logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć masę powietrza w subwooferze isobarik na ARN312-00-08?

hoobyy 10 Gru 2005 14:58 924 1
REKLAMA
  • #1 2071151
    hoobyy
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,,

Chciałbym zacząc ten temat bo marzy mi się subwoofer o niezłych osiagach za niewielkie pieniądze i w niedużej obudowie.Zbudowałem juz suba na głosie gdn20/80/2 ale jak to bywa z napalonymi amatorami wszystko jest do d....żeby było smieszniej zabrałem się za bandpass singiel w sumie gra to nieźle ale nie schodzi poniżej 40 Hz, impuls pozostawia wiele do życzenia bas jest ospały i nadaje się prawie wyłacznie do filmów.Postanowiłem więc zrobic bassreflex na arn312-00-08 ale w połączeniu isobarik w obudowie 100l strojenie reflex na jakieś 26Hz i już wszystko mam rozplanowane natomiast jest jeden problem mianowicie masa powietrza którą należy dodac do masy membrany głosnika "tylnego" aby oba pracowały w jednej fazie w zestrojeniu z obudową.Masa powietrza to jakieś 1205 g/m3 ale w jaki sposób się do tego zabrać ??? i Jakie dane należy uwzględnić. Pozdro dla wszystkich audiomaniaków:) javascript:emoticon(':D')
    Very Happy
  • REKLAMA
  • #2 2071238
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    WinISD ma możliwość symulacji obudowy iso-barik
    A 100 litrów dla iso-bariku to chyba nie o to chodzi, taka konstrukcja przy małych obudowach pozwala uzyskać normalny bas lub przy normalnych obudowach uzyskać niższe zejście.
    Czytałem, że przy głośnikach w połączonych w szereg tracimy 3dB zaś przy równoległych jest ja z jednym więc nie zyskujemy 3dB.
    Więc często robi się 4 w szereg by móc to zasilić z układu mostkowego (większość monobloków w mostku to na ostrym graniu tolerują 8 omów), zatem dwa 8 omowe głośnik równoległe potrzebują najczęściej dobrej tranzystorowej końcówki mocy.
    Więc przed Tobą wiele ciężkiej i trudnej pracy.
    Pozdrawiam i powodzenia
REKLAMA