logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik dla elementu oświetlenia sufitowego (LED driver)?

asterro 19 Wrz 2024 19:21 357 3
REKLAMA
  • #1 21232388
    asterro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zasilacz LED model PF4060B z okrągłą wtyczką

Ostatnio padło mi oświetlenie sufitowe w kuchni i głównym podejrzanym jest powyższy element. Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu zamiennika z odpowiednimi parametrami i z tą okrągłą wtyczką? Proszę o link do produktu na Allegro czy w sklepie internetowym.
  • REKLAMA
  • #2 21232476
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    asterro napisał:
    jest powyższy element
    Jest to zasilacz. Zasilacz, który to na wejściu toleruje napięcia sieciowe zaznaczone czerwoną strzałką jako napięcia przemienne. A żółtą strzałką jako wyjściowe napięcie stałe przy wyjściowym prądzie stałym o tychże parametrach.
    Czyli 65-76 V= (napięcie stałe, wyprostowane).
    No i ważna informacja. Prąd (nie napięcie) dostarczane przez ten zasilacz musi wynosić co najmniej 600 mA.

Zasilacz LED z oznaczeniami wejścia i wyjścia
  • REKLAMA
  • #3 21232496
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Z prądem to lepiej uważać, bo taki zasilacz będzie starał się wymusić prąd 600 mA w podłączonych szeregowo diodach. Jeśli diody są na prąd 700 mA, to nie ma problemu, jest zapas mocy i prądu. Jeśli ktoś podłączy zasilacz np. 1 A, to diody mogą tego nie znieść. Bez wiedzy o tym, jaką moc mają diody i czy mają dobre chłodzenie, lepiej kupować zasilacze o takim samym prądzie wyjściowym lub słabsze. Diody będą słabiej świeciły. Zakres napięć wyjściowych też jest ważny i powinien być taki sam, ew. trochę większy. Bez wiedzy, jak to działa, trudno dobrać zamiennik o nieco innych parametrach. Dlatego bezpieczniej jest kupić zamiennik o takich samych parametrach.
  • #4 21232779
    asterro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuję Panowie, identycznego pewnie nie znajdę bo to oświetlenie wygląda na jakiś produkt "no-name", czyli mam wybór kupienia czegoś jak najbardziej zbliżonego parametrami do tego lub po prostu całą nową lampę (co może się wiązać z wierceniem kolejnych dziur w suficie...).

Rozumiem, że nowy zasilacz powinien mieć 600 mA, ponieważ tyle samo ma oryginalny zasilacz? A jeśli będzie inaczej, to lepiej, aby miał mniej niż więcej. Natomiast co z tym parametrem 65-76 V=? Jeśli nie znajdę identycznego, to powinien mieć np. większe widełki?

Na Allegro znalazłem coś takiego, nie wiem, czy to dobry zamiennik (bo nie ma też tej okrągłej wtyczki).

Widok na zasilacz LED z przewodami.
REKLAMA