logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podświetlić ekran LCD w radiu Philips AZ2048 Expanium diodami LED?

Cornelius 09 Gru 2005 23:01 1431 4
REKLAMA
  • #1 2069767
    Cornelius
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich...

Zakładam nowy temat, bo polecono mi dział z komórkami do rozwiązania mojego problemu. Na czym on polega, chciałm podświetlić sobie ekran LCD w Bombox`ie...
    Posiadam radia Philipsa AZ2048 Expanium i ma on wyświetlacz LCD. Gwarancja już się dawno skończyła więc czas na zmiany... Jest to też podyktowane, brakiem widoczności w nocy ekranu panelu .
    Nie wim za bardzo jak się za to zabrać więc przedlądałem to forum. Znalazłem post, ale tam piszą o odrywaniu tylniej białej (srebnej) warstwy, i minusem jest kiepska widoczność w dzień. :/
    Ja myślałem czy nie da się kilku diód zamontować aby podświetlenie było a`la komórka.

Mój pomysł na rozwiązanie...
    Wyświetlacz LCD ma ekran krystaliczny grubości 2,3 mm i myślę, czy nie można zastosować kilku diod, których strumień świetlny skierować w boki wyświetlacza (w tą 2,3 mm przestrzeń) Nie chcę, by diody były widoczne z zewnątrz
    Czy coś takiego da się zrobić?? Ktoś już prubował?? Prosze o komentarze, rady i instrukcje jak to zrobić...
    Pozdrowienia...
  • REKLAMA
  • #2 2069843
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Podswietlilem kiedys wyswietlacz w telefonie stacjonarnym - zastosowalem wtedy 6 niebieskich diod (wielkosci takiej jak w tel. Nokia 3210). Trzeba bylo nimi oblozyc dookola wyswietlacz (przyklejalem je wtedy pistoletem na klej - a sam klej dawal dodatkowy efekt rozproszenia swiatla). Jedyny problem z tymi diodami to to, ze sa bardzo male i dlatego trudno jest je polutowac w obwod)

powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2071255
    Cornelius
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niebieski :-) dobry pomysł...A czy możesz podać model diód i przybliżoną ich cenę?? polecono mi zastosowanie diód smc (jakoś tak się nazywały). Co ty na to??
    Pozdrowka...
  • REKLAMA
  • #5 2071514
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    smd a nie "smc" - tylko musisz sie przygotowac na troche zmudnej roboty, bo diody w tej wielkosci bardzo trudno sobie polutowac!

a tu masz link na temat wyswietlaczy i ich podswietlenia:

http://mail.jm.pl/karty/Podswietlanie_LCD.pdf
REKLAMA