logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór czujnika ruchu do lampy LED przy instalacji PV w ogrodzie - porady?

squnsc 23 Wrz 2024 09:44 300 3
REKLAMA
  • #1 21236125
    squnsc
    Poziom 2  
    Chciałbym podłączyć lampę LED przy instalacji PV na ogrodzie, tak aby czujnik ją uruchomił w razie wykrycia intruza, lecz nie miałem pojęcia, że jest ich tyle rodzajów, a każdy z nich ma wady i zalety. Po przeczytaniu kilku stron mam mętlik, przez co nie wiem, który czujnik wybrać. Czy ma ktoś doświadczenie z takimi czujnikami, żeby to dobrze funkcjonowało, nie reagowało na byle jaki ruch i działało w temperaturach panujących w różnych porach roku? Proszę, napisz pomocny doświadczonym i życzliwym forumowiczom. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 21236143
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Weź jakikolwiek reflektor LED z czujnikiem ruchu i czujnikiem światła (zmierzchu), będzie ok. Najlepiej z regulacją czułości żeby co chwila nie świeciło bo koty będą chodzić.
  • REKLAMA
  • #3 21236265
    squnsc
    Poziom 2  
    >>21236143
    Tylko to już mam 2 lampy Led każda 12000 lum i chciałbym je wykorzystać
  • #4 21260922
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 541
    Jeśli szukasz porządnego, solidnego czujnika ruchu/obecności to wybrałbym STEINEL'a. Wybór konkretnego modelu będzie zależał od Twoich preferencji. Z technicznego punktu widzenia upewnij się tylko, że wybrany przez Ciebie czujnik ruchu będzie wyposażony w funkcję ZPA (Zero Phase Angle Activation) czyli włączanie jego wyjścia przy (blisko) zerowej wartości kąta fazowego. Dzięki niej wartość prądu rozruchu tych dwóch lamp LED będzie znacznie mniejsza i nie wpłynie negatywnie na trwałość tego czujnika ('sklejanie się' styków przekaźnika).
REKLAMA