logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pilarka Tarczowa Dexter IC1300CS - głośne piszczenie podczas pracy, co sprawdzić?

GretaTunberg 27 Wrz 2024 21:59 585 3
REKLAMA
  • #1 21241930
    GretaTunberg
    Poziom 3  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich,

Mam problem z pilarką tarczową Dexter IC1300CS tj. na zdjęciu poniżej.
    Pilarka tarczowa Dexter IC1300CS z przewodem zasilającym na białym tle.

Pilarkę mam już od jakichś 3-4 lat. Była ona zakupiona w Leroy Merlin. Jakiś tydzień temu podczas cięcia deski, pilarka w połowie długości deski zaczęła głośno piszczeć dlatego ją zgasiłem. Przy każdej kolejnej próbie jej uruchomienia bardzo głośno piszczała (jakby tarcza o coś ocierała lub gdzieś w środku tarł się jakiś metal).

Zatem rozkręciłem całą pilarkę żeby zorientować się jak wyglądają poszczególne części.
    Gdy wyjąłem koło zębate razem z wrzecionem (wałkiem) i uruchomiłem piłę (tj. sam silnik) - wszystko pracowało bez problemu - wirnik kręcił się normalnie - nie było słychać żadnych podejrzanych odgłosów.

Pomyślałem że wina może być w kole zębatym, wrzecionie bądź łożysku wrzeciona (może jakieś bicie na wale bądź wyrobione zęby koła zębatego) dlatego chciałem kupić te 3 części nowe, wymienić je i miałem nadzieję że wszystko będzie pracowało jak powinno.
    Jednakże jak się okazało Dexter jest marką własną sklepu Leroy i po kontakcie ze sklepem okazało się, że jest to już stary model piły i nie mają oni już takich części.

Postanowiłem zatem, że włożę z powrotem na swoje miejsce koło zębate i wrzeciono i spróbuję uruchomić piłę.
    Wyczyściłem więc cały stary smar, nasmarowałem wszystko nowym smarem, osadziłem koło zębate z całym wrzecionem na swoim miejscu, zamknąłem mechanizm kołnierzem mocującym i dokręciłem śrubami i uruchomiłem na próbę. Niestety, podczas uruchamiania piły słychać pisk, gdy piła kręci się z pełną mocą wtedy jest względnie normalnie, a gdy odpuści się już przycisk pracy piły - słychać jakieś mocne tarcie spod kołnierza (czyli tam gdzie jest zębatka) a piła zatrzymuje się prawie natychmiastowo.
    Potem założyłem jeszcze tarczę na piłę żeby sprawdzić jak to będzie pracować - piła uruchamiała się lecz mechanizm pracował bardzo głośno a sama tarcza kręciła się słabo a na dodatek trochę ją znosiło na boki - jakby miała bicie.

Poniżej zamieszczam zdjęcie wyjętego mechanizmu - koła zębatego z wrzecionem.
    Zdjęcie mechanizmu koła zębatego z wrzecionem pilarki Dexter na drewnianej powierzchni.

Jaki element/elementy mogły się uszkodzić, co mogło się wyrobić, że piła zaczęła tak piszczeć?
    Dlaczego po ponownym złożeniu piły podczas jej zatrzymywania słychać mocne tarcie?
    Czy można jeszcze w jakiś sposób przywrócić tę piłę do prawidłowej pracy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21241953
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Przyjrzyj się tym zębatom. Widać że są mocno nadwyrężone zęby.
    Niestety to jest chiński chłam i tak to działa.
    Jeżeli się uprzesz to kupisz te części (na allegro bądź chińskich stronach) po wykonaniu odpowiednich pomiarów. Ale czy warto? Dodam tylko, że wirnik ma tak samo zużyte zęby, więc i on jest do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21243563
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - proponuję wymienić łożyska na osi wirnika oraz łożysko wrzeciona następnie złożyć i sprawdzić.
    Możliwe że któreś z tych łożysk jest felerne .
  • #4 21274686
    GretaTunberg
    Poziom 3  
    Ocena: 17
    Dziękuję za podpowiedzi panowie.
    Kupiłem nowy sprzęt.
    Zamykam
REKLAMA