logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować dysk 80GB w DOS 6.22 i Windows 98SE? Widzi tylko 2GB!

john_t 09 Gru 2005 21:49 3593 20
REKLAMA
  • #1 2069513
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jak sformatować duży (80Gb) dysk? Spod dosu DOS 6.22 widzi tylko 2Gb! Po zainstalowaniu Win98se pozostaje 2Gb a fizycznie powinno być 80Gb jak to zrobić???
  • REKLAMA
  • #3 2069575
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Używałeś fdisku może spod win98?
  • REKLAMA
  • #5 2079008
    john_t
    Poziom 29  
    Tak Bios rozpoznaje dysk prawidłowo zarówno pod względem typu jak i wielkości. Dziś powalczę z dyskietką od Cichego.
  • #6 2079015
    betonn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Użyj instalatora XP. Sformatujesz dysk, podzielisz na partycje. Tylko w odpowiednim momencie przerwij proces bo zainstalujesz XP.
  • #7 2079021
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Użyj płyty instalacyjnej z dowolnego linuxa - zrobisz to 50 razy szybciej niz XP'kiem. Cichy jest wielki
  • REKLAMA
  • #8 2080954
    john_t
    Poziom 29  
    Walczę z tym kompem i dalej PORAŻKA!!!
    Użyłem dyskietki Cichego. Dysk sformatowany w systemie FAT32, cluster 64kb i widzi cały dysk. Żadnych badsektorów czyli niby OK. Ustawiona jedna partycja C: 80Gb jako podstawowa DOS. Włączam VC (Volkow Commander) wybieram CD z dyskiem instalacyjnym WinXP i zwiocha!!!
    Próbuję z samego dosu czyli DIR i nie pojawiają się nazwy plików tylko wolne pola i wielkości jakby ukrytych plików. Wkurzyłem się. Włożyłem dysk startowy od Win98 zmieniam ścieżkę na CD i daję DIR. Pojawia się wszystko jak trzeba. Wstukuję SETUP.exe i otrzymuję info że nie można tego wykonać w DOS (toż to jakieś chore!!! nie pierwszy komp robię i pierwszy raz coś takiego aby nie wykonał w dosie dosowego polecenia). Dobra z powrotem dysk Cichego i sprawdzam BIOS na hasła i nic, nie ma żadnych haseł, partycja C: aktywna ... na dziś nie mam już pomysłów ...
  • #9 2081011
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Wcale się nie dziwię.
    Przy FAT32 maksymalny rozmiar partycji określany jest na 32 GB !
    Znam przypadki kiedy większy rozmiar partycji działa pod FAT32 ale to przypadki ...
    Przy Twoim dysku podzieliłbym partycje tak:
    C: 8 GB (FAT32 albo NTFS) przy FAT32 partycja będzie dostępna pod dos-em
    D: 16 GB (FAT32 lub NTFS)
    E: 16 GB (FAT32 lub NTFS)
    F: pozostałość tylko NTFS
    Szczegóły do uzgodnienia.
  • #10 2081189
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    paweliw - to co opowiadasz o maksymalnym rozmiarze partycji FAT32 to bajki. Maksymalny rozmiar fat32 to cos kolo 2 terabajtow.
    Ograniczenie (celowe i sztuczne) FAT32 do 32GB to pomysl microsoftu w windowsie XP.
  • REKLAMA
  • #11 2081271
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Platon napisał:
    paweliw - to co opowiadasz o maksymalnym rozmiarze partycji FAT32 to bajki. Maksymalny rozmiar fat32 to cos kolo 2 terabajtow.
    Ograniczenie (celowe i sztuczne) FAT32 do 32GB to pomysl microsoftu w windowsie XP.

może i bajki, tylko z praktycznego punktu widzenia (klaster ponad 32 kB) zupełnie niepraktyczne. Ktoś kto potrzebuje większej partycji (dla obrazu DVD itp.) na FAT32 będzie miał problem (obsługa do 4 GB pojedyńczego pliku). I zawsze wtedy potrzeba NTFS ...
    Pokaż mi kogoś kto ma partycję większą niż 32 GB w FAT32 - to totalna pomyłka !!!
  • #12 2081507
    BRASS
    Poziom 15  
    Proponuję odpalić na kompie RescueCd. To specjalna wersja linuxa z zestawem najczęstszych narzędzi. Jak kolega nie ma to moze być jaki kolwiek bootowlny (nie instalujący sie linux)
  • #13 2081543
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: Paweliw
    Mogę Ci jednego takiego pokazać :lol: :lol: :lol:
    Mam dwie dwusetki: pierwszy podzielony po chamsku na pół a drugi trochę mniej równo bo F: (150GB z NTFS) mam właśnie do obróbki filmów :) Może to i rozrzutne ale za to bezproblemowe a przy tych pojemnościach "drobne straty" (5-6GB) są akceptowalne.
    Na C: mam Win2000 a na D: mam zainstalowany 98SE. Oba instalowane spod DOS z 98SE po wcześniejszym przekopiowaniu instalacji na dysk - jest szybciej i wykluczone są ewentualne uszkodzenia płyty CD.
    Pisałem o tym parokrotnie że podział i formatowanie robię zawsze "po Bożemu" za pomocą zwykłego fdiska (z poprawką) i zwykłego formatu z Win98SE. Oczywiście poza przeformatowaniem na NTFS, które zrobiłem już z Win2000. Nie uwierzę więc mówiącym o konieczności robienia wywijasów, używania różnych Magiców czy innego szajsu, bo to najzwyczajniej jest do zrobienia narzędziami dostępnymi w Win98 czy ME.
    :arrow: john_t
    Powinieneś wiedzieć że instalatora WinXP/2000/NT spod DOS nie uruchamia się poleceniem "setup.exe" ale poleceniem "winnt.exe" który to plik znajdziesz w katalogu \i386\. Stąd Twój problem. I nie jest to "chore" bo istnieje od czasów Windows NT a "setup.exe" jest używany do instalacji pod Win9x - po to żebyś na starcie miał możliwość wyboru systemu. Przy instalacji spod DOS uruchom wcześniej smartdrv bo będzie Ci się wlokła strasznie długo.
    Załączniki:
    • Jak sformatować dysk 80GB w DOS 6.22 i Windows 98SE? Widzi tylko 2GB! iviewcapture_date_14_12_2005_time_00_40_16.jpg (36.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sformatować dysk 80GB w DOS 6.22 i Windows 98SE? Widzi tylko 2GB! iviewcapture_date_14_12_2005_time_00_31_49.jpg (59.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sformatować dysk 80GB w DOS 6.22 i Windows 98SE? Widzi tylko 2GB! iviewcapture_date_14_12_2005_time_00_13_28.jpg (41.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2081758
    john_t
    Poziom 29  
    Jestem w pracy i czytam (rano) Wasze posty, więc teraz mogę tylko pogadać a zajęcia praktyczne po południu. Przypomniałem sobie takie zjawisko. Poprzednio gdy instalowałem Win98SE instalator również nie uruchomił się z polecenia SETUP.exe tylko z SETUPCOR.exe ??? Co do partycji (ten komp ma być dla dzieciaków do gier) to chyba trzeba iść na kompromis. Maksymalnie duża systemowa partycja ale dostępna dla dosu czyli FAT32 i 32Gb pozostałość 2-ga na NTFS.
  • #15 2081805
    Robert B
    Poziom 43  
    Setup i setupcor to są w instalatorze 98SE polecenia DOSowe, więc jeżeli nie mogłeś uruchomić setupu a jedynie setupcor to musisz mieć coś nie tak ze sprzętem gdyż to drugie polecenie mniej rygorystycznie go sprawdza. Co do "widzialności" 100 czy 200 gigowej partycji, przez DOS z 98SE, to mogę powiedzieć że często korzystam z DOSa u siebie i nie zauważyłem aby miał problemy z zobaczeniem czegoś na moich dyskach :)
    DOSowy scandisk również nie ma z tym żadnych problemów.
  • #16 2081863
    john_t
    Poziom 29  
    Win98SE mogę zainstalować z SETUPCOR z tym nie ma problemu tylko że wtedy partycja podstawowa to tylko 1,9Gb. Instalator WinXP nie ma niestety SETUPCOR. Chyba trzeba się skoncentrować na niewykonywaniu tych dos'owych poleceń !? Dane komputera:
    Procek: Pentium IV 1,8GHz; Mother board: ASUS P4PE-X ACPI BIOS Revision 1004; HD: ST 380011A Barracuda 80Gb.
  • #17 2084438
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Pachnie mi tu problemem sprzętowym:
    Albo HD, albo płyta główna - spróbój pokombinować "u sąsiada": dysk z inna płytą, płyta z innym dyskiem itd.
  • #18 2084647
    Robert B
    Poziom 43  
    john_t napisał:
    Win98SE mogę zainstalować z SETUPCOR z tym nie ma problemu tylko że wtedy partycja podstawowa to tylko 1,9Gb ...

Od kiedy??? Bo ja inatalowałem na 100GB o czym dopiero co pisałem.
    Napisz dokładnie i po kolei (nawet w punktach) jak się zabierasz do tej instalacji źe wychodzą Ci takie herezje.
    Sprawdzałeś pamięć - czym i jak?
  • #19 2084662
    mayfair
    Poziom 11  
    chodzi o to ze w starszych komputerach (uzywajac dos-a to pewnie to nie za nowy model) bios max pojemnosc dysku rozpoznawal do 40GB (ale nie jestem pewny). dlatego nie rozpoznaje dysku z taka pojemnoscia jaka masz. i nie chodzi o ver windy.
    a jezeli chodzi o setupcor to polecenie w 98 bylo uzuwane jest jezeli masz "rzecha" i na poleceniu setap instalator sie wysypywal
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
    (TJT) :D
  • #20 2084758
    john_t
    Poziom 29  
    RAM sprawdzałem "memtest'em" jest OK. HD też sprawdzony na wszystkie sposoby i jest OK.
    Wyniki wczorajszej "walki" są następujące:
    Sformatowałem HD ponownie i założyłem 1-dną partycję za pomocą "pqmagic". Czyli FAT32 i 32K cluster's, pqmagic widzi całego (80Gb) twardego. Próba instalacji WinXP i porażka. Postanowiłem innaczej. Ale pamiętajmy że można zainstalować Win98SE z polecenia SETUPCOR.exe no i tak zrobiłem. Włożyłem dysk startowy Win98 i z polecenia FDISC sprawdzam stan HD i partycji. W tym momencie widać tylko 10Gb twardego jako dysk C: (ale nie przejmuję się tym). Ustawiłem aktywność partycji. Zainstalowałem Win98SE bez problemów. Już w Windowsie sprawdzam HD i jest OK. widzi C: format FAT32 i 80Gb (no dokładnie to 75 i cośtam). Dla porządku sprawdzam dysk na błędy i ich nie ma. Z tego poziomu zainstalowałem WinXP też bez problemów. Na razie jest OK pracuje stabilnie. Ciekawe jak długo ponieważ komp ulega "destrukcji" co pewien czas (co parę dni tygodni). A uszkodzenie zwykle polega na tym że nie załaduje Win'sa. (czarny ekran i monitor wyłącza się), tak jakby nie przechodził autotestu POST. Rozmawiałem z informatykiem, mówi że są tylko 2 możliwości albo HD albo bios.
  • #21 2086940
    Robert B
    Poziom 43  
    Albo prozaicznie naderwany drucik w taśmie... :)
    Co do fdiska z 98SE to jest w Microsofcie jego poprawiona wersja - Fdisk fix 263044POL8. Zaznaczyłem to w swoim poście :)

Dodane 28-12-2005
    Właśnie wczoraj zakupiłem nowy dysk Seagate 250GB, który również podzieliłem tymże fdiskiem i sformatowałem narzędziami z dyskietki startowej Win98SE.
    :) DOS jest wielki! :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy formatowania dużego dysku twardego o pojemności 80 GB w środowisku DOS 6.22 i Windows 98SE, gdzie system widzi jedynie 2 GB. Dysk jest prawidłowo rozpoznawany przez BIOS, jednak DOS i instalator Windows 98SE mają ograniczenia w obsłudze dużych partycji. Użytkownik próbował formatować dysk za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic z dyskietki startowej Cichego oraz standardowego FDISK z Windows 98SE, uzyskując widoczność całego dysku w FAT32 z klastrami 64 KB. Jednak instalator Windows XP nie uruchamiał się spod DOS, a polecenie SETUP.exe nie działało, natomiast SETUPCOR.exe z Windows 98SE działało, lecz ograniczało partycję do około 2 GB. Dyskusja wskazuje, że DOS i Windows 98SE mają ograniczenia w obsłudze dużych partycji, a Microsoft celowo ograniczał maksymalny rozmiar partycji FAT32 do 32 GB w Windows XP. Zalecane jest dzielenie dysku na mniejsze partycje FAT32 (do 32 GB) lub NTFS, aby zapewnić kompatybilność z DOS i Windows 98SE. Proponowano także użycie instalatora Windows XP lub narzędzi Linux bootowalnych (np. RescueCD) do formatowania i partycjonowania. Wskazano na możliwe problemy sprzętowe, choć testy RAM i dysku nie wykazały błędów. Użytkownik ostatecznie sformatował dysk jako jedną partycję FAT32 80 GB, zainstalował Windows 98SE i Windows XP, co działa stabilnie, choć pojawiają się sporadyczne problemy sprzętowe. Podkreślono, że narzędzia DOS z Windows 98SE (FDISK, FORMAT) po odpowiednich poprawkach są wystarczające do obsługi dużych dysków, a problemy mogą wynikać z ograniczeń BIOS-u lub sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA