logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja C.O. Czy zawór 4d jest podłączony prawidłowo?

SmoqRaz 24 Sty 2019 19:12 2241 15
REKLAMA
  • #1 17727137
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Chciałbym się poradzić czy instalacja w mojej kotłowni jest wykonana prawidłowo. Co prawda nie mam problemu z utrzymaniem temperatury w domu czy nadmiernym spalaniem paliwa, ale zastanawia mnie poprawność działania/zamontowania zaworu 4D. Chodzi o temperature powrotu do pieca, gdy pompa podłogowa nie pracuje temperatura powrotu wzrasta do ok 50 C, jednak gdy ta się załącza temperatura spada do ok 27 C.
    Czy jest sposób utrzymania w miarę równomiernej temperatury na powrocie, a co za tym idzie spełnić warunki gwarancji kotła?

Instalacja C.O. Czy zawór 4d jest podłączony prawidłowo?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17727297
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witaj kolego, zrób więcej zdjęć bo na tym nie widać co i jak jest podłączone do tego kotła, ale raczej na pewno jest źle podpięty, bo z tego co widzę to dwie pompy są wpięte przed tym zaworem 4 drogowym, a powinna tylko pompa od CWU być wpięta przed tym zaworem a pompy CO i O. podłogowego powinny bęc wpięte za zaworem 4d. Poszukaj sobie najprostszego schematu to będziesz wiedział o co chodzi.
  • #3 17727480
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Co w takim razie powinienem przerobić, aby chronić powrót? Instalacja C.O. Czy zawór 4d jest podłączony prawidłowo?
    Jak powinien prawidłowo wygląd ten układ? Chciałbym jeszcze w przyszłości dołożyć silownik do sterowania zaworem, chyba, że nie ma to większego sensu.
  • REKLAMA
  • #4 17727503
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Najszybciej i bez przeróbek to zakupić siłownik który będzie dbał o zadaną temperaturę powrotu. Do siłownika będzie również potrzebny sterownik. Koszt takiej zabawy to okolice 700-800zł. Chyba że sterownik kotła jest wstanie obsłużyć siłownik zaworu.
  • #5 17727571
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Sterownik kotła ma opcję obsługi silownika. Pytanie tylko czy jeśli układ jest źle podłączony to czy dbając o temp. powrotu nie wychlodze obiegu podłogowego?
  • REKLAMA
  • #6 17727613
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    Magister_123 napisał:
    Najszybciej i bez przeróbek to zakupić siłownik który będzie dbał o zadaną temperaturę powrotu. Do siłownika będzie również potrzebny sterownik. Koszt takiej zabawy to okolice 700-800zł. Chyba że sterownik kotła jest wstanie obsłużyć siłownik zaworu.

A co mu da ten siłownik? Z tego co widzę to pod zawór 4drogowy jest podpieta tylko podłogówka, czyli w powrót z pieca wraca woda o temperaturze max 30 stopni, i siłownik w niczym mu nie pomorze. Wdług mnie musi przerobic cale wyjscie z pieca tzn: pomap na bojler przed zaworem 4d, póżniej zawór 4d, i dopiero pompa do podłogówki i CO
  • #7 17727647
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Czy mam rozumieć, że po takiej przerobce temp powrotu będzie wyższa? Jak przy takiej zmianie podpiąć powroty z obiegu podłogowego i CO do zaworu 4D? Czy wtedy silownik będzie miał sens?
  • #8 17727678
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    SmoqRaz napisał:
    Czy mam rozumieć, że po takiej przerobce temp powrotu będzie wyższa? Jak przy takiej zmianie podpiąć powroty z obiegu podłogowego i CO do zaworu 4D? Czy wtedy silownik będzie miał sens?

Siłownik to wygoda, jeśli powstawiasz termometry to sobie ręcznie ustawisz ten zawór. Nie chce mi się rysować, tu masz w ostatnim poście jak to powinno mniej więcej wyglądać: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3097777.html

Tak po takiej przeróbce ustawiasz sobie wtedy na obiegu od pieca powiedzmy 60 stopni i powrót nie będzie miał mniej niż 50, tak własnie działa zawór 4drogowy oddzielasz piec od reszty instalacji, tylko bojler wpinasz przed zaworem żeby mieć wyższą temperaturę tzn. taką jak na piecu, a za zaworem 4drogowym ustawiasz powiedzmy 50 stopni bo na grzejniki więcej Ci nie potrzeba, a do podłogówki dajesz zawór mieszający (3drogowy) i ustawiasz powiedzmy temperaturę 35stopni. Oczywiście siłowniki i sterownik zapewnia ci optymalne działanie tej instalacji ale ta są oczywiście koszta.
  • #9 17727706
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    DiGital_Butcher napisał:
    A co mu da ten siłownik?

Niestety ale autor nie opisał rur ale z tego co widzę to na kominie łączy się powrót podłogówki z powrotem grzejników. Więc cała woda wraca przez zawór 4drogowy i moje założenie jest w pełni słuszne.
  • REKLAMA
  • #10 17727723
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    Magister_123 napisał:
    DiGital_Butcher napisał:
    A co mu da ten siłownik?

Niestety ale autor nie opisał rur ale z tego co widzę to na kominie łączy się powrót podłogówki z powrotem grzejników. Więc cała woda wraca przez zawór 4drogowy i moje założenie jest w pełni słuszne.

Tu masz racje ze nie opisał, ale mnie się wydaje że to się spinają powroty od dwóch rozdzielaczy podłogowych, co nie zmienia faktu ze nic mu nie da siłownik bo zawór jest źle podpięty....
  • #11 17727735
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Z tego schematu rozumiem, że zawór 4D powinien być przed pompa CO, a z kolei zasilanie grzejników ma być zasilaniem zaworu 3D sterującego podlogowka. Natomiast obieg CWU zasilany bezpośrednio z wyjścia pieca. Czy dobrze to rozumiem? Czy temp na obieg CO i podłogi nie będzie zbyt niska?

Dodano po 3 [minuty]:

DiGital_Butcher napisał:
    Magister_123 napisał:
    DiGital_Butcher napisał:
    A co mu da ten siłownik?

Tu masz racje ze nie opisał, ale mnie się wydaje że to się spinają powroty od dwóch rozdzielaczy podłogowych, co nie zmienia faktu ze nic mu nie da siłownik bo zawór jest źle podpięty....

Tak jak kolega napisał, tam spinaja się powroty od dwóch rozdzielaczy.
  • Pomocny post
    #12 17727780
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    SmoqRaz napisał:
    Z tego schematu rozumiem, że zawór 4D powinien być przed pompa CO, a z kolei zasilanie grzejników ma być zasilaniem zaworu 3D sterującego podlogowka. Natomiast obieg CWU zasilany bezpośrednio z wyjścia pieca. Czy dobrze to rozumiem?

Tak dobrze rozumiesz.

Czy temp na obieg CO i podłogi nie będzie zbyt niska?

Nie wtedy ustawiasz sobie tyle ile ci potrzeba, ale myślę ze spokojnie 50 stopni wystarczy Ci na CO a na podłogówkę zaworem mieszającym i tak zmniejszasz temperaturę do około 35 stopni, jeśli 50 będzie mało to ustawiasz sobie więcej, tylko podnosisz temperaturę na piecu i tyle
  • #13 17727793
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo, wszystko jasne i na szczęście nie bardzo skomplikowane, żeby to zaczęło działać jak należy.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas i udzielenie konkretnych informacji.

Pozdrawiam

Jeszcze jedna kwestia. Czy użyć konkretnych przekrojów rur z pieca do zaworu 4D i powrotu?
  • #14 17727820
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    SmoqRaz napisał:
    Dzięki bardzo, wszystko jasne i na szczęście nie bardzo skomplikowane, żeby to zaczęło działać jak należy.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas i udzielenie konkretnych informacji.

Pozdrawiam

Nie ma problemu:) jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz z chęcią Ci pomogę. Cześć

Dodano po 6 [minuty]:

SmoqRaz napisał:

Pozdrawiam

Jeszcze jedna kwestia. Czy użyć konkretnych przekrojów rur z pieca do zaworu 4D i powrotu?

Nie wiem jak dużą masz instalacje ale wydaje mi się ze miedz fi 28 powinna Ci wystarczyć, ale na pewno nie mniejsza. I jeszcze jedna rada nie łączy się miedzi z ocynkiem w dodatku na Co.

Pozdrawiam
  • #15 17728299
    SmoqRaz
    Poziom 12  
    Rozumiem, że używać ew połączeń ze stalą?
    Jeszcze interesuje mnie kwestia zasilania do zaworu 3D. Czy zasilanie koniecznie ma być podłączone za pompa CO, czy może być podłączone bezpośrednio zza zaworu 4D równolegle do zasilania pompy Co? Chciałbym tym sposobem wyeliminować ew opory pracy pompy podłogowej gdy pompa CO nie pracuje. Większość i instalacji to podlogowka, a pompa CO w tej chwili uruchamia się sporadycznie(uruchamia ją regulator pokojowy).
  • #16 17728330
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    Tak jak najbardziej może być wpięta bezpośrednio za zaworem 4d

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię prawidłowego podłączenia zaworu 4D w instalacji centralnego ogrzewania. Użytkownik zauważył, że temperatura powrotu do pieca wzrasta do 50°C, gdy pompa podłogowa nie pracuje, a spada do 27°C, gdy jest włączona. Uczestnicy forum sugerują, że instalacja może być źle skonfigurowana, zalecając, aby pompy CO i podłogowe były podłączone za zaworem 4D, a pompa CWU przed nim. Proponują również zakup siłownika do regulacji temperatury powrotu, co może kosztować około 700-800 zł. Użytkownik dopytuje o szczegóły dotyczące podłączenia oraz przekrojów rur, a także o możliwość podłączenia zasilania do zaworu 3D. Ostatecznie uzyskuje potwierdzenie, że zasilanie może być podłączone bezpośrednio za zaworem 4D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA