logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Q7 4L 3.0 TDI 2008 - nie odpala, brak możliwości podpięcia pod komputer

kinio7777 01 Paź 2024 14:28 855 4
REKLAMA
  • #1 21246103
    kinio7777
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, nie mieszkam w Polsce, a na małej greckiej wyspie, dlatego nie ma tu dostępu do diagnostyki. Moje Audi Q7 4L z 08 3.0 TDI czasem, gdy jechałem do sklepu i wracałem, nie odpalało, ale wystarczyło zaczekać kilkanaście lub kilkadziesiąt minut i problem znikał jak ręką odjął. Ostatnio jednak jeździłem nim ok. 2 h i kiedy wróciłem do domu, tak już został.. kręci, ale tak jakby w ogóle paliwa nie dostawał, mam wrażenie, że nie słyszę pompy po przekręceniu kluczyka. Mechanik stwierdził, że to pewnie akumulator i przyjechał z jakimś power bankiem (1500?), ale również nie odpalił i przestał odbierać telefon :) wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale może macie jakieś sugestie? Dodam jeszcze, że chyba jeden z wtrysków "cykał" od pół roku, o ile dobrze zrozumiałem mechanika.
  • REKLAMA
  • #2 21246158
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    kinio7777 napisał:
    kręci, ale tak jakby w ogóle paliwa nie dostawał

1. zobacz, czy pompa podaje paliwo. Jakie jest ciśnienie paliwa?
    2. Jeżeli tak to wykręć jeden wtryskiwacz i zobacz, czy dozuje paliwo?
  • REKLAMA
  • #3 21246446
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Bez diagnostyki próżno szukać. To może być wszystko od blachostki po coś poważniejszego, poszukaj dobrego garażu obok siebie i powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 21246495
    kinio7777
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Udało mi się znaleźć mechanika, który ma komputer i wykazał dwa błędy, które zwróciły jego uwagę. Crank eye, czyli chyba czujnik wału, oraz immobiliser, chociaż to drugie wydaje mi się mieć mniejsze znaczenie, gdyż odblokowuje stacyjkę, więc może to nie to, chociaż nie mam pewności. Zabral akumulator do naładowania, jutro ma wrócić i dalej będzie próbował, także zobaczymy. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #5 21250432
    kinio7777
    Poziom 10  
    Czujnik wymieniony akumulator naładowany wszystko wróciło do normy zaczął odpalać . Dziękuję wszystkim za pomoc
REKLAMA