logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KVM2161K - Uszkodzony zasilacz po wymianie IC601 STR54041, T609, R615

kysu 14 Kwi 2003 12:54 3845 15
REKLAMA
  • #1 187034
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    w w/w TV mam uszkodzony zasilacz po wymianie IC601 STR54041 , T609, R615 zasilacz dzialal bylo wszystko OK po kilkunastu minutach maly wybuch i znowu wszystkie te elementy sa martwe. sprawdzilem wszystkie elementy po stronie pierwotnej ...brak zastrzezen moze ktos tez mial podobne uszkodzenie ?? ...juz mi zaczyna brakowac nowych STR-ow :)
  • REKLAMA
  • #2 187045
    abrat
    Poziom 12  
    Niestety sporo STR'ow to buble. Sprobuj poszukac oryginalow (ja kiedys kupilem w www.huma.com.pl).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 187055
    kysu
    Poziom 20  
    moze i buble ale po kilkunastu minutach koniec zycia ?? :) chyba by te fabryke co je produkuje ktos do nieba wyslal jak by sie tak trzymali parametrow katalogowych... :) ...dzieki za rade, ale czy ktos te bublowatosc STR-ow moze jeszcze potwierdzic ??

...jeszcze dodam ze pomiar Uwy ktory udalo mi sie zrobic przed jego kolejnym zgonem wynosilo 127V zamiast 115V ... a zadnych elementow regulacyjnych w tym zasilaczu nie ma.
  • #4 187312
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Niestety buble, buble.
  • REKLAMA
  • #6 187575
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Niestety tez moge to potwierdzic ze wiele nowych STRow bardzo czesto pada. Czasel lepiej zalozyc wylutke i powiadomic klienta.
  • REKLAMA
  • #8 189093
    kysu
    Poziom 20  
    No coz szanowne forum moje problemy nie skonczyly sie ale jestem teraz w dosyc patowej sytuacji.... a mianowicie ... w sklepie w ktorym dokonywalem zakupu STR54041 nareszcie zabraklo ich pewnie sam wszystkie wykupilem :) wiec udalem sie do innego sklepu kupilem ...zaplacilem nie 11 a 16 PLN , pani sprzedawczyni powiedziala ze jest drogi ale oryginalny !! bo sama wie ze gdzies na Litwie ktos produkuje podroby STR-ow ?? , wiec jeszcze raz posprawdzalem KAZDY element zasilacza wlaczylem zasilanie no i na wyjsciu mam 130V radiator zaczyna nagrzewac sie jak wsciekly wiec szybko OFF (STR54041 podobno mial dac na wyjsciu 115V ! ) no zaczalem analize schematu znalazlem pewne rozbieznosci w stosunku do mojego TV a mianowicie na schemacie jest rezystor R610 220k a w moim TV nie ma go ?? poza tym w TV jest wlutowany R607 12k i jego z kolei nie ma na schemacie ! , wiec wylutowalem to czego nie ma na schemacie a wlutowalem to czego nie ma w TV ....wlaczam zasilanie na wyjsciu zasilacza mam w koncu upragnione 115 V :) !! ...no i radiator jest cieply a nie goracy :) ......tylko ze na ekranie obraz zrobil sie waski ...no to do dziela rozszezam w prawie koncowym polozeniu potencjometra szerokosc byla by do przyjecia ale okazuje sie ze musialbym jeszcze przesunac ekran w prawo ...nic z tego w tym modelu zrezygnowano (sa wylutowane) elementy odpowiedzialne za reg. przes. H :( .
    Wiec w chwili obecnej mysle ze to nie "podrobki" sa na rynku a firma sony bimba sobie z danych katalogowych stosowanych elementow wykorzystujac tego STR54041 (zamowionego pewnie dla siebie z innymi parametrami niz wynika to z danych producenta ! )do wypracowywania napiec wyj. wyzszych niz on zostal zaprojektowany no i wlozenie kolejnego STR-a konczy sie po chwili bialym dymem :(
    Teraz nie wiem co robic dalej ?? wlutowac elementy korekcji H czy modyfikowac zasilacz by na wyj. uzyskac 130 V ??
  • #9 189383
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Ustawić te 115V jak na schemacie a obejrześ kondensatory styrofleksowe w kolektorze tranzystora H i szeregowe z cewkami,
    najczęściej jak tam siedzą kostki plastikowe to one są przyczyna całego zamieszania.
  • #10 189742
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    To jest chassis BE2A
    Wyglada na to ze jednak te 130V powinno tam byc.
    Oczywiscie mozna zrobic jak napisal Dwaserwis i pokorygowac obraz na ekranie tak ze sie przesunie w odpowiednie miejsce.
    U mnie na pierwszym schemacie BE2A jest zasilanie +120V a na innym +115V.
  • #11 189962
    kysu
    Poziom 20  
    Zabieram sie do zmuszenia zasilacza by na wyj. bylo 130V dlatego ze poza problemami z odchylaniem H nie moge ustawic liniowosci V :( ...wiec wyglada na to ze to 130V musi byc na wyj. zasilacza...
  • #12 190016
    DWAserwis
    Poziom 29  
    130 v chyba niemusi być na wyjściu zasilacza, W KVM2161U jest 115V ale schemat mam ledwo czytelnyjesli chodzi o elementy , a chyba niczym się nieróżni od KVM2151K a tam pisze że ma być 120V

Z szerokością obrazu związane są wszystkie kondensatory koło Q802 i Q802, styrofleksowe i elektrolity.
    Przesówanie na boki to RV504 koło IC502
    Jezeli będa ciązyć elektrolity na wyjściu trafa WN lub w okolicy pionu efekt będzie podobny i będzie problem z liniowościa, szczególnie C507

Załanczam fragment schematu KVM2151K
    Załączniki:
    • kvm2151.zip (1.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 190045
    kysu
    Poziom 20  
    wstawilem diode zenera miedzy wypr.1 STR-a a (C618 D607 D610) ,wywalilem rezystor R607 12k (ten ktorego nie bylo na schemacie) wstawilem R610 220k (ten ktorego nie bylo w TV ) ...w efekcie czego uzyskalem Uwyj=129V , cieply radiator (nie garacy jak bylo na poczatku !!! ), odchylanie H i V wrocily do normy ...po prostu wszystko dziala :D :D :D
    reasumujac to nie bublowate STR-y ktore sa na rynku a bublowate STR-y ktore byly zastosowane w tym TV byly przyczyna kolejnych wybuchow STR-ow ktore kupowalem a nastepnie montowalem w tym zasilaczu ! !
    ! ...TV jest od mojego znajomego wiec jak padnie za jakis czas napewno sie o tym dowiem ... no i napisze o tym na forum :)
  • #14 190064
    DWAserwis
    Poziom 29  
    HEH :)
    Na schemacie jaki zamiesciłem jest tak jak było u ciebie czyli z rezystorem 12kΩ
    Sony były montowane w różnych krajach i scalaki były różnych producentów i zależnie od tego, były różne elementy zewnętrzne,
    o czym pisałem w jakimś poście i zamieściłem kilka wersji tego samego TV w różnym wykonaniu STR
  • #15 190077
    kysu
    Poziom 20  
    ...wiec wszystkie STR54041 zarowno ten oryginalny jak i te ktore montowalem byly firmy SANKEN roznily sie tylko (to zrozumiale) data produkcji (wg oznaczen stosowanych przez sankena) wszystkie mialy wytloczone logo "SK"

....minelo kilka dni TV dziala bez zastrzezen...
    dla tych ktorzy spotkaja sie z podobnym uszkodzeniem w takim samym TV (ew.podobnym) dodam ze dioda zenera ktora wmontowalem to C4V7 skierowana katoda do wyprowadzenia 1 STR-a
    ...no i nawet jesli udalo mi sie kupic kolejnego "bubla" STR to stwierdzam ze w zmodyfikowanym przeze mnie ukladzie ten bubel poprostu dziala :D ...
  • #16 217726
    picad
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    W moim sony nie wlutowano R607 ani R610(R616).
    Po wstawieniu R610 dopiero przy wartości 100k otrzymalem 116V, mimo to STR firmy SANKEN grzeje sie jak żelazko.
    jak uda mi sie kupić i podłaczyć inny to dam znać o wynikach.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KVM2161K występował problem zasilacza po wymianie układu scalonego IC601 STR54041 oraz elementów T609 i R615, które po kilkunastu minutach pracy ulegały uszkodzeniu. Przyczyną były wadliwe, tzw. "buble" układy STR54041, często produkowane jako podróbki, co potwierdzili uczestnicy dyskusji. Po zakupie oryginalnych układów SANKEN z logo "SK" i modyfikacji układu zasilacza (wstawienie rezystora R610 220k zamiast R607 12k, którego nie było na schemacie, oraz dodanie diody zenera C4V7 między wyprowadzeniem 1 STR a układem wyjściowym) udało się ustabilizować napięcie wyjściowe zasilacza na poziomie około 129-130V, co przywróciło prawidłową pracę odchylania poziomego i pionowego oraz liniowość obrazu. Wartość napięcia wyjściowego różni się w zależności od wersji chassis (BE2A) i schematu, gdzie spotykane są wartości od 115V do 130V. Dodatkowo wskazano na konieczność kontroli kondensatorów styrofleksowych i elektrolitycznych w obwodach kolektora tranzystora H oraz elementów regulacji obrazu (np. RV504, C507). Podsumowując, problemem były wadliwe układy STR54041 oraz różnice w elementach zewnętrznych w zależności od wersji telewizora, a zastosowanie oryginalnych części i odpowiednich modyfikacji układu zasilacza pozwoliło na stabilną pracę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA