logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bilansowanie energii w instalacji fotowoltaicznej jednofazowej z licznikiem GAMA 350

Dariusz21 01 Paź 2024 10:13 300 1
  • #1 21245758
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Posiadam instalację fotowoltaiczną jedno fazową. I mam pytanie o bilansowanie energii pobranej i wysłanej w tym samym momencie z innej fazy, bo nie chciałbym więcej obwodów przepinać na jedną fazę zresztą to nie jest za bezpieczne bo w końcu albo coś się upali albo będę wzywał kiedyś energetykę do podmiany zabezpieczenia w ulicy.

Mój licznik GAMA 350 widzę że tego nie rozlicza gdy na jednej fazie pcham prąd do sieci a na innej pobieram energię z sieci (bo słyszałem opinie że komuś się to bilansuje od razu). Czy u mnie może faktycznie rozliczać to 1:1 operator (PGE) w trakcie wystawienia rachunku czy uważacie że to jest raczej fikcja ?? Jak to jest z tym bilansowaniem?
  • #2 21245813
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Bilansowanie dokonuje się w systemie operatora, a nie w liczniku. Nie wiem jak u innych ale w Tauronie w aplikacji eLicznik można sprawdzić dane przed i po zbilansowaniu.
REKLAMA