej do wspomagania przesuwu pasa a nie do całkowitego napędzania bieżni.

Według mojej wiedzy rozważam dwa rodzaje napędy

1 to coś jak napęd w hulajnodze czyli koło zamontowane na wałku z przodu bieżni w miejscu nawijania się pasa

2 silnik zamontowany głębiej z zębatka i napęd łańcuchem również na zębatce z łożyskowaniem

Prosiłbym o podpowiedź które rozwiązanie będzie lepsze,
    Potrzebuje również dobrać odpowiednią baterie , ładowarkę oraz regulator sterownik obrotów silnika z miękkim startem

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21231007
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Moim zdaniem zwykły silnik 300W z hulajnogi da radę.
    Nie wiem jak to mechanicznie połączysz ale od strony sterowania tym silnikiem mogę Ci pomóc.
    Mogę zrobić Ci sterownik Xiaomi który nie wymaga zasilania z fabrycznej baterii. Zasilanie 24-50V.
    Można zrobić korektę prędkości tak aby zbliżyć się do realnej prędkości biegu na tej bieżni.

Na początek kup silnik od Xiaomi Scooter PRO. Z rozwaloną oponą lub urwanym przewodem. Będzie taniej.
  • REKLAMA
  • #3 21231104
    Krystianabc
    Poziom 2  
    >>21231007 dziękuję za odpowiedź. Bardzo chętnie skorzystam z oferty, na allegro znalazłem silniki do hulajnogi, ale one są zasilane na 36v. Czy robi to różnicę w dostosowaniu sterownika?

https://allegro.pl/oferta/silnik-350w-z-opona...-c249e02dee0c9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

https://allegro.pl/oferta/xiaomi-m365-pro-silnik-skuterowy-350w-16512902367
  • #4 21231687
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Szczerze to nie wierzę w oznaczenia tych silników w zamienniku. Poszukałbym na OLX używki oryginalnej.
    Zamiennik musiałbym rozebrać i zobaczyć organoleptycznie czy nie kłamią.
    Oryginał 300W ma nawój zrobiony z 6-ciu drutów 0.5mm. Oryginał 250W - 5drutów 0.5mm. Zamiennik nie wiadomo.
REKLAMA