logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować zawór mieszający w instalacji CO, by piec działał stabilnie?

pawelwasilak98 05 Paź 2024 08:52 501 9
REKLAMA
  • #1 21251081
    pawelwasilak98
    Poziom 3  
    Witam serdecznie. Możecie Panowie ocenić te bazgroły instalacji, czy tak może być, ewentualnie co przerobić. Grzeje bardzo dobrze, ale wariuje piec, trzeba cały czas pilnować i nie raz potrafi zaskoczyć. Chciałbym go wyregulować i doprowadzić do prawidłowego wyregulowania. Pozdrawiam
    Szkic instalacji grzewczej na kartce w kratkę, z różnymi oznaczeniami i strzałkami.

Dodano po 13 [minuty]:

Fragment instalacji hydraulicznej w piwnicy. Kocioł grzewczy z instalacją wodną i elektryczną w piwnicy Widok na instalację hydrauliczną z rurami i zaworami w rogu pomieszczenia. Pomieszczenie z instalacją grzewczą z widocznym niebieskim zbiornikiem i rurami. Instalacja grzewcza z rurami i zaworami w pomieszczeniu gospodarczym. Zawory i rury instalacji hydraulicznej na tle ceglanej ściany.
  • REKLAMA
  • #2 21251093
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Co to znaczy że "piec potrafi zaskoczyć"?

Dlaczego bojler (czyli zbiornik cwu) jest zasilany z obiegu grzewczego a nie z kotła? Jak to działa latem?
  • #3 21251224
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1070
    Patrząc na ten twój schemat, uwagi jak powyżej, dodatkowo:
    Dlaczego nie ma pompy za zaworem 4-drogowym na instalację C.O.
    Jak jest sterowany zawór 4-drogowy, bo nie widzę żadnej automatyki, ręcznie nie jesteś w stanie monitorować w sposób ciągły temperatury kotła, powrotu do kotła, oraz zasilenia instalacji, aby nim sterować.
    Dlaczego ładowanie zasobnika jest za zaworem 4-drogowym, a nie przed.
  • REKLAMA
  • #4 21251338
    pawelwasilak98
    Poziom 3  
    >>21251093 wąchania temperatur raz się gotuję raz nie chcę osiągnąć temp dodam że zamontowałem regulator ciągu i nie pomogło zbytnio
    Nie wiem czemu tak jest ale działa wszystko z jednego zasilania i każda sekcja ma zawory więc można odcinać przepływ pozatym latem nie pale grzalka dogrzewa. Najważniejszy problem to non stop się zapowietrza bo piec bulgocze co jakiś czas
  • REKLAMA
  • #5 21251353
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Zrobiłeś układ którego priorytetem jest ochrona powrotu kotła, a instalacja działa jak by troche na grawitacji. Na czas rozpalaniu musisz całe ciepło puścić na instalacje (zaworem 4D) a dopiero po rozgrzaniu przymykać. Bez automatyki to się nachodzisz do kotłowni.

Pompe montuje się na powrocie a nie na zasilaniu. U ciebie może długo nie pociągnąć.
  • #6 21251355
    pawelwasilak98
    Poziom 3  
    Rysio4001 napisał:
    Patrząc na ten twój schemat, uwagi jak powyżej, dodatkowo:
    Dlaczego nie ma pompy za zaworem 4-drogowym na instalację C.O.
    Jak jest sterowany zawór 4-drogowy, bo nie widzę żadnej automatyki, ręcznie nie jesteś w stanie monitorować w sposób ciągły temperatury kotła, powrotu do kotła, oraz zasilenia instalacji, aby nim sterować.
    Dlaczego ładowanie zasobnika jest za zaworem 4-drogowym, a nie przed.

Nie wiem czemu tak, ale działa chyba dobrze, bo chodziło chyba w tym zaworze 4d, aby zabezpieczyć piec przed powrotem zimnej wody. Poza tym chyba w którymś z załączonych schematów do tego zaworu tak było, więc instalator tak się sugerował. Mam ustawiony na 3 w skali, co skutkuje zawsze gorącym powrotem do pieca. Też nie wiem, wszystko jest na jednym zasilaniu, a w czym to komplikuje sprawę.
  • #7 21252205
    pawelwasilak98
    Poziom 3  
    >>21251353 Kolego, a możesz powiedzieć mi, czego dokładnie muszę teraz dokonać, aby usprawnić tę instalację tak, aby to miało ręce i nogi? Bez potrzeby doglądania pieca, czy się gotuję oraz bulgotów, które się od czasu do czasu z niego wydobywają, co zapowietrza układ... Jeżeli chodzi o ciepło, piec sprawuje się super, tylko te problemy wyżej. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21252402
    Rysio4001
    Przede wszystkim potrzebna pompa za zaworem 4-drogowym, bo w tej sytuacji wymusza obieg tylko pompa przed zaworem, gdy zawór 4-drogowy jest w pozycji otwartej. W przypadku przymknięcia zaworu, ustaje krążenie w instalacji C.O.

pawelwasilak98 napisał:
    Nie wiem czemu tak, ale działa chyba dobrze, bo chodziło chyba w tym zaworze 4d, aby zabezpieczyć piec przed powrotem zimnej wody. Poza tym chyba w którymś z załączonych schematów do tego zaworu tak było, więc instalator tak się sugerował.
    Tak zawór 4-drogowy jest między innymi po to, aby kocioł mógł pracować na odpowiednio wysokiej temperaturze, oraz mieć zagwarantowaną odpowiednio wysoką temperaturę powrotu.
    Co do pompy, widziałem wiele załączanych schematów w instrukcjach takich kotłów, i nigdy nie spotkałem się ze schematem, aby nie było pompy za zaworem 4-drogowym.
  • #9 21252407
    pawelwasilak98
    Poziom 3  
    >>21251353 Kolego, a możesz powiedzieć mi, czego dokładnie muszę teraz dokonać, aby usprawnić tę instalację tak, aby to miało ręce i nogi? Bez potrzeby doglądania pieca, czy się gotuję oraz bulgotów, które się od czasu do czasu z niego wydobywają, co zapowietrza układ... Jeżeli chodzi o ciepło, piec sprawuje się super, tylko te problemy wyżej. Pozdrawiam

Dodano po 8 [minuty]:

>>21252402 Rozumiem. Mam jedną pompę która miała być wykorzystana ale została bo stwierdzono że 3 pompy to będzie za dużo.... powiedz mi jeszcze w którym dokładnie miejscu na powrocie będzie najlepiej. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #10 21252538
    Rysio4001
    pawelwasilak98 napisał:
    Kolego, a możesz powiedzieć mi, czego dokładnie muszę teraz dokonać, aby...
    Odpowiedź już padła, przede wszystkim pompa po stronie instalacji C.O. za zaworem 4-drogowym.
    Ponadto przydałaby się jakaś automatyka do tego zaworu.

Co do bulgotania, to pewnie jest to z powodu braku odbioru ciepła z kotła, i przegrzewania się.
    Może też wynikać z innych błędów instalacyjnych, lub samej konstrukcji kotła, ale nie widząc całości na żywo, ciężko to potwierdzić.

sorier napisał:
    Pompe montuje się na powrocie a nie na zasilaniu. U ciebie może długo nie pociągnąć.
    Nie do końca się z tym zgodzę. Akurat praca pompy na wyższej temperaturze, nie musi być dla niej szkodliwa, gorzej z zapowietrzaniem.
    Natomiast przy układach otwartych przy niskiej instalacji, zwykle na powrocie (zależy to jeszcze od samej instalacji) z powodu oporów instalacyjnych, pompa na ssaniu ma niższe ciśnienie napływu, które dla pompy jest bardzo ważne, i zbyt niskie może powodować bardzo szybkie zniszczenie pompy.

pawelwasilak98 napisał:
    Mam jedną pompę która miała być wykorzystana ale została bo stwierdzono że 3 pompy to będzie za dużo
    Jakieś uzasadnienie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące regulacji zaworu mieszającego w instalacji centralnego ogrzewania (CO), wskazując na problemy z niestabilnym działaniem pieca, który wymaga ciągłej kontroli. W odpowiedziach zwrócono uwagę na brak pompy za zaworem 4-drogowym, co może prowadzić do problemów z obiegiem wody oraz przegrzewaniem się kotła. Użytkownik zauważył, że instalacja działa na jednym zasilaniu, co komplikuje sytuację. Sugerowano dodanie automatyki do zaworu oraz umiejscowienie pompy na powrocie, aby poprawić efektywność systemu. Problemy z bulgotaniem i zapowietrzaniem układu mogą wynikać z braku odbioru ciepła oraz błędów instalacyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA