logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik zasilacza DC80mA, 60-70VDC do lampy LED ogrodowej?

Mirron 04 Cze 2020 14:35 2031 10
REKLAMA
  • #1 18738628
    Mirron
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam

Uszkodził mi się zasilacz jak na poniższym zdjęciu.
    Po wysłaniu kilku zapytań do sklepów z elektroniką i elektryką dostałem niestety informacje zwrotne "nie posiadamy odpowiedniego zamiennika".
    Może ktoś z Was by coś zaproponował, co by się nadawało do zastosowania w lampie ogrodowej ?

Gdyby zdjęcie nie działało:
    In: 220-240V
    Out: DC80mA, 60-70VDC
  • REKLAMA
  • #2 18738815
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    Chociażby ten
    Numer oferty: 5959197077 na popularnym portalu aukcyjnym
    lub ten
    Numer oferty: 8627550017
    Albo jeszcze ten
    Numer oferty: 8439871230
  • REKLAMA
  • #3 18738830
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Ale piszesz bzdury.
    Zasilacz staloprądowy 80mA i napięciu 60 70V.
  • #4 18738846
    Mirron
    Poziom 11  
    DiZMar napisał:
    Chociażby ten
    Numer oferty: 5959197077 na popularnym portalu aukcyjnym
    lub ten
    Numer oferty: 8627550017
    Albo jeszcze ten
    Numer oferty: 8439871230

Dziękuje !

Dodano po 4 [minuty]:

Zbigniew 400 napisał:
    Ale piszesz bzdury.
    Zasilacz staloprądowy 80mA i napięciu 60 70V.

Przepisałem to co widnieje na obudowie, patrz zdjęcie ;)
  • REKLAMA
  • #5 18738857
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Potrzebujesz drivera prądowego, a nie zasilacza.
    Na ten prąd ciężko to widzę. Są regulowane poszukaj wśród takich.
  • #6 18738878
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Mirron napisał:
    Po wysłaniu kilku zapytań do sklepów z elektroniką i elektryką dostałem niestety informacje zwrotne "nie posiadamy odpowiedniego zamiennika".

Ten Twój zasilacz jest bardzo nietypowy (ze względu na stabilizowany prąd 80mA) i nie widzę w ofertach czegoś co w prosty sposób mogło by go zastąpić.
    Dlatego w tej sytuacji mogło by być sensowne podjęcie próby naprawy, choć nie znam Twoich możliwości w tym zakresie.
    Może na wszelki wypadek otwórz go i zrób fotkę płytki to może komuś z kolegów coś wpadnie w oko i sprawa ruszy. Choć tak w ogóle to czarno to widzę.
    Jeśli z wymianą albo naprawą nie wyjdzie, to jeśli ta lampa jest dla Ciebie jakoś bardziej istotna by świeciła, można rozważyć równoczesną wymianę zasilacza i płytki z ledami na bardziej typowe np. 12V, bo moc lampy jest stosunkowo nieduża (6W). Ale do tego potrzebne są szersze informacje (zdjęcia) całej lampy.
  • #7 18739771
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Jak dużo miejsca na zasilacz ?
  • #8 18739791
    Mirron
    Poziom 11  
    rb401 napisał:
    Mirron napisał:

Ten Twój zasilacz jest bardzo nietypowy (ze względu na stabilizowany prąd 80mA) i nie widzę w ofertach czegoś co w prosty sposób mogło by go zastąpić.
    Dlatego w tej sytuacji mogło by być sensowne podjęcie próby naprawy, choć nie znam Twoich możliwości w tym zakresie.
    Może na wszelki wypadek otwórz go i zrób fotkę płytki to może komuś z kolegów coś wpadnie w oko i sprawa ruszy. Choć tak w ogóle to czarno to widzę.
    Jeśli z wymianą albo naprawą nie wyjdzie, to jeśli ta lampa jest dla Ciebie jakoś bardziej istotna by świeciła, można rozważyć równoczesną wymianę zasilacza i płytki z ledami na bardziej typowe np. 12V, bo moc lampy jest stosunkowo nieduża (6W). Ale do tego potrzebne są szersze informacje (zdjęcia) całej lampy.

Niestety sam "element świecący" z LEDami jest mało typowy.. pozostaje ewentualnie całkowita wymiana zasilacza i naklejenie na tą blachę listwy świecącej o podobnej barwie i ilości... Sam zasilacz próbowałem rozebrać, niestety elektronika zalana jest "silikonem" czy czymś takim i nie ma dostępu do płytki, dalszą walkę porzuciłem i stwierdziłem że wymiana będzie prostsza.. a jednak jak się okazuje nie...
    Zmierzyłem natomiast uszkodzone zasilacze - całe 3 sztuki.. dwa z nich nie wykazywały żadnego napięcia, a jeden miał na wyjściu 230V...
    Sprawny zasilacz natomiast podawał na ledy 58V.. prądu nie mierzyłem....

Dodano po 2 [minuty]:

Zbigniew 400 napisał:
    Jak dużo miejsca na zasilacz ?

Sam zasilacz jest niestety mały... 4.5cm x 2.5cm x 2cm (dł. x wys. x szer.) Przy czym w samej lampie jest możliwość schowania nieco większego... (ok 2.5 - 3 cm wysokośći)

• #9 18739806
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Poszukam albo zrobie .
  • #10 18740241
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Dziwne na ok to diody 5030. Więc wartość prądy może być mniejsza.
    Autorze zmierz diody.
  • REKLAMA
  • #11 18741401
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Mirron napisał:
    Niestety sam "element świecący" z LEDami jest mało typowy.. pozostaje ewentualnie całkowita wymiana zasilacza i naklejenie na tą blachę listwy świecącej o podobnej barwie i ilości...

Czuję specyfikę problemu. Lampa jest fajna a mnie osobiście najbardziej podoba się solidna obudowa i fakt że ledy są rozłożone i porządnie chłodzone co z ich strony rokuje długa pracę.

Mirron napisał:
    Zmierzyłem natomiast uszkodzone zasilacze - całe 3 sztuki.. dwa z nich nie wykazywały żadnego napięcia, a jeden miał na wyjściu 230V...

No i tu, po Twoich pomiarach, oraz po braku jakichkolwiek oznaczeń na zasilaczach dotyczących ochrony przeciwporażeniowej i małych gabarytach jak na 6W, mocno się obawiam że te konkretne zasilacze to tzw. nieizolowane przetwornice, dość ulubione przez Chińczyków. Czyli nie posiadające transformatora oddzielającego sieć od ledów a tylko dławik.

Co niby jest ok, bo takie rozwiązania powodują że elektronika jest sporo mniejsza niż w wykonaniu izolowanym ale z drugiej strony w takiej lampie niezwykle ważne jest połączenie przewodu PE z metalową obudową ze względów przeciwporażeniowych, tym bardziej w warunkach użytkowania na gruncie. Chodzi o to że obwód ledów ma połączenie z siecią i przy jakimś przebiciu na cienkiej izolacji tej blachy na której są ledy, "faza" idzie na obudowę.

Ale jeśli to właśnie taki typ przetwornic jest w tych Twoich lampach i masz to uwzględnione w warunkach instalacji, to widzę że są do dostania takie właśnie przetwornice w Chinach, tyle że bez obudowy.

Oferta gdzie przykładowo pięć sztuk, dokładnie na 80mA i zakres napięcia tego łańcucha led, o bardzo małych gabarytach (22*17*11mm), wychodzi z przesyłką przy dostawie do paczkomatu Inpost $6.08, a przy zamówieniu dziewięciu sztuk cena całości spada nawet do $5.20:
    https://www.aliexpress.com/item/32870058309.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika zasilacza DC80mA, 60-70VDC do lampy LED ogrodowej, po uszkodzeniu oryginalnego zasilacza. Otrzymuje różne sugestie dotyczące potencjalnych zamienników, w tym oferty z popularnych portali aukcyjnych. Wskazano, że zasilacz jest nietypowy, a zamiast niego może być potrzebny driver prądowy. Użytkownik rozważa również możliwość naprawy uszkodzonego zasilacza, jednak napotkał trudności z dostępem do elektroniki z powodu zalania silikonem. Wskazano na ryzyko związane z używaniem nieizolowanych przetwornic w kontekście bezpieczeństwa użytkowania lampy na zewnątrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA