Witam, Posiadam niewielką instalację 3,96 kW składającą się z 12 paneli QCell 330 W (stringi 5 7). Instalacja na dachu domu ma 5 lat i na jednym stringu spadła mi dość znacznie wydajność. Chciałbym wymienić wszystkie panele na jednym stringu na nowe, model QCell 400 W. Falownik mam z zapasem, bo 4 kW, więc na pewno udźwignie tę zmianę. Pytanie do praktyków, czy wymiana paneli jest P&P? Czy trzeba zmieniać ustawienia falownika?
Musisz jedynie sprawdzić, czy panele się zmieszczą, samo podłączenie to akurat nie problem, po prostu podmieniasz na nowe. Sprawdź napięcia starych paneli i nowych wg kart katalogowych i dopuszczane napięcie na string dla falownika. Panele powinny dawać ok 80% napięcia dopuszczalnego falownika. Jak coś podaj model falownika i paneli.
Z tego co widzę w specyfikacji to nowe są około 10cm szersze.W zaleznosci jak masz mocowane panele może zaistnieć konieczność modyfikacji ustawienia profili montażowych.
Jeszcze jedno pytanie. Tak jak wspomniałem, mam zrobioną instalację na 2 stringach. Jak sprawdzić w parametrach z falownika, który string ma problem z wydajnością.
Falownik:
https://kdpinvest.com/wp-content/uploads/2019/09/Growatt-3000-6000TL3-S.pdf Może przyjąć do 1000V na string, Twoje to 203,3V i 284,6V w warunkach STC (niezbyt realne na żywo u nas), jednak w warunkach NOCT te 5 paneli w max punkcie mocy da powiedzmy ledwo 20V więcej niż wymagane na start no ale powinno działać ok i nie ma sensu liczyć najgorszego napięcia na stringach (mrozy plus silne nasłonecznienie). Maksymalny prąd jaki obsłuży falownik na wejściu to 11A
Panele jakie chcesz dać:
https://7sun.eu/pl/file/8725/_.pdf Wymiar panela to 1722x1134mm o grubości 30mm a więc są większe oraz 2mm cieńsze jednak obstawiałbym, że klemy montażowe obecnych są na 30mm - warto sprawdzić, czy jest zapas miejsca na te panele, mimo iż tylko 37mm wyższy i być może aż134mm szerszy panel może się nie chcieć zmieścić na obecnej konstrukcji w wymaganej liczbie.
Dalej strona elektryczna - Falownik przyjmie max 11A prądu a te panele w max punkcie mocy oferują 13,02A i prąd zwarcia 13,68A (STC) a realne 10,25A a w zwarciu 11,02A (NOCT_ - no powiedzmy, że dało by radę ale falownik może zwyczajnie nie wykorzystać pełni możliwości paneli. Napięcia - 185,4V i 260V dla stringów - dalej bardzo bezpiecznie dla falownika.
Ogólnie to pod kątem elektrycznym panele możesz wymienić, najwyżej falownik i tak nie wykorzysta ich potencjału.
Jeżeli Twoja instalacja jest skierowana w jedną stronę i to z tym samym ustawieniem paneli (nachylenie, azymut) to znacznie efektywniej będzie przejść na jeden łańcuch (ale tu znów wchodzimy w temat montażu i lokalizacji).
Pod kątem mechanicznym, montażowym to chcesz założyć większe gabarytowo panele - może być konieczność wydłużenia szyn, zwiększenia ilości podparć - nie wiem jaki jest system montażu.
Co do pytania o to który string działa gorzej - obejrzyj panele, czy nie ma hot spotów czy innych uszkodzeń, czy połączenia są ok ale między panelami, czy coś nie jest gorące, nie iskrzy, nie przypaliło się, nie jest zawilgocone itd. Możesz też rozpiąć stringi i w tych samych warunkach pogodowych zrobić im małe pomiary.
Nawet amatorsko to wydaje się ciekawa zabawka do tego:
https://allegro.pl/oferta/ut673pv-miernik-par...taicznych-napiecie-prad-moc-uni-t-15881398171
Jeszcze jest sprawa nieraz olewana ale istotna - cienie w przeciągu dnia - jeśli coś rzuca cienie na panele nawet nie zasłaniając ich w całości ale np komin, maszt anteny, słup to wydajność tego jednego panela znacznie zmniejszy się i przez to całego łańcucha.
Już wiem że będę miał problem żeby zmieścić taką samą liczbę paneli. Po lewej stronie dachu mam je poziomo, tak więc zmiana szerokości każdego o 13 cm fizycznie się nie zmieści.
Rozwiązaniem jest zakup paneli 410W i zmniejszenie ilości o 1 panel. Z drugiej strony będzie łatwiej, wystarczy tylko przedłużyć szyny.
Dzisiaj gdy słońce świeciło na wprost, łączna produkcja wynosiła ok. 2700W. Na stringu gdzie jest 5 paneli ok. 1200 na drugim gdzie jest 7 paneli ok. 1500. Czy na podstawie tego mogę stwierdzić iż problem dotyczy stringu z 7 panelami?
Instalację mam 5 rok, spadek wydajności nastąpił w maju. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o zacienie, także to wykluczam.
Dzisiaj gdy słońce świeciło na wprost, łączna produkcja wynosiła ok. 2700W. Na stringu gdzie jest 5 paneli ok. 1200 na drugim gdzie jest 7 paneli ok. 1500. Czy na podstawie tego mogę stwierdzić iż problem dotyczy stringu z 7 panelami?
Parametry obu stringów są bardzo zbliżone. Średnia PV1 - 28,98V x 8A = 231,84W , średnia PV2 - 28,31V x 7,7A = 217,98W. Wg wcześniej zalinkowanej karty panele w NOC mają Vmpp - 31,7V, Impp - 7,6A. Nasłonecznienie obecnie raczej będzie mniejsze niż w warunkach NOC.
Wg mnie jest ok, najwyżej panele straciły trochę więcej niż deklarował producent, ale nie wygląda to na większy problem.
Możesz kupić panele 440W w tym samym rozmiarze 1722x1134x30. Kosztują praktycznie tyle samo, a dasz mniej paneli, jedynie markę pewnie inną, bo Qcells raczej nie ma najnowocześniejszych modeli na polskim rynku (no i Qcells jako firmie z poza Chin trudno obecnie konkurować z najlepszymi chińczykami). Możesz wybrać 440W firm TW albo Longi które są dostępne za około 320 zł/szt brutto.
W porównaniu rok do roku spadek jest znaczny. W ubiegłym roku panele wyprodukowały ponad 3800, a teraz jak dojdzie do 3300 to będzie max, co daje spadek o 13% w skali roku. [/quote]
@italmaniak, chyba zbyt panikujesz Tak jak napisał @pllub , wszystko zależy od pogody. U mnie roczna produkcja zmienia się podobnie, porównując na dzisiaj 2024 do 2023 - spadek 8%, a do 2022 to już 15%. Sąsiedzi w okolicy mają podobne spadki produkcji w skali roku, a nie mają paneli Q-Cells (jak Ty i ja) I nikt nie biega po dachach z nowymi panelami.
Instalację mam 5 rok, spadek wydajności nastąpił w maju. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o zacienie, także to wykluczam.
Wierząc temu co pokazuje obrazek, to wygląda, że jest jakiś mały problem na stringu z 7. panelami. Relatywnie do krótszego stringu daje za mało mocy o około 6% (6% mniej niż mógłby dać). Wynika to trochę z zaniżonego o pojedyncze wolty napięcia tym stringu oraz zmniejszonego prądu w stosunku do stringu pierwszego. Nie jest to dużo, ale jest.
Prawdopodobnie jakiś got-spot się zrobił na którymś z paneli dłuższego stringu.
To odnośnie za małej mocy dłuższego stringu w stosunku do krótszego.
Druga sprawa, wspólna dla obu stringów, to jakieś trochę za małe napięcia stringów w stosunku do ich specyfikacji. W stosunku do NOCT, gdzie deklarowane jest Vmp = 32V, w realu jest po około 30V na panel.
To może być błąd wskazań napięć stringów albo, że są w takich warunkach, że ich napięcia tyle wynoszą. Ewentualnie inna kwestia.
Co do do spadku mocy zaobserwowanej w maju, to jest możliwe, że wtedy uszkodzeniu uległ któryś z paneli dłuższego stringu (dostał hot-spota). I to mogłoby być owe 6% wyliczone wyżej.
Inna sprawa, jak to już wspominano, to warunki pogodowe, które potrafią zmieniać uzyski o kilkanaście, kilkadziesiąt procent rocznie.
Wiem, że nie ma tragedii, ale i tak myślałem, żeby zwiększyć ilość paneli o 2 sztuki, aby uzysk był trochę większy. Zobaczę, jak to będzie wyglądać w przyszłym roku. Na tym stringu z 7 panelami mam założone dwa optymalizatory na dwa dolne panele. Być może któryś z optymalizatorów wysiadł i stąd ten spadek.
✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną 3,96 kW z 12 panelami QCell 330 W, z której wydajność jednego stringu znacznie spadła. Planuje wymianę paneli na model QCell 400 W, jednak zastanawia się, czy wymiana jest prosta (P&P) oraz czy konieczne są zmiany w ustawieniach falownika. Odpowiedzi wskazują, że wymiana paneli jest możliwa, ale należy sprawdzić wymiary nowych paneli oraz ich napięcia w porównaniu do falownika Growatt 4000 TL3-S. Użytkownik zauważył, że nowe panele są szersze, co może wymagać modyfikacji montażu. Dodatkowo, analizując wydajność stringów, zauważono, że problem może dotyczyć stringu z 7 panelami, co sugeruje możliwość uszkodzenia jednego z paneli lub optymalizatorów. Użytkownik rozważa również zakup paneli 410 W, aby zmniejszyć ich liczbę i ułatwić montaż. Wygenerowane przez model językowy.