logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lodówki NoFrost: LG, Samsung, Smeg czy Ikea? Bez kostkarki, do 70 cm szer.

queenoftheclouds 04 Paź 2024 20:58 1077 0
REKLAMA
  • #1 21250673
    queenoftheclouds
    Poziom 1  
    Dobry wieczór,
    Szukam porady w wybraniu lodówki.
    Moja stara lodóweczka (Ariston :D) niedomaga, a że jestem w trakcie remontu, to idąc za ciosem wymienię lodówkę.
    Nie znam się na tym kompletnie, kiedy remontowałam kuchnię w 2017, kupiłam zmywarkę Boscha, uwielbiam ją, i jak mi padnie, kupię ponownie tylko Boscha.
    Jeśli chodzi o lodówkę - mam mętlik. Z jednej strony naczytałam się, że tylko LG lub Siemens, z drugiej, że absolutnie nie.
    Może być do zabudowy (mam malutką kuchnię), bo szafki mam z Ikeii i jeszcze są dostępne moje fronty, aczkolwiek nigdy nie byłam przekonana co do zabudowy.
    Marzył mi się zawsze Smeg, ale wydaje mi się, że pomimo, że na sprzęcie oszczędzać nie chcę, to nadal jest to przegięcie z ceną, a też i nie ma niewiadomo jakich wypasionych funkcji. W innym wątku przeczytałam, że teraz sporo lodówek wolnostojących oddaje ciepło bokiem, więc nie może stać blisko szafek - no więc jeśli nie decyduję się na zabudowę, to lodówka będzie stała na styk między szafkami, zatem wciąż musi oddawać ciepło tyłem.
    Nie interesuje mnie to całe poidło i kostkarka, dla mnie jest to strata miejsca, i zwiększenie ryzyka awaryjności. Fajnie natomiast dla mnie wyglądają opcje szuflad z kontrolą wilgotności, ale nie wiem też, na ile to działa, a na ile jest to chwytem marketingowym. Jedyne co MUSI mieć ta lodówka, to nofrost.
    Jeśli chodzi o wymiary - zakładając, że rezygnuję z pomysłu zabudowy (pojawił on się ze względu na malutką kuchnię, i niezbyt głęboką lukę na lodówkę, która kolidowałaby z prostopadłą szafką, gdzie max. gł. może być teraz 60cm), to po małym przemeblowaniu zyskam na głębokości, szerokość myślę jakieś 70cm wykrzesam, narazie jest dosłownie na styk 60. Ale że żyjemy sobie tylko we dwójkę, to nie potrzebujemy side by side :D
    Pięknie proszę o pomoc!
    Poniżej wstawiam przykładowe lodóweczki, nad którymi się zastanawiam:
    LG
    GBV3100CSW
    GBV7180CPY

Samsung
    BRB30703EWW EF
    BRB26705CWW EF

Haier
    HTW5618DNMG

i uwaga uwaga
    Ikea KÖLDGRADER.
    Na stronie opinie spoko, zachęca mnie 5 lat gwarancji oraz brak problemów z dopasowaniem do szafek, ale jak wczytałam się w opinie na innej stronie, to klienci narzekają, że woda się skrapla i wszystko pływa... Nie wiem, która marka konkretnie robiła dla nich tę lodówkę, czy Whirlpool, czy Elektrolux, czy co, ale mimo, że zawsze sceptycznie podchodziłam do AGD z Ikeii, to jednak ta myśl mi przyszła.

Jak już wspominałam, wizualnie przepadłam w Smegu - wiem, że Amica ma alternatywę, ale prędzej dam się spalić na stosie, niż kupię cokolwiek od Amicii. Podobną lodówkę widziałam od Gorenje, ale słyszałam słabe opinie. Long story short - szukam dobrej lodówki, sama nie wiem, czy do zabudowy, czy wolnostojącej - w obu przypadkach czeka mnie lekkie przemeblowanie :D Przy zabudowie muszę dokupić szafkę z Ikeii i bawić się z dopasowywaniem frontów do drzwiczek, przy wolnostojącej muszę zrobić przemeblowanie szafkowo-blatowe.
  • REKLAMA
REKLAMA