logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik pogodowy Dietrich MCR II - wymiana termistora NTC 12k za 4 PLN

tmordalski 17 Paź 2024 18:54 390 2
REKLAMA
  • #1 21266990
    tmordalski
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Taka szybka porada na temat czujnika pogodowego starych kotłów Dietrich MCR II . Pogodwka się zepsuła po 14 latach (ZAF 250) , zakup nowej blisko 200 PLN , wertując internet nie mogłem się dokopać jaki termistor jest umieszczony w urządzeniu Zmodernizowany czujnik pogodowy pieca Dietrich MCR II
    Nie mogąc organoleptycznie określić ani pomiarowo jaki termistor , zacząłem podłączać do pieca rezystory od 10k do 20k i odczytywałem temperaturę na piecu.
    po badaniach padł typ na NTC 12k dzisiaj go testowałem i wszystko działa w porządku, piec przestał wariować.
    Czujnik pogodowy z termistorem umieszczony na tle niebieskiego blatu.
    użyłem tej samej obudowy, po małych modyfikacjach zalałem żywicą. Zaraz pójdzie na ścianę.
    Przód zużytej obudowy czujnika pogodowego ZAF 250 z obrazkiem montażowym leżący na niebieskiej powierzchni.
    Myślę że toś z tego skorzysta.
    Cena termistora na Allegro 4 PLN plus przesyłka 10 PLN i stary konektor, chwilka pracy i myślę że parę złoty w kieszeni zostało.
  • REKLAMA
  • #2 21267016
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Oby wszystko było w porządku.
    Zapewne udało Ci się dobrać właściwy.

Ale trzeba też pamiętać, że takie elementy mają też swoje charakterystyki w odpowiednich zakresach temperatur.
  • #3 21267080
    tmordalski
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21267016 Masz całkowicie rację, stary czujnik zakłamywał o 12 stopni w górę w zależności od temperatury i piec przechodził w tryb czuwania (8) i nie grzał. Szukając informacji, natknąłem się na stronę, gdzie facet miał podobny problem i po dedukcji doszedł, że oprócz termistora dodawał jeszcze rezystor, aby wyprostować charakterystykę czy coś w tym stylu. Poza tym mój termistor ma 5% dokładności. Przez kolejne tygodnie będę go obserwował i sprawdzał temp. na piecu i na zewnątrz. Na razie jest ok.
REKLAMA