logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ7 Plus TE713201RW21 – ekspres nie robi kawy, strzał ciśnienia, zrzut fusów

ElDesign 09 Paź 2024 00:56 456 4
REKLAMA
  • #1 21255999
    ElDesign
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Siemens EQ7 Plus, model L-Series CTES30 model TE713201RW/21

Ekspres od pewnego czasu przestał robić kawę lub robi tylko pierwszą, a potem już na kolejny raz nie daje się nic uzyskać i trzeba odczekać jakiś czas, np. godzinę, jest to dość dziwne i nie zauważyłem w tym zachowaniu jakiejś powtarzalności. Czasami w ogóle od razu nie robi kawy, czasami "wyda" jedną. W trybie serwisowym da się sterować zaparzaczem: góra / dół, grzałka i czujnik temperatury działa, czujniki położenia tłoka działają, da się sterować też zaworem ceramicznym przełączania funkcji. Według mnie elektronika jest też w pełni sprawna.

W czasie cyklu ekspres po kolei: mieli kawę, pompa pracuje, zaparzacz robi pełny ruch, ale kawa nie leci, słychać tylko w pewnym momencie mocny strzał ciśnienia i ekspres od razu cofa tłok i zrzuca fusy i trochę kawy do ociekacza. Można tak robić kilka razy pod rząd i jest to samo.

Wymieniłem wszystkie uszczelki zaparzacza, w tym uszczelkę tłoka i oring na "palcu", który wchodzi w gniazdo w ekspresie. Przesmarowałem wszystko smarem spożywczym zgodnie z instrukcją, którą dodaje człowiek sprzedający uszczelki na olx i allegro.
    Funkcja spieniania mleka w sumie też zaczęła dziwnie działać, spienione mleko leci tylko przez kilka sekund, potem trzeba wyłączyć i włączyć funkcję jeszcze raz.
    Dysze wylewki są drożne, oczyściłem je z nagromadzonego kawowego osadu i przetkałem, ale to nie pomogło, jedynie kawa trochę lepiej leci, jak już uda się ją uzyskać.

Gdzie szukać dalej problemów?
  • REKLAMA
  • #2 21257995
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1830
    Najprawdopodobniej zawor ceramiczny.
    Załączniki:
    • te713201rw21.pdf (282.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21898370
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1830
    Tylko wymiana spróbuj najpierw odkamienić.
  • #5 21898427
    ElDesign
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    A jak może wyglądać uszkodzenie pompy wody lub jakiegoś regulatora ciśnienia (nie wiem, czy tutaj występuje)? Czy ona może się uszkodzić w ten sposób, że na początku działa, ale po chwili traci ciśnienie? Mam małe doświadczenie w ekspresach i robiłem głównie Krupsy, ale tam pada co innego.
REKLAMA