logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 775ft - obraz rozciąga się przy otwieraniu okienek, co robić?

kubek107 10 Gru 2005 11:25 1823 6
REKLAMA
  • #1 2070613
    kubek107
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. W moim doskonałym monitorze pojawił się kolejny problem. Po odratowniu go z zupełnego zgonu mogę powiedzieć że zachowuje się już prawie tak jak powinien. Wszystkie rozdzielczości działają. Lecz kolejnym problemem jest to, że: kiedy włączma kompa sartuje windows następnie pojawia się pulpit. I kiedy monitor wyświetla pulpit jest ok. Ale kiedy włączam jakiekolwiek okienko to obraz sie troszeczkę rozciąga. Zamykam okienko i obraz powraca do normalnej wielkości. Nie jest to jakaś wielka zmiana rozmiaru, ale trochę to denerwuje. :cry: Prosze o jakąś radę. Zimne luty to napewno nie są bo całą płytę przelutowałem. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2071639
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Sprawdź go na teście czerń/biel czyli na stabilizację WN bo wygląda, że albo masz coś nie tak ze stabilizacją WN albo samo trafo już powoli siada. Można podmienić kondziołki ( na nowe!)w zasilaniu trafa zobacz czy cos sie zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 2071829
    kubek107
    Poziom 13  
    Co do trafa to napewno nie siada bo niedawno kupiłem nowe, no chyba że odrazu było uszkodzone. Co prwadwa to podróbka (www.trafopowielacze.pl) ale powinna chodzić bez zarzutu. Co do pozostałych wskazówek to posprawdzam.
  • #4 2071866
    Kalik
    Poziom 24  
    Co do pracy tych traf ( zamienników) to mam odmienne zdanie, a czasami trzeba troszkę przerobić układ aby takie trafo poprawnie działało.
  • REKLAMA
  • #5 2071914
    kubek107
    Poziom 13  
    Na początku był problem z trafem a mianowicie był po lewej stronie ekranu czarny pas, więc zadzwoniłem do tej firmy i otrzymałem info jakiej modyfikacji trzeba dokonać. Dokonałem jej i niby wszystko ok. Gdyby nie to wkurzające powiększanie sie obrazu.
  • REKLAMA
  • #6 2071952
    Kalik
    Poziom 24  
    Niestety takie te trafka są czasami trafi się ok, ale w większości przypadków są zawsze jakies problemy - ja juz się w nie nie pakuje, maja słabe parametry, kiepskie kondensatory wewnętrzne i potrafią paśc po kilku miesiącach pracy. zamówiłem kilka kiedyś do flata 795FT BU, i z pięciu odpaliły tylko dwa i tez nie byłem zadowolony z "trzymania" podczas testu czerń/biel ale jakos poszły do klientów. Co do twojego przypadku to mam mieszane uczucia, że jeszcze można z tym zrobić tak, aby obraz był stabilny, ale .....może sie mylę.
    Pozdro.
  • #7 2264672
    kubek107
    Poziom 13  
    Ze stabiliżacją nie udało się nic zrobić. Ale przyzwyczaiłem się i już mnie to aż tak nie drażni. Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze LG Flatron 775FT pojawił się problem z rozciąganiem obrazu podczas otwierania okienek w systemie Windows. Po uruchomieniu komputera i wyświetleniu pulpitu obraz jest prawidłowy, jednak po otwarciu dowolnego okna następuje niewielkie, ale zauważalne powiększenie obrazu, które znika po zamknięciu okna. Monitor został wcześniej naprawiony, w tym przelutowano całą płytę, a zasilanie trafa zostało wymienione na nowe, choć jest to zamiennik o wątpliwej jakości. Dyskusja wskazuje na możliwe problemy ze stabilizacją WN (wysokiego napięcia) lub z samym transformatorem, który może wymagać modyfikacji układu. Zamienniki transformatorów często mają słabe parametry i kondensatory, co może powodować niestabilność obrazu. Próby stabilizacji nie przyniosły efektu, a użytkownik ostatecznie zaakceptował problem jako niekrytyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA