Mam kilka generycznych czujników temperatury/higrometrów TH01 zasilanych bateryjnie Tuya, które leżą w pudełku i chociaż fajnie było je analizować i flashować do OBK, nie mam dla nich prawdziwego zastosowania.
Dwa z nich mają czujniki temperatury/wilgotności CHT8310, w przeciwieństwie do AHT20 i AHT30 w niektórych innych. Pomyślałem, że o wiele bardziej przydatne będzie posiadanie samego czujnika CHT8310 do testowania z innymi platformami OpenBeken - OpenBL, OpenESP, OpenW800, OpenLN itp. Mam oddzielne AHT, ale wszystkie CHT8310 są w urządzeniach Beken.
Ten TH01 jest taki sam jak ten wątek z modułem CBU https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4019974.html. Żadne TuyaMCU nie wchodzi w grę.
Zacząłem od usunięcia CBU (oczywiście do zachowania) z ładunkiem topnika i moim pistoletem na gorące powietrze 858D.
Teraz, gdy pady testowe RX, TX i CEN są bezużyteczne, czy mógłbym ich użyć do SDA, SCL i pinów alarmowych czujnika? Otwory testowe dałyby mi również coś solidnego do wlutowania przewodów.
Była ciągłość od pinów SCL i SDA czujnika prosto do padów CBU. Tylko pin alarmu był pośredni przez rezystor R7, który miał pozostać na swoim miejscu. Wygląda na to, że mógłbym połączyć pady bezpośrednio w następujący sposób:
SCL P20 -> CEN
SDA P22 -> RX1
ALERT P7 -> TX1
Aby to zilustrować, zrobiłem to:
Następnie zrealizowałem to za pomocą lutu i przewodów:
.
Nie wiem czemu zrobiłem tak długi szary.
Była ciągłość od nóg CHT i R7 dla pinu alarmowego do końcówek przewodów zworek.
Chwila prawdy z testem na CB3S/BK7231N
P7 -> SDA
P8 -> SCL
😁
A z SoftSCL/SoftSDA przypisanym P7/P8 i tymi poleceniami
otrzymujemy adres i2c dla tego czujnika Sensylink
Czas zrobić kilka dziwacznych otworów w obudowie i wyczyścić topnik za pomocą IPA.
.
i kilka brzydkich oznaczeń długopisem, ponieważ nie mam cienkopisu ani drukarki etykiet.
Może mógłbym wykorzystać diodę LED i przycisk, ale jestem w porządku z tym, co jest teraz.
Do zrobienia:
-uporządkować szary przewód i lutowanie
-przetestować działanie pinów alarmowych
-przetestować sterownik CHT na innych platformach
Dwa z nich mają czujniki temperatury/wilgotności CHT8310, w przeciwieństwie do AHT20 i AHT30 w niektórych innych. Pomyślałem, że o wiele bardziej przydatne będzie posiadanie samego czujnika CHT8310 do testowania z innymi platformami OpenBeken - OpenBL, OpenESP, OpenW800, OpenLN itp. Mam oddzielne AHT, ale wszystkie CHT8310 są w urządzeniach Beken.
Ten TH01 jest taki sam jak ten wątek z modułem CBU https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4019974.html. Żadne TuyaMCU nie wchodzi w grę.
Zacząłem od usunięcia CBU (oczywiście do zachowania) z ładunkiem topnika i moim pistoletem na gorące powietrze 858D.
Teraz, gdy pady testowe RX, TX i CEN są bezużyteczne, czy mógłbym ich użyć do SDA, SCL i pinów alarmowych czujnika? Otwory testowe dałyby mi również coś solidnego do wlutowania przewodów.
Była ciągłość od pinów SCL i SDA czujnika prosto do padów CBU. Tylko pin alarmu był pośredni przez rezystor R7, który miał pozostać na swoim miejscu. Wygląda na to, że mógłbym połączyć pady bezpośrednio w następujący sposób:
SCL P20 -> CEN
SDA P22 -> RX1
ALERT P7 -> TX1
Aby to zilustrować, zrobiłem to:
Następnie zrealizowałem to za pomocą lutu i przewodów:
Nie wiem czemu zrobiłem tak długi szary.
Była ciągłość od nóg CHT i R7 dla pinu alarmowego do końcówek przewodów zworek.
Chwila prawdy z testem na CB3S/BK7231N
P7 -> SDA
P8 -> SCL
😁
A z SoftSCL/SoftSDA przypisanym P7/P8 i tymi poleceniami
Kod: Text
otrzymujemy adres i2c dla tego czujnika Sensylink
Kod: Text
Czas zrobić kilka dziwacznych otworów w obudowie i wyczyścić topnik za pomocą IPA.
i kilka brzydkich oznaczeń długopisem, ponieważ nie mam cienkopisu ani drukarki etykiet.
Może mógłbym wykorzystać diodę LED i przycisk, ale jestem w porządku z tym, co jest teraz.
Do zrobienia:
-uporządkować szary przewód i lutowanie
-przetestować działanie pinów alarmowych
-przetestować sterownik CHT na innych platformach