logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Segate 60GB - po sormacie nie da się zainstalować Win 98SE.

Jaremka 19 Gru 2005 15:59 1014 6
REKLAMA
  • #1 2097902
    Jaremka
    Poziom 14  
    Mam dysk SEGATE BARACUDA 60 Gb - ATA . Podziełem go na trzy partycje FAT . Były formatowane. Po ponownym uruchomieniu komputera (Wyłączeniu). Nie da się zainstalować windowsa 98 SE. Przy skanowaniu dysków czepia się że nie ma partycji FAT na dyskach D i E . C jest OK . A po uruchomienu Fdisk i wyświetleniu infotmacji o dyskach są partycje FAT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2097938
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Czym dzieliłeś dysk ? Sformatuj jeszcze raz partycje D i E.Jak masz instalkę winXP to załóż partycje z instalki po uprzednim oczywiscie usunięciu ich programem którym zakładałeś.
  • REKLAMA
  • #3 2097946
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jak nie ma partycji FAT to jakie tam są partycje, typ.
    uruchom program Ranish Partition Manager i podaj ID jakie on padaje przy partycjach.
    podawaj takze typ i model dysku, najlepiej prawie wszystko co jest na etykiecie dysku.
    mozna także podać log ze SMARTA.
    a dla tych zaawansowanych to mozna podać log z terminala dyskowego Seagate ( Age ).
    zresztą juz komunikaty po Ctrl C oraz Ctrl R z poziomu terminala , odkrywaja całą prawde o moim ( waszych ) dysku.

p.s. dziwi mnie to ze jeszcze nikt nie uruchomił produkcji terminala dyskowego do Seagate, toz to tylko układ DS275, Gold Cap, 3 opory i DB25, 5 diód Shotky i 78L05, cena części 22 + 4 + 0.75 + 3 + 4 + 2, zysk .....
  • REKLAMA
  • #5 2098039
    Jaremka
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Czym dzieliłeś dysk ? Sformatuj jeszcze raz partycje D i E.Jak masz instalkę winXP to załóż partycje z instalki po uprzednim oczywiscie usunięciu ich programem którym zakładałeś.

Tak robiłem nie da się,wyglada na to ze coś nie tak jest z nim.W windowsie XP też są widoczne jako dyski FAT. A skandysk windowsa pokazuje ze nie sa to partycje FAT tylko NTFS. Czy nie będzie to coś z elektroniką dysku jak mi podsunoł kolega .
  • REKLAMA
  • #6 2098123
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    A próbowałes formatowac z poziomu winXP?
    Panel sterowania-narzedzia administracyjne-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami,zobacz co widać i sformatuj z tego poziomu.Jak nie pomoże to wyzeruj dysk MHDD,WDClear lub podobnym.
  • #7 2098479
    Jaremka
    Poziom 14  
    W win XP tworzyłem partycje bo fdisk nie obsługuje dysków takiej pojemności.Ale mnie dziwi w tym jedno że po uruchomieniu ponownym scandisk windowsa 98 nie rozpoznaje prawidłowo partycji.Choć jest FAT32.Win XP rozpoznaje też jako FAT 32. I czy czasem nie będzie później tak ze całkiem mi się sypnie partycja, jak zaistaluje i uda mi się sformatować ten dysk.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 60 GB ATA został podzielony na trzy partycje FAT, które były formatowane. Po ponownym uruchomieniu systemu Windows 98 SE nie można zainstalować systemu, ponieważ scandisk wskazuje brak partycji FAT na dyskach D i E, mimo że Fdisk pokazuje ich obecność. Windows XP rozpoznaje te partycje jako FAT32, lecz scandisk Windows 98 widzi je jako NTFS. Próby ponownego formatowania partycji D i E oraz tworzenia ich w Windows XP nie rozwiązały problemu. Sugerowano użycie narzędzi takich jak Ranish Partition Manager do sprawdzenia typu partycji oraz Hiren's BootCD do diagnostyki. Zalecane jest również formatowanie i zarządzanie partycjami z poziomu Zarządzania dyskami w Windows XP lub wyzerowanie dysku narzędziami MHDD lub WDClear. Istnieje podejrzenie uszkodzenia elektroniki dysku, co może powodować nieprawidłowe rozpoznawanie systemu plików przez Windows 98 SE.
REKLAMA