logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału TVP1, HBO3, AMC, TVP Sport - Cyfrowy Polsat

Marekkk67 07 Paź 2024 18:22 10572 16
REKLAMA
  • #1 21254262
    Marekkk67
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem sygnału TVP1, HBO3, AMC i TVP Sport. Siła sygnału jak i jakość sygnału jest "0". Kontaktowałem się z Cyfrowym Polsatem i otrzymałem odpowiedź, że jest to wina konwertera lub kabli. Wymieniłem już trzeci konwerter typu Quad i nadal jest ta sama sytuacja. Nadmienię, że posiadam 3 dekodery (główny i 2 Multiroom) i jest taka sytuacja na wszystkich. Jakieś 3 miesiące temu było wszystko ok. Pozostałe kanały odbieram bez problemu.

Proszę o pomoc, jaki to może być problem i jak go rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 21254293
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    Jaka siła i jakość na innych kanałach? Skoro konwerter nowy to pozostaje ustawienie anteny.
  • #3 21254298
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    Marekkk67 napisał:
    siła sygnału jak i jakość sygnału jest "0"

Poważnie?
    Jak siła jak i jakość będzie zero, to nic widać nie będzie widać, działać.

A tak w skrócie.
    Antena, antena po prostu źle ustawiona.
    I wiem, że czasami ciężko się jest do niej dostać.
    Ale naprawdę nie ma wyboru.
    Trzeba nią tak, czy tak ruszyć.
    Ruszyć anteną, spróbować delikatnie skręcić, obrócić konwerter.

Oczywiście opisuję to od tak nie mając miernika sygnału.

Bo najlepiej było by gdyby ktoś taki jak na przykład serwisant takowym dysponował.
  • #4 21254299
    Marekkk67
    Poziom 2  
    Siła sygnału na innych kanałach ponad 80% jakość ponad 50% a na TVP1 "0", ustawienie anteny było sprawdzone i jest ok.

Dodano po 6 [minuty]:

Sygnał był wcześniej taki sam i TVP1 było, a potem zanikło. Sprawdzałem osobiście ustawienie (moc sygnału) korzystając z funkcji dekodera i według tego antena jest dobrze ustawiona, a nawet lepiej niż poprzednio. Obracałem też konwerterem i to też nic nie dało.

Dodano po 42 [minuty]:

W ustawieniach/diagnostyka/sprawdzenie sygnału BER jest "0" na innych kanałach 1.00e-09
  • REKLAMA
  • #5 21254371
    klm787
    Poziom 37  
    Marekkk67 napisał:
    Siła sygnału na innych kanałach ponad 80% jakość ponad 50%

Taka wartość to nie jest wcale dużo.
    Taka wartość to tak na granicy działania.
    u mnie na takich wskazaniach nie działa prawie nic.
  • #6 21254378
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    Wezwać fachowca z miernikiem.
  • REKLAMA
  • #7 21254404
    klm787
    Poziom 37  
    U mnie, na małej antence, takiej wiecie, niby oryginalnej wygląda to tak:
    Polsat:
    Ustawienia diagnostyki sygnału SAT z siłą i jakością na ekranie telewizora.
    TVP1
    Ekran ustawień diagnostyki satelitarnej pokazujący siłę i jakość sygnału Hotbird 13E.
    Czyli o wiele więcej.
    Tak, że.
    Jak dla mnie to:
    Jednak antena.
    Sygnał z anteny jest u Ciebie słaby.
  • Pomocny post
    #8 21254464
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Należy uaktualnić tylko listę kanałów , najlepiej przeprowadzić skanowanie satelity albo tylko transporterów nie odbierających programów.

Anteny nie ruszaj i nie wzywaj zadnych fachowców, porady tego typu są po prostu bez sensu po zmianie FEC na transponderach. Wystarczy zrobić aktualizację listy programów.
  • REKLAMA
  • #9 21254502
    Marekkk67
    Poziom 2  
    BRAWO !!!
    Pomogło, dziękuję bardzo
  • #10 21255606
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 578
    Marekkk67 napisał:
    Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem sygnału TVP1, HBO3, AMC i TVP Sport. Siła sygnału jak i jakość sygnału jest "0". Kontaktowałem się z Cyfrowym Polsatem i otrzymałem odpowiedź, że jest to wina konwertera lub kabli. Wymieniłem już trzeci konwerter typu Quad i nadal jest ta sama sytuacja. Nadmienię, że posiadam 3 dekodery (główny i 2 Multiroom) i jest taka sytuacja na wszystkich. Jakieś 3 miesiące temu było wszystko ok. Pozostałe kanały odbieram bez problemu.

Proszę o pomoc, jaki to może być problem i jak go rozwiązać.

Jeśli dekoder został sprawdzony na innej instalacji antenowej np. w APS, to pozostaje dokładne ustawienie anteny. Polecam instrukcje jak niżej.
    Niezależnie od modelu dekodera technika ustawienia anteny jest identyczna.

• #11 21255757
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale jego problem nie miał kompletnie żadnego powiązania z ustawieniem anteny. Ma związek ze zmianą FEC prze nadawcę.

Przecież nie było w ogóle żadnego problemu jakimkolwiek z odbiorem programów czy instalacją antenową.
  • #12 21255773
    netTv
    Poziom 32  
    W dalszym ciągu uważam że ma/miał coś z sygnałem. Tablica NIT listy kanałów aktualizuje się automatycznie. Dekoder sprawdza co jakiś czas wersję NIT i aktualizacje. NIT PB zawiera również parametry fec. Jedynym wytłumaczeniem jest to, że dekoder nie miał dostepu do sygnału z home transponderów PB na skutek uszkodzenia konwertera. Po wymianie konwertera i wyłączeniu do soft standby w nocy powinien zaktualizować Nit. Być może użytkownik odłącza na noc dekoder od prądu to stało się dość popularne.
  • #13 21255977
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nic nie aktualizuje się automatycznie jak nie wymusisz tego.
    Ty nadal nie rozumiesz że nie ma i nie było żadnego problemu z instalacją, konwerterem czy anteną.
    Problem był u wielu użytkowników, problemem nie było ustawienie anteny tylko AKTUALIZACJA list kanałów albo transponderów.
    Zalecane to było przez serwis przez cały czas od czasu zmiany FEC na satelicie.

Bezsensowne porady co do ustawienia anten to tylko marnowanie czasu i pieniędzy na serwis kiedy samemu można sobie tylko przeskanować kanały/transpondery. To jest jedyne rozwiązanie a nie wymyślanie problemów z anteną/konwerterem jak proponujesz.
  • #14 21256078
    netTv
    Poziom 32  
    Tablice NIT w dekoderach operatorów aktualizują się automatycznie, ale Ty wiesz lepiej.
    Różnica między nami polega na tym że ja wiem jak działa oprogramowanie tych dekoderów od środka, a ty tylko przypuszczasz.
    Wszystkie dekodery Polsat Box powinny zaktualizować tablice NIT po zmianie FEC automatycznie i tak zrobiły.
    Tak samo aktualizuje się NIT przy dodawaniu nowego kanału, mechanizm jest jeden.
    Instalując kanały dekoder pobiera gotowy NIT z home transpondera PB, nie skanuje całego HB. Dlatego trwa to tylko chwilę.
    W opisanym przypadku i może u innych kilkudziesięciu użytkowników PB wystąpiły nietypowe przypadki, być może związane z sygnałem, wszystko w temacie.
    Infolinia PB najprościej jak można doradzała instalacje kanałów z poziomu menu dekodera Ustawienia => Antena => Instalacja kanałów.
  • #15 21256123
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    netTv napisał:
    W dalszym ciągu uważam że ma/miał coś z sygnałem.

Nie bo zmienili FEC na 5/6. Przeszukał ponownie i już ma.#9
  • #16 21400264
    mich_88
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    U mnie instalacja kanałów nic nie daje. Dalej jest 0 procent na programach TVP1 TVP sport.

Na innych programach siła sygnału 87%
    Jakość sygnału 78%

Co mam zrobić? Już naprawdę ręce opadaja. Na infolinii mówią żeby ruszać antena i jutro chyba się tego podejmę.
  • #17 21400532
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    mich_88 napisał:
    U mnie instalacja kanałów nic nie daje. Dalej jest 0 procent na programach TVP1 TVP sport.

Sprawdź jeszcze TVP 3 i TVP Dokument, i jeszcze Dla Ciebie TV

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału na kanałach TVP1, HBO3, AMC i TVP Sport w sieci Cyfrowy Polsat, mimo prawidłowego odbioru innych kanałów. Użytkownik wymienił już trzykrotnie konwerter typu Quad oraz sprawdził ustawienie anteny, które według pomiarów dekodera jest poprawne. Wartości siły sygnału na problematycznych kanałach wynoszą zero, a jakość sygnału jest również zerowa. Dyskusja wskazuje, że problem nie wynika z uszkodzenia sprzętu ani złego ustawienia anteny, lecz z konieczności aktualizacji listy kanałów lub skanowania transponderów po zmianie parametrów FEC (Forward Error Correction) przez nadawcę. Zalecane jest przeprowadzenie ponownego skanowania kanałów z poziomu menu dekodera, co rozwiązuje problem bez potrzeby ingerencji w instalację antenową. W niektórych przypadkach problem mógł być związany z brakiem automatycznej aktualizacji tablic NIT w dekoderze, zwłaszcza jeśli urządzenie było odłączane od zasilania. Porady dotyczące regulacji anteny i wymiany konwertera okazały się nieskuteczne, a właściwym rozwiązaniem była aktualizacja oprogramowania i listy kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA