logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamery Hiloock IPC-T241H-C - niewykrywane przez switche PoE po montażu

antonimazurkiewicz08 06 Cze 2025 20:59 375 19
  • #1 21571739
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Cześć, w tym tygodniu robiłem system monitoringu na 16 kamer Hikvision IPC-T241H-C i dwóch switchach PoE: jeden 16-portowy EI-H1016PLS Eiflex oraz drugi sześciopoortowy Hikvision (4 PoE). Podpinałem w domu na 30 cm patchcordach wszystkie kamery, aby je skonfigurować i wszystko działało. Później zamontowałem je wszystkie, podpiąłem i okazało się, że żaden ze switchów nie widzi żadnej kamery (ani nie pobierają prądu, ani się nie linkują).
    Wszystkie przewody Hikvision Cat5, najdłuższy odcinek 40 m.
    Wszystkie przewody są poprawnie zaciśnięte.
    Czy wie ktoś może, co może być powodem?
  • #2 21571837
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2077
    antonimazurkiewicz08 napisał:
    Wszystkie przewody są poprawnie zaciśnięte.

Prześlij zdjęcia wtyczek jednej z linii jak to zarobiłeś oraz czy sprawdzałeś połączenie testerem ?

W jakim standardzie zarobiłeś wtyki ?
    Powinno być w EIA/TIA 568B

Schemat połączenia przewodów w standardzie T-568B dla wtyczki RJ-45 z oznaczeniem kolejności żył.

Wszystkie przewody Hikvision Cat5

Poskąpiłeś. Podeślij zdjęcie z info na przewodzie.

Stan przewodu:

Do PoE konieczne jest użycie pełnej miedzianej żyły (a nie miedziowane aluminium – CCA), bo CCA gorzej przewodzi prąd i się grzeje.

Im dłuższy przewód, tym większe spadki napięcia – dla zasilania na duże odległości (>30–50 m) Cat5 może być niewystarczający.
  • #3 21571854
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Specyfikacja kabla UTP kat. 5e marki Hikvision na czarnym tle.
    To są parametry dokładnie tego przewodu.
    Wszystkie złączki są zaciśnięte zgodnie z schematem na zdjęciu i przetestowane testerem.
    Jedna kamera na odcinku około 20 metrów działa, ale tylko jedna.
  • #4 21571902
    gradek83
    Poziom 43  
    Jedna kamera na odcinku około 20 metrów działa, ale tylko jedna.

Sprawdź każdy port tą kamerą. Jeśli na wszystkich będzie działać wtedy przepnij inną kamerę i sprawdź.
    Switche mają jakieś tryby pracy ?
  • #5 21572197
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Działa tylko jedna kamera na wszystkich portach w switchu 16-portowym. Ale już na Hikvisionie ta sama kamera nie działa na żadnym porcie. Switche mają dwa tryby pracy: extended oraz standard. Na obydwu ustawieniach to samo.
  • #6 21572296
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    gradek83 napisał:
    W jakim standardzie zarobiłeś wtyki ?
    Powinno być w EIA/TIA 568B

Wtyczki zaprasowuje się według standardu, w którym jest wykonana skrętka.
    Zwykle to jest standard B, ale czasami zdarza się standard A.
    Różnica polega na zamienionych dwóch kolorach skrętek w przewodzie.
    Przy przeciwnym standardzie, dużo trudniej rozplątać poszczególne żyły, bo dwie pary się krzyżują.

gradek83 napisał:
    Do PoE konieczne jest użycie pełnej miedzianej żyły (a nie miedziowane aluminium – CCA), bo CCA gorzej przewodzi prąd i się grzeje.

Im dłuższy przewód, tym większe spadki napięcia – dla zasilania na duże odległości (>30–50 m) Cat5 może być niewystarczający.

PoE zadziała na aluminiowej skrętce, tylko problem w tym że aluminium jest bardzo delikatne i praktycznie jednorazowe. Dotkniesz, ruszysz i żyła przełamana.

oraz drugi sześciopoortowy Hikvision (4 PoE)

Czy switch Hikvision nie jest typu smart lub zarządzalny? Jeśli tak, to najpierw trzeba zrobić aktywację i go skonfigurować.
    Urządzenia Hikvision po uruchomieniu czekają na aktywację pod adresem IP z końcówką .64, adres ten nie może być wykorzystany przez inne urządzenie w sieci LAN.
    Problemy z adresacją mogą wystąpić także po podłączeniu sieci monitoringu z inną siecią (podłączoną do internetu). Jak już, to podłączenie z internetem poprzez bramę z NAT pod adresem standardowym 192.168.1.1, rejestrator daj pod adresem 192.168.1.2, a kamery na adresy od 192.168.1.65 w górę.
  • #7 21572327
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Kamery Hiloock IPC-T241H-C - niewykrywane przez switche PoE po montażu

Żaden switch nie jest zarządzalny.
    Ten Hikvision to jest dokładnie ten, co na zdjęciu.
    Co do przewodów, jestem pewny, że są zarobione poprawnie w standardzie B.
  • #8 21572372
    gradek83
    Poziom 43  
    extended oraz standard. Na obydwu ustawieniach to samo.

Zmień na wszystkich na extended i sprawdź.
  • #9 21572457
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Na obydwu trybach nie działa. Czy jest możliwość, że nie działa przez wpięcie kamer w inne porty na switchu niż podczas konfiguracji? Gdy konfigurowałem ten zestaw, podłączyłem wszystkie kamery na raz patchcordami do switcha i wszystko działało. Później pojechałem je zamontować. Wszystkie kamery wiszą, przewody pozaciskane poprawnie, a działa tylko jedna i tak myślałem, czy jest to realne, że przez podpięcie danej kamery w inny port niż podczas konfiguracji mogło to spowodować.
  • #10 21572480
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Czy wtyczki są dobre?
    Ja kiedyś trafiłem na paczkę wtyków RJ, które były źle wyprodukowane i nie kontaktowały w gniazdach.
  • #11 21572483
    gradek83
    Poziom 43  
    Wszystkie kamery wiszą przewody pozaciskane poprawnie a działa tylko jedna i tak myslałem czy jest to relane że przez podpiecie danej kamery w inny port niz podczas konfiguracji mogło to spowodować.

To nie ma znaczenia.
    Czy na tym kablu co działa ta jedna kamera to jest akurat najkrótszy odcinek kabla ?

Porty od 1234 to porty POE tam wpinasz kamery. Dwa dodatkowe porty UPLINK masz jako zwykłe porty LAN tam wpinacz router albo rejestrator albo łączysz ze sobą kolejny switch.

Schemat połączenia systemu monitoringu z kamerami, switchami PoE, routerem i rejestratorem.

Jak konfigurowałeś te kamery to przypisywałeś im statyczny adres IP tak ?

Wszystkie złączki są zaciśnięte zgodnie z schematem na zdjęciu i przetestowane testerem.

gkwiatkowski napisał:
    Czy wtyczki są dobre?

Niby twierdzi ze testerem sprawdzał.

Ja rozumiem że może nie działać jedna czy tam kilka ale żeby tylko jedna działała a reszta nie ?

Jeśli ta jedna działa na każdym porcie POE to Switch raczej jest ok.

Jeśli działa na najkrótszym z odcinków wtedy możliwe ze kabel dziadowski.

Może zarobił od tyłu źle patrząc na wtyczkę. Jedyny test jaki moze zrobić to zasilić kamerę która niby nie działa z zasilacza i w piąć ją w uplink. Jak zadziała to znaczy że za duży spadek napięcia i albo kable do wymiany.
    Albo źle cos skonfigurował i ma na każdej kamerze to samo IP konflikt IP.
  • #12 21572509
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Ekran monitora wyświetlający podgląd z wielu kamer monitoringu w systemie NVR, widocznych jest 16 okien z obrazem z kamer.
    Kilka kamer Hikvision połączonych przewodami sieciowymi ze switchem Efex na półce.

Dokładnie tak jest wszystko spięte.
    Kamera, która działa, nie jest najkrótszym odcinkiem. Jedna kamera jest w pomieszczeniu ze switchem i jest podpięta 1-metrowym 8-żyłowym patchordem i też nie działa.
    Co do złączek, wydaje mi się, że to nie jest ich wina, ponieważ jak testowałem testerem RJ45, wszystko działało bezproblemowo.
    Switch Hikvision jest połączony ze switchem Efex portami uplink też na przewodzie Hikvision (odcinek około 40 m) i to działa, bo kontrolki na portach świecą się.

Dodano po 3 [minuty]:

Adresy IP są ustawione na statyczne 192.168.1.10–26.
    System nie jest podłączony do sieci, dlatego raczej wykluczam konflikt IP.
  • #13 21572510
    gradek83
    Poziom 43  
    Kamery mają każda inne IP STATYCZNIE przypisane ręcznie na stałe tak ?
    A rejestrator jakie ma IP też statyczne czy przydziela mu serwer DHCP z routera ?
    Może spróbuj wywalić wszystkie ustawienia kamery które dodałeś do rejestratora i niech je na nowo wyszuka.
    Na zdjęciu widać ze porty w switchu się świecą jak podłączyłeś nie na krótko tylko tak jak już ma być też się świecą ?
    Jak masz statyczne adresy IP kamer to PING na nie powinien przechodzić i powinny być widoczne w SADPTool

Dodano po 1 [minuty]:

Adresy ip są ustawione na statyczne 192.168.1.10-26
    System nie jest podłączony do sieci dlatego raczej wykluczam konflikt ip

A rejestrator jakie ma IP ?
    Te IP są w tej samej puli co ma ROUTER ? Czy jedynie rejestrator będzie miał dostęp do Internetu od routera?
    Jaki model rejestratora masz ?
  • #14 21572521
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Spróbuję zresetować wszystkie kamery oraz rejestrator,
    ponieważ próbowałem podczytać parę kamer na tych samych patchordach co podczas konfiguracji i żadna nie działała. Dlatego myślałem, że po prostu to kwestia tego, że podpinam kamery pod inne numery portów w switchu niż podczas konfiguracji, ale jeśli mówicie, że to nie od tego, to już nie mam pomysłu.

Kamery 192.168.1.10-26
    Rejestrator 192.168.1.5
    System nie jest podłączony do żadnych innych urządzeń,
    jest tylko rejestrator, dwa switche oraz 16 kamer.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21572521
    Tak, kamery i rejestrator mają IP statyczne.

Dodano po 19 [minuty]:

Patrzyłem jescze na switcha i byla na kartonie taka naklejka
    Etykieta na kartonie switcha sieciowego Eflex z informacjami o modelu, wersji i specyfikacji PoE.
    [img-0]
    A dokładniej chodzi o PoE assignment 1,2 plus 3,6 minus zawsze wydawało mi się ze poe idzie po żyłach 4,5 7,8 ale chyba jesli miało by to znaczenie to kamery nieuruchomiły by się nawet przy konfiguracji podpiete patchcordami
  • #15 21572567
    gradek83
    Poziom 43  
    A dokładniej chodzi o PoE assignment 1,2 plus 3,6 minus zawsze wydawało mi się ze poe idzie po żyłach 4,5 7,8 ale chyba jesli miało by to znaczenie to kamery nieuruchomiły by się nawet przy konfiguracji podpiete patchcordami

Ale zasilałeś je zasilaczem czy z portu POE w switchu ?

Parametr PoE Assignment: 1/2(+), 3/6(–) oznacza, które przewody w skrętce Ethernet (kabel RJ45) są używane do przesyłania zasilania (PoE) w danym switchu.

Szczegóły techniczne:
    1/2(+) – piny 1 i 2 w złączu RJ45 przenoszą biegun dodatni zasilania (plus).

3/6(–) – piny 3 i 6 przenoszą biegun ujemny zasilania (minus).

W praktyce:
    Odnosi się to do tzw. PoE Mode A (standard IEEE 802.3af/at), w którym zasilanie i dane są przesyłane tymi samymi parami przewodów — dotyczy to najczęściej kabli UTP kategorii 5/5e.

W skrócie:

1/2 i 3/6 to pary wykorzystywane również do transmisji danych w Fast Ethernet (100 Mbps).

Switch używa tych samych przewodów do przesyłania zasilania i danych — to typowe dla tańszych przełączników PoE (jak ten model).

Kamery masz IEEE 802.3af więc ten switch powinien się z nimi dogadać. Jesteś wstanie zrobić zdjęcie z tej skrętki jakie ma oznaczenia ? Masz gdzieś moze skrętkę dłuższy kawałek z kategorii 6 lub wyżej aby ją zarobić i na niej sprawdzić działanie kamery.

Diody w switchu się palą zazwyczaj jest dioda zasilania i link jeśli obie działają to kamery powinny działać.
  • #16 21572573
    antonimazurkiewicz08
    Poziom 2  
    Jutro sprawdzę na patchcordzie Cat6, aczkolwiek myślę, że to nie jest tego wina, bo jak konfigurowałem kamery to na patchcordach zaciskanych samemu, na tych samych przewodach, co są ułożone, i wszystko działało. Wydaje mi się, że padły kamery, bo próbowałem dzisiaj podłączyć switcha PoE Dahua i też żadne nie działały.
  • #17 21572619
    gradek83
    Poziom 43  
    wydaje mi się ze padly kamery bo probowalem dzisaj podlaczyc switcha poe dahua i tez zadne nie działaly

Jak masz zwykły zasilacz 12V to podepnij go pod kamerę skrętką do switcha i sprawdzisz czy działa.
  • #18 21572731
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Moim zdaniem coś masz nie tak z kablami, spróbuj jeszcze raz zarobić wtyczki.
    Switche Poe są czasami bardzo kapryśne i wrażliwe na jakość połączeń, zdarza się, że dostanie się lekka wilgoć do wtyczki i POE nie startuje, ale jak się kamerze poda na sztywno zasilanie to działa. W związku z tym spróbuj jeszcze tak jak pisał kolega wcześniej podać 12V bezpośrednio do kamery z jakiegoś zasilacza albo akumulatora.
    Jest jeszcze jedna opcja, mianowicie zastosowanie POE pasywnego. tzn. można kupić taki switch, który podaje napięcie na sztywno, 8 portowy kosztuje ok. 150 zł plus zasilacz trzeba kupić osobno ok. 50V za kilkadziesiąt zł, albo na próbę injector/zasilacz POE dla jednej kamery za 30-50zł. Ostatnio coraz częściej skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, bo po kilku latach we wtyczkach zewnętrznych kamer potrafią się robić jakieś problemy, a jak się poda zasilanie na sztywno, to mimo problemów wtyczkowych kamery działają. Trzeba jeszcze zwracać uwagę, żeby gniazdo kabla idącego od kamery było skierowane do dołu, bo wtedy nie dostaje się do niego wilgoć, a jak się da zarabianą wtyczką do góry, to mimo teoretycznie szczelnego złącza woda i tak się tam potrafi dostać. Odnośnie długości kabla to na miedzianych przewodach piątej kategorii kamery idą spokojnie ponad 100 m, a switche mają często tryb extend, który zwalnia na 10 Mbit i podobno pozwala na zastosowanie kabla 250 m, ale nigdy czegoś takiego nie próbowałem i nie mam zamiaru.
  • #19 21573043
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Jutro sprawdzę na patchcordzie Cat6, aczkolwiek myślę, że to nie jest tego wina, bo jak konfigurowałem kamery to na patchcordach zaciskanych samemu, na tych samych przewodach, co są ułożone, i wszystko działało. Wydaje mi się, że padły kamery, bo próbowałem dzisiaj podłączyć switcha PoE Dahua i też żadne nie działały.

Pokaż wyraźne zdjęcia zarobionych wtyczek z każdej strony.
  • #20 21573139
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2536
    Zasilanie PoE powinno działać nawet jeśli użyje się kabla skrosowanego na parach danych i/lub na parach zapasowych (dwa standardy af i at). Zasilacz w kamerze ma mostki Graetza dla obu standardów.
    Jedynie switch PoE może nie dać zasilania.

Pozostaje zdemontować parę kamer i posprawdzać na patchcordach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu monitoringu z 16 kamerami Hikvision IPC-T241H-C podłączonymi do dwóch switchy PoE: 16-portowego EI-H1016PLS Eiflex oraz 6-portowego Hikvision (4 porty PoE). Kamery działały poprawnie podczas konfiguracji na krótkich patchcordach, jednak po montażu i podłączeniu na docelowych kablach (Cat5 Hikvision, do 40 m) żaden switch nie wykrywa kamer ani nie zasila ich PoE, poza jedną kamerą działającą na różnych portach switcha 16-portowego. Przewody są poprawnie zarobione w standardzie EIA/TIA 568B i przetestowane testerem, a zasilanie PoE jest realizowane zgodnie z trybem 1/2(+) i 3/6(-) (PoE Mode A). Switche nie są zarządzalne, a kamery i rejestrator mają statyczne adresy IP w tej samej podsieci. Próby zmiany trybów pracy switchy (extended/standard) nie przyniosły efektu. Podejrzewa się uszkodzenie kamer lub problemy z kablami, gdyż podłączenie kamer do switcha PoE Dahua również nie działa. Zalecane jest testowanie kamer z zasilaniem 12V bezpośrednio, ponowne zarobienie wtyczek, sprawdzenie jakości kabli oraz ewentualne użycie PoE pasywnego lub injectorów PoE. Problemy mogą wynikać z jakości kabli, uszkodzeń przewodów, złych wtyczek lub spadków napięcia na dłuższych odcinkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA