logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd bramy WIŚNIOWSKI MIDO - samoczynne otwieranie po burzy, płytka ET0803

awgdb 17 Wrz 2024 20:02 888 8
REKLAMA
  • #1 21229953
    awgdb
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Posiadam problem z napędem bramy garażowej WIŚNIOWSKI MIDO. Po ostatniej burzy zauważyłem, że napęd zaczął szwankować - przycisk dzwonkowy (NO), który odpowiadał za otwarcie/zamknięcie bramy, przestał sterować bramą. Ponadto zauważyłem, że po podaniu zasilania (np. po wcześniejszym braku zasilania w całym domu) brama sama się otwiera lub zamyka - zależy, w jakiej jest pozycji. Podejrzewam zwarcie na styku sterującym bramy (NO). Przycisk dzwonkowy oraz kable sprawdziłem - są sprawne, nie zawierają. Multimetrem sprawdziłem również same styki NO - one też nie są między sobą zwarte. W takim wypadku uszkodził się jakiś element odpowiadający za odebranie tego sygnału. Może ktoś mi podpowie, gdzie mogę szukać? Płytka sterująca to ET0803. Do niej przypięta jest "płytka programatora", której symbolu teraz sobie nie przypomnę. Liczę na pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21232324
    kotowate
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Po burzy, czyli po deszczu. Przebicia gdzieś nie ma (sterownik silnika)?
    Wilgoć = przebicie na masę = impuls ... i się otwiera
  • REKLAMA
  • #3 21232509
    awgdb
    Poziom 5  
    >>21232324
    Jest to napęd bramy garażowej. Znajduje się wewnątrz i nie miał kontaktu z wodą. Płytkę sterującą obejrzałem dokładnie kilkukrotnie i nie zauważyłem na niej żadnych "osmolonych” punktów, a tym bardziej śladów wilgoci.
  • REKLAMA
  • #4 21232846
    kotowate
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Zacznij od przycisku zatem...
  • #5 21232983
    awgdb
    Poziom 5  
    >>21232846
    Przycisk sprawny - nie zwarty, ale i tak go odłączyłem.
  • #6 21338319
    wultan11
    Poziom 6  
    Witam. Znalazłeś rozwiązanie problemu z otwierającą się bramą garażową Wiśniowski? Mam ten sam problem.
  • #7 21359664
    awgdb
    Poziom 5  
    Witam,
    uszkodzeniu uległ układ scalony na płytce "programatora". Niestety wymagał on programowania - ja nie miałem programatora więc zakończyło się na wymianie płytki. Pozdrawiam!
  • #8 21365130
    wultan11
    Poziom 6  
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #9 21452500
    awgdb
    Poziom 5  
    Finalnie wymieniona została płytka programatora.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu bramy garażowej WIŚNIOWSKI MIDO, który po burzy zaczął samoczynnie otwierać lub zamykać bramę po przywróceniu zasilania. Przycisk dzwonkowy (NO) oraz kable zostały sprawdzone i są sprawne, a styki nie wykazują zwarć. Napęd znajduje się wewnątrz i nie miał kontaktu z wilgocią, a płytka sterująca ET0803 nie wykazuje widocznych uszkodzeń ani śladów wilgoci. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony układ scalony na płytce programatora, która wymagała programowania. Brak możliwości zaprogramowania spowodował konieczność wymiany całej płytki programatora, co rozwiązało problem samoczynnego otwierania się bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA