logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gry na Unreal Engine 4 zawieszają się i wyświetlają błędy na GTX 1080

Ronaldo09 05 Paź 2024 11:05 510 8
REKLAMA
  • #1 21251134
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Problem z grami zwłaszcza na Unreal Engine.

Witam. Złożyłem komputer z nowych podzespołów (oprócz karty graficznej).
    Problem jest zazwyczaj z grami które są na silniku UE4.

Firefighting Simulator: The Squad po prostu zawiesza się po ok. minucie gry i coś w stylu:d3d device being lost

Z kolei w Cellestials Door gra się uruchamia, wszystko niby działa normalnie, ale na ekranie są latają jakby "mroczki" i po chwili wyskakuje błąd: UE4 game has crashed and will close-Fatal error.

Specyfikacja:

PROCESOR: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz
    PŁYTA:GIGABYTE A520 AORUS ELITE
    RAM: 2X16 GB PC4 17000 DDR4 SDRAM Wilk Elektronik
    GPU: NVIDIA GEFORCE GTX 1080 iChill
    HDD: 2x2TB SEAGATE
    SSD: LEXAR 1 TB

Sterowniki do GPU najnowsze.

Co można poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 21251161
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    Można sprawdzić ten komputer z inną kartą albo można sprawdzić twoją kartę na innym komputerze (z unreal engine)
  • REKLAMA
  • #3 21252076
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Przeskanuj kartę za pomocą OCCT, test 3D z wykrywaniem błędów. 10-15 minut, zobacz czy jakieś błędy się pojawią.
    1080 mimo wszystko ma już swoje lata, plus to prądożerna karta.
    Jak wyglądają tempereatury tej karty - ile stopni? Wymieniałeś pastę i termopady?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21252385
    qrek1
    Poziom 38  
    piotrkol7 napisał:
    Wymieniałeś pastę i termopady?

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z sytuacją że mu się karta wieszała i przestała po wymianie pasty i termopadów?
  • REKLAMA
  • #5 21252403
    piotrkol7
    Poziom 39  
    @qrek1
    Czy ty zawsze jesteś taki złośliwy? Widziałem kilka twoich ostatnich postów wczoraj i już się wtedy zastanawiałem, skąd w człowieku tyle kpiny i jadu...

Zdziwię cię, ale miałem kilka razy taką sytuację.
    Ale nie po to pytam, GTX 1080 to już 8-letnia karta i jeżeli dalej leci na fabrycznej paście i termopadach, może to oznaczać, że albo karta zaczyna dokonywać żywota, albo zwyczajnie któryś z elementów na płycie karty (nie tylko temperatura rdzenia jest kluczowa) na tyle się przegrzewa, że powoduje nie tyle throttling, co awaryjnie wyłącza sterownik karty. Przegrzewanie się jakiejkolwiek elektroniki użytkowej niestety powoduje, że jej żywotność ulega znacznemu skróceniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21252751
    qrek1
    Poziom 38  
    piotrkol7 napisał:
    Zdziwię cię, ale miałem kilka razy taką sytuację.

znaczy w serwisie pracujesz... Jak to wygląda statystycznie? Kilak na 100? Kilka na 1000?
  • #7 21252953
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Nawet kilkanaście na sto. Krytyczny przypadek to był "martwy" GTX 780 tak zalepiony brudem, że nawet wentylatory nie startowały. Po zwykłym czyszczeniu, wymianie termopadów, pasty i wentylatorów karta normalnie wstała i przeszła kilkugodzinne stress-testy z wykrywaniem błędów. To jest mimo wszystko skomplikowana elektronika, tak jak wspomniałem, nie tylko rdzeń czy pamięci są tu kluczowe, przez temperaturę inne układy mogą dostawać po 4 literach i szwankować.

Co do samej wymiany pasty/termopadów - widziałem już roczne karty z termopadami/pastą twardymi jak skała. Mimo wszystko wymieniałbym pastę i termopady nie rzadziej niż co dwa lata, zwłaszcza w sprzęcie gamingowym, grzejącym się. Karty to dotyczy przede wszystkim.

Tak czy siak - nie ma to specjalnie związku z tematem.

piotrkol7 napisał:
    Przeskanuj kartę za pomocą OCCT, test 3D z wykrywaniem błędów. 10-15 minut, zobacz czy jakieś błędy się pojawią.

@Ronaldo09 w tle możesz odpalić HwInfo64 w trybie sensors-only i wrzucić tu zrzuty ekranu z całego programu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21790559
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Karta dokonała żywota. To ona już musiała nie domagać. Teraz na podobnym modelu problem zniknął.
  • #9 21919235
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Zmiana karty rozwiązała problem. Poprzednia niedługo potem przestała działać całkowicie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na nowo złożonym komputerze pojawiały się zawieszenia i błędy w grach na Unreal Engine 4, m.in. „d3d device being lost” oraz „UE4 game has crashed and will close – Fatal error”. Konfiguracja obejmowała Ryzen 5 5600X, płytę GIGABYTE A520 AORUS ELITE, 32 GB RAM i używaną GTX 1080 iChill. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie karty w innym komputerze, testy OCCT 3D z wykrywaniem błędów, kontrolę temperatur oraz wymianę pasty i termopadów. Ostatecznie problem ustąpił po wymianie karty graficznej na podobny model, a poprzednia karta wkrótce całkowicie przestała działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA