logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji PV do 10kWp z wymianą falownika na Deye 10kW - Małopolska

nemmm 02 Lut 2024 10:00 813 5
REKLAMA
  • #1 20940696
    nemmm
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Cześć Wszystkim,

jak w tytule poszukuję ekipy która podjęłaby się rozbudowy instalacji. Dotychczasowa instalacja to 5.25kWp na dachu na falowniku Growatt 5000TL3-S. Instalacja z września 2020.

Szukam kogoś kto dołożyłby mi paneli do 10kWp i wymienił falownik na hybrydowy. Chciałbym docelowo zasilić cały dom z falownika, myślałem o Deye 10kW, natomiast jestem otwarty na propozycje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20940870
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Czy nowa instalacja ma być też na dachu?
  • REKLAMA
  • #3 20941050
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Przed rozbudową musisz znać odpowiedź na pytania:
    - jaka jest moc przyłączeniowa?
    - jaki IPZ ma sieć
    - czy jest miejsce na 20 paneli
    no i pewnie jeszcze kilka które wyjdą przy okazji. Zatem polecam zaprosić bezstronnego elektryka na wizję lokalną. Broń Boże sprzedawcę (wciskacza ofert)
  • REKLAMA
  • #4 20941384
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Czy do tego falownika planujesz baterię ?
  • REKLAMA
  • #5 20968726
    nemmm
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim za pytania i odpowiedzi.

Nowa instalacja niestety też musi być na dachu, w planach mam budowę wiaty ale to dopiero przełom marca/kwietnia. Jeśli ktoś zbudowałby wiatę wraz z zabudowa z paneli to też wchodzi w grę.

Moc przyłączeniowa mam 11kW i czekam teraz na podniesienie do 18kW, wniosek złożyłem we wrześniu. Nie wiem jaki jest IPZ. Według różnych pomiarów jest miejsce na 10-12 paneli. Sprzedawców już kilku żadne mnie nie przekonał:D

Planuję baterię, wszystko będzie zależało od kosztów.

Pozdrawiam
  • #6 21199771
    nemmm
    Poziom 13  
    Witam ponownie, temat się trochę pozmieniał. W ciągu 3-4 tygodni będę miał postawioną drewniana wiatę o powierzchni dachu 3.9x5.9 z nachyleniem 20% południe. Chciałbym zainstalować tam 10 paneli, z obliczeń wynika, że zmieszczą się SUNPRO 480W FULL BLACK TOPCON BiFacial lub Leapton 480W bifacjal N-Type, zależy mi na panelach bifac bo panele maja robić za poszycie dachowe i warunek żony jest aby wyglądało to estetycznie. Ukłąd 2x5 paneli.
    Wiata ma być w offgridzie i pozwolić na zasilanie domu od marca do września. Chciałbym do tego układu podłączyć falownik hybrydowy, który pozwoli na pociągniecie około 3-3,5kWh z baterii na fazie. Chciałbym do falownika dołączyć baterie min 15kWh. Na Deye SUN-10kSG04LP3-EU i magazynie LiFePO4. Prace instalacyjne związane z montażem paneli na wiacie mogę wykonać. Szukam osoby która, za wynagrodzeniem, wykona i sprawdzi instalację. Jeśli ktoś ma czas, doświadczenie i chęć pomocy to zapraszam do kontaktu na priv.
REKLAMA