logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa panela fotowoltaicznego 400w przepalony styk.

Xenko 21 Wrz 2024 20:49 837 11
REKLAMA
  • #1 21234730
    Xenko
    Poziom 6  
    Witam.
    Ostatnio byłem zakupić panele do mojej małej instancji. Podczas sprawdzania przy zakupie okazało się, że jeden nie podaje napięcia, więc dostałem go w gratisie. Z zewnątrz nie widać żadnych uszkodzeń, więc pierwsza myśl to sprawdzić puszki. Miałem rację i okazało się, że w jednej z nich przepalił się jeden styk (nie wiem jak to fachowo nazwać). Przy puszcze plusowej oba wychodzące styki są przytulone do płytki połączonej z przewodem. A na uszkodzonej puszce minusowej wygląda na to, że przytulony był tylko jeden styk, ten który się przepalił. Teraz pytanie, czy oba styki powinny być przylutowane? Czy tylko ten jeden? Po co producent wystawił dwa styki, skoro przytulony był tylko jeden? (A może były dwa, tylko jeden lut odpadł? Na zdjęciu przepalony styk jest krótszy tyle udało się go odzyskać po wycięciu puszki.
    Tylna strona panelu słonecznego z widocznym okablowaniem i uchwytami. Zdjęcie uszkodzonej puszki przy panelu, widoczne przepalone styki. Zbliżenie na uszkodzoną puszkę elektryczną panelu solarnego z przepalonym stykiem.
  • REKLAMA
  • #2 21234977
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Zlutuj i będzie ok .
  • #3 21235141
    Xenko
    Poziom 6  
    Problem w tym że na spalonym styku panel pokazuje 36v czyli wartość blisko tej podanej przez producenta a na drugim styku 24v po podłączeniu ich razem napięcie spada do 24v
    Na zdjęciu puszka z tą płytka do której był przytulowany spalony styk i panel od góry (zaznaczone są miejsca wyjść styków do puszek 1 zaznaczone uszkodzone miejsce) Panel słoneczny z zaznaczonym uszkodzonym stykiem Widok uszkodzonego styku w plastikowej obudowie podłączonego do przewodu.
  • REKLAMA
  • #4 21235181
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Szczerze? Ja bym ten panel wywalił na śmietnik. Tzn. do recyklingu. Policz ile możesz stracić jeśli się to zapali. Nowy panel tej mocy to koszt 250 zł brutto.
  • REKLAMA
  • #5 21235187
    Xenko
    Poziom 6  
    Wydaje mi się że jeśli zrobię zgodnie ze sztuką to nie ma prawa się tu nic spalić.

Dodano po 12 [minuty]:

Dam go w takie miejsce że nic nie stracę jeśli się spali
  • #6 21235212
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    Xenko napisał:
    Witam.
    Ostatnio byłem zakupić panele do mojej małej instancji. Podczas sprawdzania przy zakupie okazało się, że jeden nie podaje napięcia, więc dostałem go w gratisie. ...
    Myślisz, że coś zyskałeś? Nie, sprzedawca dał ci do utylizacji. On pozbył się za darmo kłopotu i wydatków.
  • REKLAMA
  • #7 21235227
    Xenko
    Poziom 6  
    Sprawdziłem i tą płytka to dioda po przylutowaniu wszystko powinno działać. wystarczy wkleić puszkę i zalać jak w oryginale. I czy taka usterka według was kwalifikuje panel do wyrzucenia?
  • #8 21235281
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Tak, kwalifikuje do wyrzucenia. No chyba, że będzie zamontowany z dala od domu i wszelkich wartościowych zabudowań i elementów, a ewentualny pożar nikogo nie zabije i nie spowoduje dużych strat w mieniu.
  • #9 21235294
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    Jak wszystko jest zrobione to nie powinno się nic zapalić, mam naprawione 8 sztuk w stringu i pracują jak nowe, popalone diody wymieniłem.
  • #10 21235378
    Xenko
    Poziom 6  
    To będzie mała instalacja off grid na działce może uda się zrobić stelaż na ziemi i tam dać panele żeby było zdała od domku jesli nie to zamontuje tylko sprawne panele na dachu.

Dodano po 2 [minuty]:

A tak z ciekawości panowie
    Co najczęściej powoduje pożar instalacji PV? Co zawodzi w panelu na tyle że zaczyna się palić.
  • Pomocny post
    #11 21235610
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Xenko napisał:
    Co najczęściej powoduje pożar instalacji PV? Co zawodzi w panelu na tyle że zaczyna się palić.
    Pęknięcia w obwodach elektrycznych panelu PV albo niełączące połączenie w złączkach MC4 itp., i dalej grzanie się tego miejsca, zapalanie się łuku elektrycznego, i dalej zapłon i pożar.
    Jnna przyczyna, to niechlujne ułożenie przewodów DC, przecieranie się ich izolacji na stelażu itp, i znowu zwarcie, zapłon łuku elektrycznego, i dalej pożar.
  • #12 21373302
    Xenko
    Poziom 6  
    Panel naprawiłem lutujac uszkodzone elementy działa poprawnie. Nie montuje go jednak z powodów wymienionych przez osoby wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego styku w puszce przyłączeniowej panelu fotowoltaicznego 400W, który nie podawał napięcia. Uszkodzenie polegało na przepaleniu jednego styku, co skutkowało obniżeniem napięcia wyjściowego panelu. Pytano, czy oba styki w puszce powinny być przylutowane, czy tylko jeden, oraz dlaczego producent stosuje dwa styki, jeśli tylko jeden jest połączony. Po analizie okazało się, że uszkodzony styk to element diody zabezpieczającej. Naprawa polegała na przylutowaniu uszkodzonych elementów i zalaniu puszki zgodnie z oryginałem. Mimo skutecznej naprawy, większość uczestników dyskusji zalecała wyrzucenie panelu ze względu na ryzyko pożaru, zwłaszcza jeśli panel miałby być montowany w pobliżu zabudowań. Wskazano, że pożary instalacji PV najczęściej wynikają z pęknięć obwodów, złych połączeń w złączkach MC4, uszkodzeń izolacji przewodów oraz powstawania łuków elektrycznych. Ostatecznie panel został naprawiony, ale nie zamontowany z powodu obaw o bezpieczeństwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA