logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paleciak z wagą Digital Meter KL-T1 - jak go naprawić?

Dawid_Ja 10 Paź 2024 19:32 438 2
REKLAMA
  • #1 21258138
    Dawid_Ja
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Pany i Panewy, mam problem.
    Mam na magazynie paleciak z tzw. wagą , na obudowie opisane
    Digital Meter , model: KL-T1 , Keli Sensing Tech. (Ningbo) Co. ltd.
    Już raz go naprawiałem, ale to była prosta naprawa bo przecięły się kabelki łączący urządzenie z tensometrem.

Od jakiegoś czasu nie dawał się tak łatwo uruchomić i po włączeniu i tzw. self-test , i po pokazaniu 0 , potrafił sam się wyłączyć ;/
    Teraz już w ogóle się nie chce włączyć.
    Próbowałem znaleźć jakieś sensowne informacje na temat tego modułu, ale firma Keli sensing nie widać tego modelu
    a tutaj opisana dość dziwna naprawa: http://marx-tech.com.pl/Zpraktyki.html#bookmark1
    co spróbuję sprawdzić u siebie później.
    Płytka PCB ma oznaczenie KL-T1-MAIN-SZ-D-S4

Napięcie na płytę dochodzi, dodatkowo poprawiłem też wszystkie możliwe punkty lutownicze, by wykluczyć zimne luty bądź mikropęknięcia, bo wiadomo paleciak na magazynie nie ma lekko ;)
    Obwód drukowany paleciaka z wyświetlaczem LCD i oznaczeniami modelu KL-T1-MAIN-SZ-D-S4 Płytka PCB z widocznymi układami scalonymi i przewodami Otwarta obudowa modułu elektronicznego z płytką PCB i bateriami.
  • REKLAMA
  • #2 21258155
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Zwarcia na kondensatorach, i do masy rezystancję pomierz. Przetwornice napięcia startują?
    Pokaż płytkę.
  • #3 21258216
    Dawid_Ja
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Próbuję się jakoś połapać i odnaleźć na tej płytce
    i z oznaczeń wynika, że
    Holtec 1621B to układ odpowiadający za wyświetlacz,
    STC 12LE5616AD - to jakiś MCU (procesor z I/O, SRAM) ciężko z całą notą katalog.
    ADS1230 to konwerter Analog to Digital.

Pomiary zaraz spróbuję ogarnąć.
REKLAMA