logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

220v zamiast paneli pv na wejściu hybrydowego falownika

dobel_zet 06 Paź 2024 21:41 312 5
  • #1 21253306
    dobel_zet
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, chcę wykorzystać system taryfy dziennej i nocnej w Anglii, ładować magazyn energii z sieci w nocy, a w dzień przełączyć na zasilanie z magazynu energii, prosty układ gdzie zamiast paneli słonecznych źródłem energii byłaby sieć 220V.
    Założenia:
    Taryfa nocna trwa około 5 godzin,
    średnie dzienne zapotrzebowanie na energię to 10kWh jedna faza,
    chwilowe zapotrzebowanie poniżej 6kW,
    baterie to 16 ogniw LiPo4 280Ah,
    2 automatyczne przełączniki załączające odpowiednie zasilanie przy zmianie taryfy lub rozładowaniu baterii.

Pytanie, jakie urządzenie użyć do kontroli ładowania baterii prądem blisko 100A i generowania 220V 6kW z baterii?
  • #3 21254452
    dobel_zet
    Poziom 2  
    sprawdziłem, poczytałem, pooglądałem, ciekawe rozwiązanie tylko kosztowne... jest tańsze rozwiązanie? w moim przypadku model 8000VA byłby wymagany, a jego cena £1600, 8000zł sprawia, że projekt przestaje być atrakcyjny, muszę zejść z kosztem tego elementu do max 4000zl... dodam, że potrzebuję do 6kW dostępnej mocy, może osobno ładowarka i inwerter? automatyka i tak będzie musiała być realizowana zewnętrznie...
  • #4 21254539
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    No niestety, albo tanio albo dobrze. Obecnie nie ma alternatywy dla Victrona. Pewnie zaraz ktoś powie, wstawi, że nieprawda bo jest Deye i inne chinole. To się nawet nie umywa do Victrona.
  • #5 21254593
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Victron wcale nie jest rozwiązaniem. Jak dla mnie to drogie badziewie za które klient przepłaca bo musi.

Dowolny system sterujący inwerterem np. Solar Assistant.
    Sam korzystam, przy ustawieniach odpowiednich zmienia na ładowanie z sieci kiedy potrzeba i doładuje odpowiednią mocą by nie przekroczyć limitu .
    Wychodzę zawsze na plus działając tylko na panelach i baterii kiedy muszę ograniczyć pobór i pobierając do akumulatora kiedy kiedy mogę go ładować za darmo praktycznie.

Zwykle zysk od 60 do 90 funtów miesięcznie mniej za prąd. Średnia zużycia u mnie to 40-45 funtów tygodniowo po podłączeniu PV i zarządzania zykle płacę 1/3.
    W miesiącach letnich potrafiłem mieć nawet rachunek za prąd aż 24 funty za 4 tygodnie. ;)
  • #6 21254609
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    tomaszlonski napisał:
    Victron wcale nie jest rozwiązaniem.

Ponieważ? Wypadało by wyjaśnić.
    tomaszlonski napisał:
    Dowolny system sterujący inwerterem np. Solar Assistant.

Pewnie do Deye ? Lub innego chinola?
    No comments...
REKLAMA