logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu z kamery CCTV, pomarańczowa dioda na switchu mruga wolno, co dalej?

kajazu 22 Wrz 2024 23:27 1179 8
  • #1 21235912
    kajazu
    Poziom 6  
    Kamera IP jest podłączona skrętką 4-parową, zewnętrzną. Działała bez zastrzeżeń kilka lat i przestała. Myślałem, że wysiadła. Ale kamera jest sprawna.
    Sprawdziłem kabel miernikiem, są przejścia.
    Zauważyłem, że styki we wtyczce RJ45 były jakby nieco skorodowane, więc ją wymieniłem. I ponownie sprawdziłem przejścia.

Gdy podłączam kamerę do switcha, zapala się dioda zielona, później pomarańczowa, ale pomarańczowa mruga wolniej niż przy pozostałych kablach i brak obrazu.

Nie mam już więcej pomysłów. Może ktoś z Was coś podpowie?
  • #2 21235921
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Połącz kamerę bezpośrednio z laptopem krótkim kablem z pominięciem switcha.
    To że są przejścia, nie znaczy że nie masz przesłuchów między kanałami (skrętkami) tego się nie da sprawdzić omomierzem.
    Możesz też sprawdzić podejrzane gniazdo switcha podłączając tam inne urządzenia i próbując się z nimi połączyć.
    Możesz sprawdzić kabel, zapinając po laptopie na każdym końcu, lub zmierzyć drogim miernikiem.
  • #3 21235935
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Jak kamera jest zasilana? Przez PoE?
    Do czego jest podłączona?
    Podłącz na końcu skrętki laptopa.
    Zdemontuj kamerę i podłącz ją na krótkim kablu do rejestratora lub switcha lub co tam masz po drugiej stronie kabla.
  • #4 21237085
    kajazu
    Poziom 6  
    Dziękuję za podpowiedzi. Wyjaśniam:
    kamera na krótko działa.
    Nie działa kabel, bo w switchu przełączałem wtyczki i taka sama reakcja.
    Myślałem, że jeśli jest przejście zmierzone miernikiem, tzn. że jest - okazuje się, że niekoniecznie;)
    W takim przypadku podłączenie laptopa wiele nie wniesie, bo i tak kabla lepiej nie sprawdzimy niż poprzez podłączanie do niego kamery.

kamera to Poe HQ vision i rejestrator też, switch Hikvision.

Czy to możliwe, aby taka żelowana zewnętrzna skrętka tak straciła po kilku latach parametry, że nie nadaje się do użycia? A może jest jakiś test tego kabla bez użycia wtyczki rj45, bo mam największe wątpliwości co do jej jakości.

Czy wolniejsze mruganie pomarańczowej diody coś oznacza, czy tylko wolniejszy/mniejszy przesył danych?
  • #5 21237578
    jarekgol
    Poziom 40  
    Laptop czy inny komputer daje możliwość wymuszenia synchronizacji na niższych prędkościach, czasem możena się z tego coś domyślić i są narzędzia do sprawdzenia przepustowości.

No wygląda na to że zdiagnozowałeś kabel i trzeba go po prostu wymienić. Jak nie kładę sieci kilometrami, natomiast kiedyś wyciągnąłem kilkanaście metrów z nowego bębna, położyłem biurze bez jakiego przeciągania na siłę przez dziury czy długie kanały, zarobiłem wtyczki i nie działa. Oczywiście sprawdzałem jakimś testerem diodowym, zarobiłem po kilka wtyczek z każdego końca, omomierzem też i nie działa. Wymieniłem na następny odcinek i poszło.
    Potem go oskurowałem z szarej izolacji i oglądałem metr po metrze i wiesz co, nic nie zobaczyłem :)
    Ale koledzy z branży opowiadali że na miernikach widać nawet jak zegniesz taki kabel, także jak wchodzimy w częstotliwości radiowe (100Mhz 1GHz) tam przewód przestaje być tylko przewodem ;)

Co to awarii po jakimś czasie, czasem myszy i inne gryzonie, czasem woda, czasem ciężarówka po placu przejedzie i jak było płytko zakopane to się zgniecie, przerwie, przetrze kamieniem.

A wtyczki zawsze może pociąć i pozarabiać na pałę, drogie nie są. Kiedyś miałem zagniatarkę na etacie co jednego pinu nie dogniatała, ale na konkretnych wtyczkach. Nie pamiętam czy wyrzuciłem jedne z nich czy oba do kosza.

kajazu napisał:
    Czy wolniejsze mruganie pomarańczowej diody coś oznacza, czy tylko wolniejszy/mniejszy przesył danych?

Poszukaj w instrukcji (a czasem na obudowie), każdy producent ma swoje widzimisię.
  • #6 21238404
    kajazu
    Poziom 6  
    Dzięki, uśmiałem się ;)
    Ja nie jestem instalatorem, to tylu przypadków nie mam, ale ciekawie poczytać.

Chyba się muszę z tym pogodzić i faktycznie kabel wymienić. Choć myślałem, że na dłużej będę miał spokój.

Mam jeszcze jedno pytanie z podobnego tematu, bo też dotyczy kabla do kamery ;)

- podłączyłem kamerę Poe kablem ziemnym (4 parowa skrętka) na długość 80 mb. - i nie działa (choć na krótko działa). Teraz już wiem, że nie wystarczy, aby było przejście, ale przeglądając forum natknąłem się również na tezę, że kabel jest zbyt długi, są za duże spadki napięcia i kamera wymaga oddzielnego zasilenia 12v.

Potwierdzacie ?
  • #7 21238481
    jarekgol
    Poziom 40  
    Możliwe, ja nie znam norm dla POE, zresztą to też występuje w różnych wariantach, ale przewód swój opór ma, który rośnie z długością i są tam straty.
    Możesz sprawdzić czy to to doprowadzając 12V do kamery, np przedłużacz 230 + zasilacz do testu lub akumulator, możesz zmierzyć woltomierzem.
  • #8 21238571
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    kajazu napisał:
    - podłączyłem kamerę Poe kablem ziemnym (4 parowa skrętka) na długość 80 mb. - i nie działa (choć na krótko działa). Teraz już wiem, że nie wystarczy, aby było przejście, ale przeglądając forum natknąłem się również na tezę, że kabel jest zbyt długi, są za duże spadki napięcia i kamera wymaga oddzielnego zasilenia 12v.

Jaki typ PoE jest wykorzystany do zasilania? Standardowy 802.3af lub 802.3at czy może "bieda PoE" na 12V?
  • #9 21342707
    kajazu
    Poziom 6  
    Chwilę to trwało, ale udało się problem rozwiązać. Pożyczyłem specjalny miernik do tego typu kabli i końcówek. I okazało się, że pomyliłem białe kable w parach. Po naprawieniu tego błędu wszystko działa.
    Dziękuję Wam za zaangażowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu z kamery IP zasilanej przez PoE, podłączonej skrętką 4-parową do switcha. Pomarańczowa dioda na switchu migała wolniej niż przy innych kablach, a obraz nie był przesyłany. Pomimo sprawdzenia ciągłości przewodów miernikiem i wymiany wtyczki RJ45, problem pozostał. Sugerowano testowanie kabla bezpośrednio z laptopem, sprawdzenie gniazd switcha oraz możliwość uszkodzenia kabla, który po kilku latach mógł stracić parametry, zwłaszcza w przypadku kabla zewnętrznego żelowanego. Poruszono też kwestię długości kabla (80 m) i spadków napięcia w PoE, co może wymagać dodatkowego zasilania 12 V. Ostatecznie problem rozwiązało użycie specjalistycznego miernika do kabli i końcówek, który wykazał błędne połączenie par białych przewodów w skrętce. Po poprawnym ułożeniu par kabel zaczął działać prawidłowo, a kamera przesyłała obraz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA