logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty i brak obrazu po złożeniu komputera - X99, Xeon, BIOS AA, błąd B2

polskipapier39 01 Paź 2024 12:24 642 4
REKLAMA
  • #1 21245948
    polskipapier39
    Poziom 2  
    Witajcie
    Przychodzę do was z niecodziennym problemem, nad którym główkuję od 2 dni... Więc pokrótce. Złożyłem komputer do zastosowań codziennego użytku i gier. Przez 3 dni na testbenchu chodził bez żadnego problemu. Pamięci RAM (dual-rank) (ECC-REG) zostały normalnie wykryte i chodziły stabilnie. Procesor się nie grzał, osiągał max 65/70° w stresie i benchu. Karta graficzna też działała po OC, jak i bez (dodam, że działała normalnie przez ponad 3 lata w jednym kompie i drugie 2 w drugim) (po OC) niedawno zostały zmienione termopady i pasta na rdzeniu.

Problem pojawił się jednak po złożeniu kompa w docelowej obudowie. (Z tymi samymi podzespołami) Podczas słuchania muzyki i kilku otwartych kartach w przeglądarce, co dla tego kompa było wielkim 2% zużyciem procesora. Karta graficzna wysypała artefakty, a dźwięk w słuchawkach zaczął szeleścić. Komp dostał zwiechy po próbie restartu i ponownego uruchomienia, płyta główna pokazywała błąd "B2" - Legacy Option ROM Initialization. Dowiedziałem się, że jest to problem i bolączka chipsetu x99, pomóc może aktualizacja BIOSu, problem w tym, że jest najnowszy. Lub/i zmienienie karty graficznej na taką, która obsługuje PCIe 2.0, a nie 3.0, co jest bez sensu. Próbowałem, ale nic to nie dawało.

Po uruchomieniu kompa wszystkie peryferia świecą RGB, jak i wszystko działa, wyświetlacz na płycie pokazuje "AA" - znaczący, że wszystko jest w normie, a system się uruchomił. No i tak jest, natomiast karta graficzna dalej nie daje obrazu, bądź daje taki, że podświetla lekko monitor w czerń, co sam monitor potwierdza lampką, która mówi o wykrytym sygnale DisplayPorta i poprawnym działaniu.

Ktoś miał taki problem? Wie, jak to rozwiązać? Jakiś znawca serwerów?

Dodano po 3 [minuty]:

Może to pomoże:

MOBO: płyta główna obrandowana pod logiem "qiyida" (huananzhi), CPU-Z wykrywa ją jako huananzhi model 8M-F na chipsecie x99
    CPU: Intel Xeon E5-2630L v3
    RAM: 2x8GB (dual rank) 2999Mhz Samsung REG-ECC
    GPU: R7 250X 2GB Asusa
  • REKLAMA
  • #2 21245966
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Sprawdź na innej karcie bo wygląda, że ta wyzionęła ducha. A jak nie karta to płyta - takie są skutki składania sprzętu na starociach z demobilu.

Te wszystkie chińskie wynalazki to badziewie.

polskipapier39 napisał:
    Jakiś znawca serwerów?

Przecież to nigdy nie stało przy serwerze i nie ma nic z nimi wspólnego.

Sprawdzałeś z jednym modułem pamięci RAM?
  • REKLAMA
  • #3 21245995
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Po pierwsze, zresetuj BIOS do ustawień domyślnych. Jeśli to nie pomoże i komputer nie wstanie, to odłącz mu kompletnie zasilanie od płyty i niech tak postoi z godzinę. Zostaw jeden moduł RAM i sprawdź. Jak nie odżyje to raczej padła grafika. Jeśli odżyje to wejdź do BIOSu i wyłącz wszelkie profile XMP itp. Ustaw parametry pamięci ręcznie, i żadne 2999MHz, tylko nominalne, 1866 lub 2133 powiedzmy. Nie wiem jak wygląda BIOS w tej płycie, ale poszukaj czegoś o synchronizacji rdzeni i wyłącz.
  • REKLAMA
  • #4 21246150
    polskipapier39
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na innej płycie i GPU działa, przy jednym module każdym z osobna działa, w dualu również.
    Wina płyty, pytanie czy da się ją jeszcze uratować.
REKLAMA