logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór paneli do rozbudowy instalacji fotowoltaicznej 4,95 kW z falownikiem Sofar Solar 4.4

Radian69 17 Wrz 2024 19:42 537 18
REKLAMA
  • #1 21229915
    Radian69
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Planuję rozbudowę istniejącej instalacji fotowoltaicznej. Aktualnie jest zainstalowane 4,95 kw w orientacji wschód (7 paneli) - zachód (8 paneli)na osobnych stringach. Panele to ML System 330 Half cut full black. Falownik Sofar Solar 4.4.
    Jako że instalacja ma 4 lata to nie mogę dostać już takich paneli jakie są zamontowane. I tutaj mam problem z doborem odpowiednich dostępnych.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić które będą najlepiej współpracować z tymi które aktualnie są zamontowane? Chciałbym dołożyć 2 panele na wschód i 4 panele na zachód.
    W załączniku parametry aktualnych paneli (na czerwono) oraz kilka modeli które biorę pod uwagę. A może jeszcze jakiś inny powinienem rozważyć??
    Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
    Załączniki:
    • Porównanie paneli.xlsx (13.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21229933
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Szukaj po jak najbliższym prądzie Imp.
  • #3 21230249
    Radian69
    Poziom 11  
    Najbardziej zbliżony prąd IMP ma Trina Solar, ale więcej zbliżonych parametrów ma Astroenergy. Dobrze kombinuję, że z tych z załącznika ten by najlepiej pasował??
  • REKLAMA
  • #4 21230472
    nemmm
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Radian69 napisał:
    Witam,
    Planuję rozbudowę istniejącej instalacji fotowoltaicznej. Aktualnie jest zainstalowane 4,95 kW w orientacji wschód (7 paneli) - zachód (8 paneli) na osobnych stringach. Panele to ML System 330 Half cut full black. Falownik Sofar Solar 4.4.
    Jako że instalacja ma 4 lata, to nie mogę dostać już takich paneli, jakie są zamontowane. I tutaj mam problem z doborem odpowiednich dostępnych.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić, które będą najlepiej współpracować z tymi, które aktualnie są zamontowane? Chciałbym dołożyć 2 panele na wschód i 4 panele na zachód.
    W załączniku parametry aktualnych paneli (na czerwono) oraz kilka modeli, które biorę pod uwagę. A może jeszcze jakiś inny powinienem rozważyć??
    Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Planujesz rozbudowę do jakiej pojemności? Jeśli podwojenie, to może udałoby się przenieść stare panele na jedną stronę, a na drugą zestaw nowych i wtedy nie musisz kombinować. I jednocześnie estetyka zostanie zachowana.
  • #5 21230543
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Radian69 napisał:
    Najbardziej zbliżony prąd IMP ma Trina Solar, ale więcej zbliżonych parametrów ma Astroenergy. Dobrze kombinuję, że z tych z załącznika ten by najlepiej pasował??

Tak to napisałeś, że dla mnie w końcu nie wiadomo, który uznajesz za najlepszy... ;)

Najlepszy z tej grupy to Trina Solar Vertex S 420 Wp full black. Ma najbardziej zbliżony prąd Imp do obecnych paneli. A to oznacza najmniejszą utratę mocy na tym panelu po dołączeniu go do obecnego stringu. Prąd Imp tego panelu ograniczony byłby przez obecne panele w stosunku prądów Imp dla paneli obu typów.
    • ML: Imp = 10A
      TRINA: Imp = 10,17A

10/10,17 = 0.98

Moc TRINY w stringu: 0.98 x 420Wp = 413Wp.

W tym przypadku utrata mocy w piku dla Triny jest w ogóle nieistotna, bo na poziomie <2%.

ASTRO ENERGY też oczywiście mógłby być - miałby trochę mniejszą moc rzeczywistą, tak około 7%, czy jego moc w stringu można by szacować na 330Wp. Dalej niewielka strata.

Reszta parametrów, jak Isc, Voc, Vim jest w zasadzie nieistotna w takiej rozbudowie, oczywiście o ile sumaryczne napięcia Voc czy Vmp zawierać się będą w zakresie napięć wejściowych falownika.

Po sprawdzeniu wszystkiego czas na arbitralną decyzję ;)
  • #6 21230561
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tu należałoby zadać pytanie co się stanie jak dasz panele o innym Imp niż twoje. Wykres zależności prądu do napięcie przy danym oświetleniu ma wykres górki. Dla 1000W/m2 Imp to szczyt górki . Jak dodamy szeregowo panele i innym Imp szczyt górki dla takiego układu zostanie spłaszczony w ekstremalnym wypadku pojawi się oś na kształt graba wielbłąda dwugarbnego czyli dwa szyty i zaniżenie między nimi. O ile spłaszczenie nie wpływa za bardzo na działanie układu MPPT tak już dwa szczyty mogą powodować że zostanie wybrany ten który daje mniejszą produkcję. Imp 10 A Imp 10,17 A są na tyle zbliżone do siebie że spokojnie układ MPPT sobie poradzi z wykryciem punktu MPPT. Straty nawet nie będą 2 % bo co prawda prąd może będzie na poziomie 10 A a nie 10,17 ale napięcie nie będzie takie jak Ump a ciut wyższe z racji niższego prądu niż Imp. Tak czy siak większy wpływ na produkcję ma temperatura samych paneli i ich zabrudzenie. Szczególnie trzeba unikać zacienienia części paneli w jednym szeregu lub fragmentu panela. Bo tu straty są największe.

Reasumując dokładaj Trina 420 W tylko uważaj na napięcie max i wejścia falownika oraz licz się z tym że dołożenie 4 paneli spowoduje że będą warunki takie że moc ograniczy falownik bo nie będzie wstanie przetworzyć tej energii (limit mocy falownika).

PS A jak z napięciem sieci bo jak jest na granicy dołożenie 1,6 kWp może spowodować kłopoty i awaryjne wyłącznie systemu a efekcie niższą produkcję niż na starej konfiguracji.
  • #7 21231123
    Radian69
    Poziom 11  
    Cytat:
    Planujesz rozbudowę do jakiej pojemności? Jeśli podwojenie, to może udałoby się przenieść stare panele na jedną stronę, a na drugą zestaw nowych i wtedy nie musisz kombinować. I jednocześnie estetyka zostanie zachowana.

Planuję rozbudowę o łącznie 6 paneli (2 na wschód i 4 na zachód), więc licząc, że moc nowych będzie ograniczona do mocy starych, to 6x0,33 daje 1,98 kW.
    Niestety konstrukcja dachu (lukarny, okna dachowe) uniemożliwia mi przeniesienie wszystkich paneli na zachodnią stronę...

Dodam jeszcze, że na aktualnej konfiguracji maksymalna produkcja, jaką udało mi się uzyskać w najlepszym dniu najlepszego miesiąca, to 30 kWh. Obciążenie falownika nie było nigdy wyższe niż max 80%....

Reasumując - najlepszy wybór z branych przeze mnie pod uwagę to Trina, a drugie miejsce Astroenergy...
  • #8 21233951
    Radian69
    Poziom 11  
    A jeśli jednak zdecydowałbym się na przełożenie paneli ze wschodniej strony na zachód (byłoby tam wtedy 4,95 kW), to rozumiem, że zwalniam wtedy wschodni string i mogę założyć panele o jakiejkolwiek charakterystyce? Czy tak??
    I drugie pytanie - jeśli wszystkie dotychczasowe panele będą na stronie zachodniej, to czy nie za bardzo obciążą falownik na tym jednym stringu? Falownik Sofar Solar 4.4KTL-X...
  • #9 21233964
    sigwa18
    Poziom 43  
    Realnie panele osiągają 80% mocy nominalnej STC. Czyli realnie osiągną około 3,96 kWp a to jeszcze zakładając idealne ustawienie na południe a u ciebie zachód. Pewnie w tym czasie wschodni szereg też coś wygeneruje ale i tak zawsze na wszystkim czuwa falownik który i tak odbierze tylko tyle ile będzie mógł (ograniczy moc do maksymalnej jaką może przetworzyć). Pewnie zdarzą się chwilowe skoki ale jak wyżej falownik obetnie.

U mnie obecnie mam 4,6 kWp a falownik oddaje max 3,8-3,9 kW (od 12.00 do 13.00 - południe lokalne 12.34). Ustawienie mam obecnie idealne na południe i kąt około 45 stopni czyli w południe lokalne mam praktycznie prostopadle słońce do paneli w obu płaszczyznach.
  • #10 21235090
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    @Radian69 Masz Sofara 4,4KTL-X bez dopisku G3 na końcu? Jeśli tak to producent podaje moc maksymalną 4,5kWp na MPPT. Dodatkowo ten falownik przyjmuje maksymalnie 11A na wejściu więc panele nie powinny mieć więcej bo będzie obcinać produkcję. Sam mam u siebie na takim falowniku 4,5kWp paneli w orientacji wschód-zachód. Po 6 paneli 375 na stronę. Planuję zdjąć wszystkie 6 paneli z zachodu, 4 z nich dołożyć na wschód (będzie 10), 2 schować na zapas, a na stronę zachodnią kupić 7 nowych o mocy 370-390 tak aby nie przekroczyć sumarycznie 6,5kW (PPOŻ) i żeby były bardzo zbliżone wymiarami tak aby spasowały na stare mostki trapezowe.
  • REKLAMA
  • #11 21235299
    Radian69
    Poziom 11  
    @faradek Tak, mam Sofar 4,4 KTL-X.
    Ja jednak chyba przełożę wszystkie 7 ze wschodu na zachód, aby było 4,95 kW na zachodzie i dokupię 7 sztuk na wschód.
    Do operatora zgłoszę, ale co do Straży to się zastanawiam....

Czy masz może już upatrzone konkretne modele paneli, jakie bierzesz pod uwagę??
  • #12 21236453
    Radian69
    Poziom 11  
    Potwierdźcie mi proszę, bo mam okazję kupić lokalnie u siebie panele Jolywood JW-HD120N-380W Full Black.

Charakterystyka poniżej:

Jolywood JW-HD 120N-380W

Moc znamionowa PMPP 380
    Wydajność modułu 20,83
    Napięcie znamionowe VMPP 34,9
    Napięcie obwodu otwartego VOC 41,6
    Rated current IMPP 10,89
    Prąd zwarciowy ISC 11,54
    System voltage VSYS 1500
    Zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe OCP 25

Będzie to grało z Sofarem 4,4 na osobnym stringu w ilości 7 szt?
  • REKLAMA
  • #13 21519100
    Radian69
    Poziom 11  
    Witam,
    Wracam do tematu. Rozbudowa instalacji dokonana. Teraz jednak zastanawiam się nad wymianą falownika bo ten stary obcina mi produkcję. Zastanawiam się nad wymianą swojego Sofara 4.4 KTL-X na używany Sofar 5.5 KTL-X.
    Ma to sens według Was? Używkę można znaleźć za ok 1200 pln.
  • #14 21519111
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Rozdrabniasz sie, rozbudowa to zwiększenie o kilka kW a nie podniesienie o ledwo ok 1 kW.
    Kup większy i zwiększ też moc przyłączeniową jeśli potrzeba .

Za rok-dwa znowu wpadniesz na pomysł dodać kilka paneli i co znowu zmienisz inwerter ?
  • #16 21519317
    Radian69
    Poziom 11  
    Sęk w tym, że już na jesieni dołożyłem prawie 3kW, panele mam w orientacji wschód-zachód. Oba stringi wykorzystane i brak miejsca na dachu. Kolejne dokładanie paneli nie wchodzi w grę. Obecny falownik obcina produkcję na 4,4 kW i widzę potencjał żeby bardziej wykorzystać zainstalowane panele. Większy uzysk będzie z zachodniej strony gdzie jest 15 paneli o mocy łącznej 4,95 kW.
    Reasumując - plan jest na podmianę na używany falownik Sofar 5,5 kW.
    Nadal odradzacie?
  • #18 21519640
    Radian69
    Poziom 11  
    Przepraszam ale jestem laikiem w temacie.
    Wydaje mi się że mój falownik jest nie jest G2 a zwykły. Jak mogę to sprawdzić bo na naklejce nie znajduję tego parametru...
    Etykieta na falowniku Sofar z informacjami technicznymi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozbudowa istniejącej instalacji fotowoltaicznej 4,95 kW z falownikiem Sofar Solar 4.4 KTL-X (bez dopisku G2) obejmuje dodanie 2 paneli na stronę wschodnią i 4 na zachodnią. Obecne panele to ML System 330 Half cut full black, których już nie można dokupić, dlatego rozważane są zamienniki. Najlepiej dopasowanym modelem jest Trina Solar Vertex S 420 Wp full black ze względu na zbliżony prąd Imp (10,17 A vs 10 A w ML System), co minimalizuje straty mocy (
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA